Kdy je potřeba stavební dozor a co přesně dělá?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
3. srpna 2024
7 minut čtení
7 minut čtení
Právo nemovitostí

Stavební dozor je sice drahý, ale rozhodně se vyplatí. Kontroluje totiž kvalitu materiálů a průběh stavebních prací. Díky tomu vám zajistí, že půjde vše podle plánu. Vyhnout se mu pak nedá v případě, že plánujete stavět svépomocí. V tomto případě vám totiž přítomnost stavebního dozoru nařizuje zákon. V dnešním článku se podíváme na to, co přesně stavební dozor dělá, na kolik to přijde a jak vybrat co nejlépe.

Co dělá stavební dozor

Stavební dozor hraje klíčovou roli v zajištění toho, aby stavba probíhala podle plánu, byla v souladu s právními předpisy a byla kvalitní a bezpečná. Je to osoba, která chrání zájmy investora (vás) a dohlíží na to, aby zhotovitel splnil všechny své závazky. Specificky má na starost:

  • Bezpečnost a legislativu: Stavební dozor dbá na to, aby byly na stavbě dodržovány všechny předpisy týkající se bezpečnosti práce, požární ochrany a hygieny. To zahrnuje například správné zajištění staveniště, používání ochranných pomůcek, správné skladování materiálů atd.
  • Průběžnou technickou kontrolu: Stavební dozor pravidelně kontroluje kvalitu a správnost stavebních prací. Zajišťuje, že jsou práce prováděny v souladu s dokumentací a stavebním povolením. Sleduje například použití správných materiálů, dodržování technologických postupů a standardů kvality.

Máte v plánu využít služby stavebního dozoru?

Nezapomeňte na smlouvu o dílo. Postaráme se o to, aby vytvoření a dodání díla proběhlo po právní stránce bez jakýchkoli nejasností, nepřiměřených rizik a skrytých kliček. Neprůstřelnou smlouvu vám připravíme už do 3 dnů.

  • Spolupráci s projektantem: Stavební dozor úzce spolupracuje s projektantem, aby zajistil, že stavba probíhá přesně podle schváleného projektu. V případě potřeby konzultuje změny nebo nejasnosti, které se během stavby objeví, aby bylo dosaženo nejlepšího možného výsledku.
  • Dohled nad harmonogramem: Kromě technické kontroly sleduje stavební dozor i to, zda jsou práce prováděny v souladu s dohodnutým časovým plánem. V případě zpoždění identifikuje příčiny a navrhuje opatření k jejich nápravě, aby se minimalizovalo riziko posunutí termínu dokončení stavby.
  • Kontrolu rozpočtu: Průběžně sleduje a kontroluje, zda jsou práce prováděny podle rozpočtu a že zhotovitel plní své závazky. Odsouhlasuje faktury za provedené práce a zajišťuje, že nedochází k neoprávněnému navyšování nákladů.
  • Koordinaci zhotovitelů: Pokud se na stavbě podílí více dodavatelů, stavební dozor zajišťuje, aby jejich práce byly koordinovány a nenastávaly kolize. Sleduje, jak na sebe jednotlivé fáze stavby navazují, aby bylo dosaženo plynulého postupu bez zbytečných prodlev.
  • Identifikaci a nápravu závad: V případě, že jsou na stavbě zjištěny závady, je povinen zajistit jejich odstranění. Pokud jsou závady závažné nebo nejsou řešeny, informuje o nich stavební úřad.
  • Účast na kontrolách a kolaudaci: Stavební dozor se účastní všech kontrolních dnů a spolupracuje se stavebním úřadem a dalšími orgány při kolaudačním řízení, kde se hodnotí, zda stavba splňuje všechny požadované normy a je způsobilá k užívání.
  • Dokumentaci stavby: Kontroluje způsob vedení stavebního deníku, do kterého se zaznamenávají veškeré důležité události, průběh prací, kontrolní dny, případné problémy a jejich řešení. Tento deník následně slouží jako důležitý dokument při kontrole stavby a při případných sporech.
Tip na článek

Tip: Přečtěte si, jak na stavbu domu na zelené louce.

