Stravenkový paušál: kdy se vyplatí a kdy se mu raději vyhnout?

Do nedávna měly příspěvky na stravné pouze dvojí podobu – buď jako  papírové stravenky či karty nebo ve formě provozu závodní jídelny či kantýny. Nyní máme možnost třetí –  stravenkový paušál. Komu a kdy se vyplatí?

oběd s kolegy, stravenkový paušál
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Co je to stravenkový paušál?

Stravenkový paušál spočívá v tom, že zaměstnavatel svým zaměstnancům místo příspěvků na stravování ve formě stravenek či dotovaných obědů v závodní jídelně dává k výplatě přímo peněžní částku. Přičemž i přesto, že je tato částka určena na stravné, nezáleží na tom, jak ji zaměstnanec použije a co si za ní koupí.

Cílem zavedení této nové možnosti je snaha ušetřit čas a peníze zaměstnavateli, které je třeba investovat do nákupu a evidence stravenek, kdy značná část ceny tvoří provize poskytovatelům stravenek (obvykle mezi 5 až 7 %). To ale neznamená, že by se stravenky rušily. Zaměstnavateli tak stále zůstávají tyto tři možnosti, jak stravné svým zaměstnancům vyplácet:

  • papírové stravenky nebo stravenkové karty,
  • dotování obědů v závodní jídelně či kantýně,
  • stravenkový paušál.

Kde najít úpravu stravenkového paušálu?

Zákon, respektive novela zákona, upravující stravenkový paušál byla schválena a vstoupila v platnost v roce 2021 v rámci daňového balíčku. A kde tedy ve sbírce zákonů hledat část týkající se stravenkového paušálu?

Daňový balíček za rok 2021 je publikován v zákoně, kterým se mění některé zákony v oblasti daní a některé další zákony. Širší souvislosti pak nabízí zákon o daních z příjmů.

Klasické stravenky vs. stravenkový paušál

U klasických stravenek má zaměstnavatel možnost uplatnit až 55 % ceny jídla v závodní jídelně nebo ceny stravenky jako daňový náklad. Zbylých 45 % se pak sráží zaměstnanci z výplaty. Tedy v případě, že se jedná například o papírovou stravenku v hodnotě 100 Kč, zaměstnavatel hradí 55 Kč a zaměstnanec zbylých 45 Kč ze své výplaty.

Tento princip zůstává i u stravenkového paušálu. V tomto případě to ale funguje tak, že zaměstnavatel rovnou vyplácí zmíněných 55 Kč svému zaměstnanci jako peněžní částku a zbylých 45 korun se zaměstnanci z výplaty nestrhává.

Tip: Přečtěte si více o benefitech a strhávání ze mzdy v samostatném článku.

Jak tedy funguje účtování stravenkového paušálu? Tato částka je osvobozena od zdanění včetně platby sociálního a zdravotního pojištění. Zároveň se tato částka nezahrnuje do čisté mzdy, tudíž se na ní nevztahuje ani exekuce a insolvence. Toto ale platí pouze v případě, že částka vyplácená zaměstnavatelem nepřesáhne limit 70 % horní hranice stravného, které lze poskytnout zaměstnancům odměňovaným platem při pracovní cestě trvající 5 až 12 hodin. Horní hranici stravného určuje každý rok Ministerstvo práce a sociálních věcí. V roce 2023 je tato hranice určena na 153 Kč a 70 % tedy znamená 107,10 Kč.

Tip: O tom, co může a nemůže být předmětem exekuce si můžete přečíst v našem samostatném článku.

Kdy se vyplatí stravenkový paušál?

Stravenkový paušál se nejvíce vyplácí ve chvíli, kdy nedochází k překročení výše zmiňované horní hranice stravného. V tomto případě se totiž částka nezdaňuje ani netýká exekuce či insolvence a zaměstnavatel si ji může dát do daňových nákladů.

Jakmile však nastane situace, že by se výše horní hranice stravného měla překročit, pak již zaměstnavatel musí z částky zaplatit pojistné za zaměstnance ve výši 33,8 %, pojistné zaměstnance 11 % a 15% daň z příjmu. Zatímco v případě nadlimitní stravenky se odvádí pouze daň z příjmu 15 %.

Výhody a nevýhody stravenkového paušálu

Stravenkový paušál s sebou nese značné výhody jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance. Zároveň s sebou ale nese i několik nevýhod. Zde je jejich přehled:

Stravenkový paušál z pozice zaměstnavatele

Výhody

  • Méně administrativy spojené se zařízením stravenkového paušálu = odpadá čas, který je nutné investovat do nákupu a evidence stravenek.
  • Na zaměstnance může stravenkový paušál působit pozitivněji než klasické stravenky = zlepšený nábor nových zaměstnanců.
  • Ušetřené peníze na provizích společnostem prodávajícím stravenky.

Nevýhody

  • V případě nadlimitního paušálu klesá úspora na daních a jeho celková výhodnost.
  • Chybějící kontrola nad tím, jak zaměstnanci s penězi nakládají.
  • U zaměstnanců na home office je těžší prokázat odpracovanou dobu a v tomto případě se tedy z důvodu nižších pokut v případě nedoložení odpracované doby vyplatí spíše klasická stravenka.

Stravenkový paušál z pozice zaměstnance

Výhody

  • Není specifikovaný účel peněz ze stravenkového paušálu = můžete si s nimi dělat, co chcete.
  • Spousta stravovacích zařízení stravenky nepřijímá = díky stravenkovému paušálu odpadá omezený výběr.
  • Stravenkový paušál nemá omezenou platnost = nepřijdete o své peníze kvůli propadnutí stravenky.
  • Peníze ze stravenkové paušálu nemohou být předmětem exekuce nebo insolvence.
  • Do stravenkového paušálu nevkládáte na rozdíl od klasických stravenek vlastní finance.

Nevýhody

  • Nespecifikovaný účel stravenkového paušálu může vést k zanedbávání správné životosprávy.
  • V případě směny delší než 11 hodin se stravenkový paušál oproti klasickým stravenkám nevyplatí. Stravenku lze totiž poskytnou za takto dlouhou směnu dvakrát, zatímco paušál jen jednou.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024