Jak se stát soudcem, kolik berou a jak probíhá jmenování soudců?

Zvažujete kariéru soudce nebo vás jen zajímá, jak funguje soudní systém v České republice? Připravili jsme pro vás přehled toho, jak se stát soudcem, jaký je plat soudce a dalších zajímavostí. Pojďte se s námi ponořit do světa justice, kde se střetává právo se spravedlností.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Druhy soudů v Česku

Soudcem se může stát bezúhonný občan České republiky starší 30 let s odpovídajícím vzděláním a úspěšně složenou justiční zkouškou. Než se však pustíme k tématu samotných soudců, představíme si stručně organizaci soudní moci. Soudní moc v České republice je jako fascinující labyrint plný institucí, které pečlivě hlídají dodržování zákonů. Organizace soudní moci probíhá na čtyřech úrovních.

Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud

Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud jsou vrcholové instituce, které rozhodují o nejzávažnějších právních otázkách. Představují pomyslný soudní Olymp, jelikož se jedná o ty nejvyšší a nejprestižnější instituce. Dohlížejí na vykonávání spravedlnosti na té nejvyšší úrovni. Nejvyšší soud se zabývá především civilními a trestními případy, zatímco Nejvyšší správní soud řeší případy správního práva.

Vrchní soudy

Tyto soudy máme v Česku dva a nacházejí v Praze a Olomouci a fungují jako most mezi krajskými soudy a Nejvyšším soudem. Vrchní soudy se zabývají především odvoláními proti rozhodnutím krajských soudů. Pokud někdo není s rozhodnutím krajského soudu spokojený, má možnost obrátit se na vrchní soud. Ten daný případ přezkoumá.

Krajské soudy

Krajských soudů působí v České republice osm. Mají na starosti složitější případy, které vyžadují více zkušeností. Jsou jako pomyslní důkladní detektivové, kteří rozplétají spletité právní příběhy. Krajské soudy řeší vážnější trestné činy, složité civilní spory a obchodní případy. Jejich rozsah působnosti je širší než u okresních soudů, a proto je jejich práce často komplikovanější a vyžaduje více odborných znalostí.

Okresní soudy

Okresní soudy, kterých máme 86, tvoří základní kámen soudního systému. Řeší se u nich většina každodenních právních sporů, tamní soudci se starají o všechny malé i velké problémy obyčejných lidí. Okresní soudy řeší převážnou většinu případů, včetně menších trestných činů, rodinných sporů, dědických řízení a běžných občanskoprávních sporů. Jsou nejbližší obyvatelům a často první instancí, kam se lidé obracejí se svými právními problémy. Před soudcem u okresního soudu stanete například v případě rozvodu nebo sporu se sousedem.

Mimo tento systém stojí Ústavní soud, který má za úkol hlídat, aby všechna řešení sporů a soudní výroky probíhaly v souladu s naší ústavou. Ústavní soud je pomyslný hlídací pes demokracie. Přezkoumává rozhodnutí státních orgánů a zákony, zda jsou v souladu s Ústavou České republiky. Pokud se nějaký zákon nebo rozhodnutí ukáže jako protiústavní, může jej Ústavní soud zrušit.

Potřebujete zastupovat u soudu?

U soudu uspějete jen tehdy, když podání žaloby bude neprůstřelné. Provedeme pečlivou analýzu případu a postaráme se o přípravu předžalobní výzvy, žaloby, odvolání nebo rovnou o zastupování u soudu, kde budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Jak se stát soudcem?

Stát se soudcem není jen tak. Každého, kdo se rozhodne pro povolání soudce, čeká dlouhá cesta plná výzev a překážek, která začíná už ve školních lavicích.

Vysokoškolské vzdělání

Prvním krokem je získání magisterského titulu v oboru práva. Ten otevírá budoucím soudcům vysněné dveře do světa práva a justice. Zkazky o tom, že práva patří k nejtěžším vysokoškolským oborům, nelžou. Ale kdo má rád výzvy, toho to baví. Právnické fakulty nabízejí širokou škálu předmětů od ústavního práva po to mezinárodní. Studenti se učí analyzovat složité právní otázky a argumentovat.

Právnická praxe

Po absolvování školy musí budoucí soudci nasbírat dostatek zkušeností. Většina z nich působí na soudech jako asistenti. Během této pracovní etapy se budoucí soudci učí aplikovat teorii v praxi a získávají nezbytné dovednosti a zkušenosti, které jim pomohou v jejich budoucí kariéře.

Justiční zkouška

Po získání potřebné praxe musí budoucí soudci složit justiční zkoušku. Ta prověřuje všechny dosavadní znalosti a dovednosti. Justiční zkouška představuje náročný proces před pětičlennou komisí, který prozkoumá nejen znalosti práva, ale také schopnost logicky uvažovat a přijímat rozhodnutí pod tlakem. Právě ona otevírá do světa soudcovského majestátu. Justiční zkouška je velmi náročná a vyžaduje intenzivní přípravu, ale její úspěšné složení tvoří zásadní milník na cestě k tomu stát se soudcem. Za justiční zkoušku se považuje i advokátní zkouška, závěrečná zkouška právního čekatele, notářská zkouška nebo odborná exekutorská zkouška.

Výběrové řízení

Po úspěšném složení zkoušky se můžete přihlásit do výběrového řízení na pozici soudce. Výběrové řízení probíhá ve velmi konkurenčním prostředí a zahrnuje nejen testy, ale i pohovory, kde všichni, kteří se chtějí stát soudcem, musí prokázat své znalosti a schopnosti. Tato řízení se konají na krajských soudech.