Kdo může dělat stavební dozor

Stavební dozor může vykonávat pouze fyzická osoba, která má vysokoškolské vzdělání stavebního nebo architektonického směru nebo střední vzdělání stavebního směru s maturitní zkouškou a alespoň 3 roky praxe při provádění staveb.

Kdy musíte mít stavební dozor

Stavební dozor musíte mít povinně ze zákona v případě, že stavíte dům svépomocí. Konkrétní stavební dozor přitom musíte mít vybraný již v procesu žádosti o stavební povolení. Je povinný, ať už se jedná o stavební povolení nebo ohlášení. Pokud stavíte bez stavebního povolení nebo ohlášení, pak není stavební dozor nutný. Stejně tak není povinný, pokud stavíte se stavební firmou.

Tip na článek

Tip: Potřebujete podat návrh na vklad do katastru nemovitostí? Nechte to na nás! Pomůžeme vám se sepsáním návrhu tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

I v případech, kdy stavební dozor mít nemusíte se vám však jeho služby vyplatí. Ne všichni si totiž počínají férově a stavební dozor dohlédne na to, že vše bude probíhat podle plánu a nedojde třeba k výměnám materiálu za levnější alternativy nebo k odfláknutí stavebních prací. Stavební dozor vám tak do budoucna může ušetřit peníze i čas strávený nad řešením reklamací.

Kolik stojí stavební dozor

Ceny za stavební dozor se liší podle toho, kde plánujete stavět a co. Přirozeně bude dražší v Praze a levnější v menších městech. Cena se běžně stanovuje za vykonanou práci, tedy tak, že se předem určí kontrolní dny a cena za vykonanou kontrolu. Další častou praxí je nastavit cenu předem jako procento z celkové ceny domu. Obvykle se pak cena pohybuje v rozmezí 1-5 % z celkové ceny domu. Třetí možností je platit dozor za hodinu práce a případně i za ujeté kilometry, pokud musí stavební dozor dojíždět na místo stavby.

Další typy dozorů

Kromě stavebního dozoru můžete pro svou stavbu zajistit také autorský a technický dozor:

Autorský dozor

Autorský dozor je dozor vykonávaný autorem projektu (architektem či projektantem) nad realizací stavby, aby byla zajištěna věrná implementace návrhu a aby stavba odpovídala schválené projektové dokumentaci.

Autorský dozor kontroluje, zda stavební práce probíhají v souladu s projektovou dokumentací, kterou zpracoval. Jeho úkolem je zajistit, aby stavba odpovídala jeho návrhu co do tvaru, uspořádání, použitých materiálů a technických řešení. Pokud jsou během výstavby nezbytné změny nebo úpravy projektu (např. kvůli neočekávaným podmínkám na stavbě), autorský dozor tyto změny schvaluje nebo přímo navrhuje jejich provedení. Kromě technického aspektu dohlíží autorský dozor i na estetickou stránku stavby, aby finální dílo odpovídalo zamýšlenému designu.

Technický dozor

Technický dozor (často označován jako technický dozor investora nebo TDI) se zaměřuje na technické a kvalitativní aspekty stavby a má širší záběr než autorský dozor. Technický dozor dohlíží na to, že stavební práce jsou prováděny v souladu s projektovou dokumentací, stavebními normami, právními předpisy a smluvními podmínkami. Narozdíl od stavebního dozoru nemusí mít příslušné vzdělání ani autorizaci. Technický dozor je dobré volit v případě, že plánujete stavbu „na klíč“ od jediné stavební firmy.

Jak vybrat stavební dozor

Není radno vybírat jen podle ceny, zvážit byste měli také tyto faktory:

  • Autorizace: Ujistěte se, že má váš stavební dozor potřebné autorizace a certifikace od České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Tato autorizace potvrzuje odbornou způsobilost dozoru.
  • Kvalifikace: Vybírejte stavební dozor, který má zkušenosti a specializaci v typu stavby, kterou plánujete (např. dřevostavby, zděné stavby apod.).
  • Reference: Požádejte o reference a zkontrolujte předchozí projekty, na kterých stavební dozor pracoval. Promluvte si s předchozími klienty, abyste získali představu o jejich zkušenostech a spokojenosti.
  • Délka praxe: Délka praxe a zkušenosti v oboru jsou klíčové. Zkušený stavební dozor bude lépe schopen předvídat potenciální problémy a efektivně je řešit.
  • Časová dostupnost: Ujistěte se, že má vámi vybraný stavební dozor dostatečnou kapacitu a časovou flexibilitu věnovat se vašemu projektu. Přetížený dozor totiž nemusí být schopen zajistit dostatečný dohled nad stavbou.
  • Lokalita: Ideálně by měl stavební dozor pocházet z regionu, kde bude probíhat stavba. To totiž podstatně zjednoduší veškerou komunikaci a sníží náklady spojené s dojížděním.
Tip na článek

Tip: Od letošního roku platí nový stavební zákon. Přečtěte si, jaké změny přináší.

Smlouva o výkonu stavebního dozoru

Rovněž je třeba nepodceňovat smlouvu, kterou se stavebním dozorem uzavřete. Smlouva by měla jasně stanovovat, jaké konkrétní činnosti bude stavební dozor vykonávat (např. technická kontrola, koordinace subdodavatelů, vedení stavebního deníku). Dále by měla určovat, za které aspekty projektu je stavební dozor odpovědný. Tímto předejdete nejasnostem ohledně toho, co je a není zahrnuto v poskytovaných službách.

Dále by měla stanovit podmínky plateb za služby stavebního dozoru, včetně možných sankcí za nedodržení termínů nebo nekvalitní práci a opatření pro řešení případných rizik a nečekaných událostí, což vám zajistí lepší ochranu před neočekávanými náklady nebo zpožděními.

Tip na článek

Tip: Smlouvy se stavebním dozorem nestahujte někde na internetu a obraťte se raději na nás.

Shrnutí

Stavební dozor je důležitý pro zajištění toho, že stavba probíhá podle plánu, je v souladu s právními předpisy a má potřebnou kvalitu. Je povinný při stavbě domu svépomocí, ale vyplatí se vždy. Stavební dozor kontroluje bezpečnost, kvalitu, harmonogram a rozpočet stavby, a také koordinuje práce různých dodavatelů.

Cena stavebního dozoru se liší podle lokality a může být stanovena jako procento z ceny domu, podle hodinové sazby nebo za vykonané kontroly. Při výběru stavebního dozoru je důležité zohlednit kvalifikaci, zkušenosti a lokalitu. Doporučujeme uzavřít jasnou smlouvu, která vymezuje povinnosti a odpovědnosti dozoru.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Smlouva o dílo

Sepíšeme pro vás smlouvu o dílo nebo zkontrolujeme tu stávající. Můžete si tak být jisti, že doručení díla bude po právní stránce v pořádku a bez nejasností. Záležitost vyřešíme rychle, ať už jste z jakéhokoli koutu ČR. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Tereza Skříčilová

Služeb Dostupného advokáta jsem využila dvakrát, a to vždy v souvislosti s nájemní smlouvou. Poprvé z pohledu nájemce – chtěla jsem znát názor právníka na danou smlouvu, zdali není potřeba nějakou formulaci vyjmout/dodat, apod. Podruhé z pohledu pronajímatele – chtěla jsem sestavit nájemní smlouvu na míru. V obou případech byla komunikace velmi příjemná, rychlá, s dostatečným prostorem na dotazy a ve výsledku opravdu splňující veškeré mé představy. V neposlední řadě oceňuji, že jsme vše vyřešili bez problémů on-line a nemusela jsem nikam docházet. Nenapadá mě nic, co bych vytkla. V případě dalších právních otázek se na ně určitě opět obrátím.

Recenze služby

Monika Holcátová, Praha

S darovací smlouvou od vás jsem neměla na katastru nejmenší problém. Pracovnice u okénka se podívala na logo a poznamenala, že vaše smlouvy jsou vždy v pořádku. Dostupný advokát mi navíc telefonicky vysvětlil věci kolem věcného břemene, které by mne jako laika vůbec nenapadly. Nevím, co na službě zlepšit, jsem naprosto spokojená.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)