Srážky ze mzdy podle nové úpravy

Nový občanský zákoník („NOZ“) zásadním způsobem mění úpravu srážek ze mzdy. Snaží se je sjednotit a zjednodušit. Pracovní právo je tak přístupnější.

Jak snížit zálohy pro OSVČ
2 minuty čtení

K čemu srážky ze mzdy slouží?

NOZ rozlišuje mezi dvěma typy institutů – zajištění dluhu a utvrzení dluhu. Zajištění dluhu výrazně napomáhá jeho lepší vymahatelnosti – pokud dlužník neplní, může se věřitel hojit jinde a to např. na ručiteli či zastavené nemovitosti. Utvrzení dluhu naopak nedělá dluh samo o sobě lépe vymahatelným, jen vytváří větší tlak na dlužníka, aby plnil (např. ve formě smluvní pokuty). Srážky ze mzdy stojí někde na pomezí. Pokud dlužník neplatí, může se věřitel obrátit na jeho plátce příjmu (nejčastěji zaměstnavatele) a ten mu pak část příjmu dlužníka zasílá přímo tím, že je dlužníkovi strhne ze mzdy. Dlužník však samozřejmě musí nějaký příjem mít.

Dohoda o srážkách ze mzdy nebo jiných příjmů je upravena v ustanoveních § 2045 až 2047 NOZ. Kromě této „centrální“ úpravy byl novelizován i zákoník práce („ZP“), takže všechny dohody o srážkách ze mzdy budou uzavírány podle NOZ. „Centrální“ úprava se tak podpůrně použije i pro pracovněprávní vztahy. To je ostatně princip, na němž je vztah NOZ a ZP postaven.

Jaké konkrétní změny tedy můžeme očekávat?

Nově bude možné srážky provádět i z odměny z dohody o provedení práce.

Zásadní novinkou je však omezení, že se srážky provádějí ve výši nepřesahující polovinu příslušného příjmu. Toto omezení má význam jen tehdy, jestliže by zabavitelná část příjmu zjištěná podle OSŘ přesahovala polovinu příslušných příjmů (takové omezení se samozřejmě nevztahuje na exekuční srážky).

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Co je však podstatné? Nejde-li o srážky k uspokojení práva přímo vlastního zaměstnavatele, je třeba k uzavření dohody předchozího souhlasu zaměstnavatele dlužníka. To znamená, že zaměstnavateli nelze takovou dohodu vnutit a využít jeho administrativu k pohodlnému splacení dluhu. Vede se však odborná debata o tom, co znamená „předběžný souhlas“, protože patrně není důvod k tomu, aby dohoda byla neplatná, když ji zaměstnavatel schválí až když mu je předložena jako hotová věc.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024