Jmenování soudců

Toho, kdo uspěje ve výběrovém řízení, jmenuje soudcem prezident České republiky. Koná tak na návrh ministra spravedlnosti. Právě zde začíná opravdová kariéra soudců, kteří mají za úkol chránit spravedlnost. Jmenování soudcem je velkou poctou a přináší s sebou nejen odpovědnost, ale i prestiž. Soudci jsou do výkonu své funkce jmenováni bez časového omezení a při rozhodování jsou vázáni pouze zákonem.

Justiční zkouška je velmi náročná, obsahuje několik kol před pětičlennou porotou a vyžaduje intenzivní přípravu. Její úspěšné složení tvoří zásadní milník na cestě k tomu stát se soudcem.

Kdo je samosoudce?

Termínem samosoudce se označuje takový soudce, který v určitém soudním řízení rozhoduje bez přísedících, a to o všech aspektech včetně hodnocení důkazů a výkladu práva. Samosoudce přichází ke slovu zejména v případech, které vyžadují rychlé a efektivní rozhodnutí, nebo v méně složitých záležitostech. Samosoudce může soudit například rozvod dohodou, spor o náhradu škody nebo různé rodinné záležitosti.

Jaký je plat soudce?

Trnitá cesta vzdělání a náročné praxe si zaslouží důstojnou odměnu. Kolik soudci tedy berou? Výše platu soudců odráží nejen důležitost a náročnost této práce, ale také odpovědnost, kterou soudci mají při rozhodování o osudech lidí. Vypočítávají se na základě průměrné mzdy v národním hospodářství a koeficientu, který závisí na funkci a délce praxe soudce.

Nejnižší měsíční hrubý plat mají soudci u okresních soudů. Jejich výdělek činí zhruba od 100 do 170 tisíc korun měsíčně. U krajských soudů se platy soudců pohybují od 109 do 190 tisíc korun. S rostoucími zkušenostmi a složitějšími případy roste i plat soudce. Soudci vrchního soudu si mohou vydělat od 120 do 209 tisíc korun, jelikož už se zabývají skutečně závažnými případy, které vyžadují nejen odborné znalosti, ale i značnou zkušenost a nadhled. Obrovskou odpovědnost mají také ústavní soudci, jelikož jejich rozhodnutí může mít dalekosáhlé dopady na celou zemi. Plat ústavního soudce proto může přesáhnout i 230 tisíc korun měsíčně.

Co dělá asistent soudce?

Kariéra asistenta soudce představuje skvělý způsob, jak se dostat do soudní síně a sbírat cenné zkušenosti. Může se jednat o jeden z kroků na cestě k profesi soudce. Asistent soudce je něco jako pravá ruka soudce, která mu pomáhá s přípravou i řešením problémů.

Asistent soudce připravuje soudní jednání, shromažďuje a analyzuje právní dokumenty a dává dohromady všechny klíčové informace, které mohou soudci pomoci při spravedlivém rozhodování. Asistenti soudce časti připravují návrhy rozhodnutí a shrnutí případů. Mohou se účastnit soudních jednání a učit se přímo od již zkušených soudců.

Pro výkon povolání asistenta soudce je zapotřebí opět právnické vzdělání. Plat asistenta určují tabulky podobně jako u ostatních státních zaměstnanců. Ovlivňuje ho praxe nebo osobní ohodnocení. O výši osobního ohodnocení rozhoduje vždy konkrétní soud.

Členství v soudcovské unii je dobrovolné

V Česku působí také Soudcovská unie České republiky. Jedná se o dobrovolné profesní sdružení soudců, konkrétně spolek, které hájí zájmy soudců a nezávislost soudnictví. Členství v soudcovské unii je dobrovolné, vstupuje do ní však zhruba polovina všech českých soudců. Zástupci soudcovské unie zastupují a obhajují zájmy soudů, například při obvinění z podjatosti soudce, účastní se diskuzí o reformách soudnictví a správě soudů nebo různých vzdělávacích akcí a konferencí. Členové unie tak mají výraznou šanci ovlivnit dění v soudní oblasti.

Tip: Pokud se chcete stát soudcem, začněte vysokoškolským studiem na právnické fakultě. Následně musíte nasbírat potřebnou praxi a poté složit justiční, advokátní, notářskou, odbornou exekutorskou nebo závěrečnou zkoušku právního čekatele.

Kde najdu seznam soudců?

V České republice máme relativně vysokou úroveň transparentnosti, pokud jde o informace o soudcích. Soudci jsou veřejně jmenováni a jejich jména, funkce a některé další údaje jsou dostupné široké veřejnosti. Aktuální informace o soudech a s nimi souvisejících institucích najdete na oficiálních stránkách Ministerstva spravedlnosti ČR.

Shrnutí

Stát se soudcem nebo asistentem soudce není jednoduché, ale výsledek stojí za to. Soudcem se může stát bezúhonný občan České republiky, který je starší 30 let a úspěšně složil justiční zkoušku, případně některou z vybraných odborných zkoušek. Soudce může působit u okresního, krajského, vrchního nebo u Nejvyššího či Ústavního soudu České republiky. Plat soudce podléhá tarifům státních zaměstnanců a odvíjí se od zařazení i zkušeností. Pohybovat se může v rozmezí od 100 do 300 tisíc korun měsíčně.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)