Pracovní benefity – které se vám vyplatí nejvíce?

Pracovní benefity mají, zejména v některých oborech, stále důležitější roli. Často jsou tím rozhodujícím faktorem, jestli kandidát práci přijme nebo ne. Rozhodně se je proto nevyplatí podceňovat. V tomto článku se podíváme na to, co vlastně patří mezi benefity, jak je to s daněmi, a jaké výhody benefity mají – jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Co je benefit a co zákonná povinnost

Pracovní benefit je forma zvýhodnění, které zaměstnavatel poskytuje zaměstnancům nad rámec běžné mzdy a zákonem nařízených povinností. Pro zaměstnavatele jsou tedy naprosto dobrovolné a závisí jen na jejich rozhodnutí, zda budou benefity nabízet.

Na druhé straně pak ale existují také zákonné povinnosti, které jsou v jiných zemích považovány za benefity. U nás jsou ale povinné a musí je poskytovat každý zaměstnavatel. Jedná se například o čtyři týdny dovolené, různé příplatky (za přesčasy, práci o víkendech a podobně).

Plánujete dát výpověď?

Poradíme vám, jaké jsou vaše možnosti a kterou se vyplatí využít. Nespoléhejte na anonymní vzory a rady z bezplatné právní poradny. Mohou vám spíše zkomplikovat život a v konečném důsledku nemusí ochránit vaše práva, neboť nepamatují na všechny možné varianty. Rovněž mohou vést k neplatně podané výpovědi. Garantujeme vám bezchybnost ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnance podle zákoníku práce.

Benefity, daně a odvody

Částka, která se vyplácí jako benefit může splňovat charakteristiku daňového nákladu, ale zároveň může být také osvobozena od zdanění a nepočítat se ani do odvodů zdravotního a sociálního pojištění. Nepatří pak tedy ani do čisté mzdy, což znamená, že se na ni nevztahují ani exekuční srážky ze mzdy.

Výše benefitů má však omezení. Od roku 2024 nově platí, že jsou benefity osvobozeny od daně z příjmu zaměstnance pouze do výše odpovídající polovině průměrné mzdy. Průměrná mzda letos činí 43 967 korun. Pokud by tedy cena benefitů překročila hranici 21 983,5 korun, už budou předmětem zdanění i odvodů. Zde ale existují výjimky ve formě odborného vzdělávání zaměstnanců, poskytování nápojů na pracovišti nebo příspěvků zaměstnavatele penzijní či životní pojištění.

K čemu vlastně benefity slouží

Pracovní benefity mohou být výhodné pro zaměstnavatele i zaměstnance v několika směrech:

Pro zaměstnavatele

  • Přilákání a udržení zaměstnanců: To, zda zaměstnavatel nabízí benefity může hrát rozhodující roli v náborovém procesu a také v tom, zda bude zaměstnanec dlouhodobě loajální. Benefity tak hrají důležitou roli zejména v sektorech, kde je hodně práce a málo pracovní síly.
  • Zvýšená produktivita: Není tajemství, že když jsou zaměstnanci spokojení, ať už v práci nebo i v soukromém životě, pracují lépe. A s tímto právě souvisí benefity, které jim dokážou spokojenost zvýšit. Ať už je to tím, že chodí častěji sportovat díky multisportce nebo mají v práci kantýnu, kde dobře vaří.
  • Daňové výhody: Na většinu zaměstnaneckých výhod se pohlíží jako na daňové náklady. Díky tomu může zaměstnavatel ušetřit na daních.

Tip: Nedodržuje váš zaměstnanec pracovní postupy? Způsobil vám škodu a odmítá za ní nést odpovědnost? Nebo vás chce neoprávněně žalovat? Posoudíme vaše šance na úspěch a postaráme se o nejlepší postup.

Pro zaměstnance

  • Zdraví a wellness: Výhody, jako jsou hrazené sportovní aktivity, wellness programy a přístup ke kvalitní stravě, mohou mít velký vliv na celkové zdraví. Pracovní benefity se přitom často zaměřují právě na tyto oblasti.
  • Finanční zabezpečení: Příspěvky na penzijní a životní pojištění, sick days a další podobné benefity přispívají k celkovému finančnímu zabezpečení zaměstnanců.
  • Rovnováha mezi pracovním a soukromým životem: Flexibilní pracovní doba, home office, placené volno navíc a pomoc při péči o děti pomáhají zaměstnancům sladit jejich profesní a osobní život.
  • Kariérní růst: Řada pracovních benefitů se zaměřuje na vzdělávání a prohloubení specializace zaměstnanců. Ti pak díky tomu mají větší šanci na kariérní růst a zlepšuje se také jejich hodnota na trhu práce.

Tip: Přečtěte si více na téma benefity a strhávání ze mzdy.

Nejčastější typy benefitů

Benefitů existuje celá řada. Mohou být v hmotné formě, ve formě nadstandardní služby nebo peněžní formě. Mezi nejtypičtější zaměstnanecké výhody patří:

Stravování

Příspěvky na stravování jsou v České republice jedním z nejčastějších benefitů. Mohou mít několik podob. Někteří zaměstnavatelé mají v rámci své firmy pro své zaměstnance kantýny, ve kterých jim hradí obědy nebo jejich část. V některých firmách ale můžete narazit i na kantýny, které jsou zaměstnancům k dispozici celý den a kromě obědů nabízí zdarma také snídaně, svačiny, kávu a dezerty. To je ale spíše rarita se kterou se setkáte jen výjimečně, např. u IT firem, které jsou obecně známé svými rozsáhlými benefity.

Nejčastější formou příspěvku na stravování jsou stravenky. Ty fungují na principu toho, že zaměstnanec dostane stravenku např. v hodnotě 100 korun, kterou může uplatnit v různých restauracích nebo obchodech s potravinami. Častou praxí přitom je, že zaměstnavatel hradí pouze část takovéto stravenky a zbytek se sráží zaměstnanci ze mzdy. Je to z toho důvodu, že zaměstnavatel má možnost uplatnit maximálně 55 % jako daňový náklad. Podobně funguje také stále populárnější stravenkový paušál. Ten se ale liší tím, že zaměstnanec rovnou dostává ke svému platu 55 korun jako stravné.

Tip: Do nedávna měly příspěvky na stravné pouze dvojí podobu – buď jako papírové stravenky či karty nebo ve formě provozu závodní jídelny či kantýny. Nyní máme možnost třetí – stravenkový paušál. Komu a kdy se vyplatí? To se dozvíte v našem dalším článku.

Příspěvek zaměstnavatele na penzijní či životní spoření

Příspěvky na penzijní či životní pojištění jsou dalším velmi oblíbeným benefitem. Nejčastější formou je, že zaměstnavatel přispívá pouze v případě, že si zaměstnanec platí část sám (např. zaměstnavatel přispívá měsíčně 1000 korun a zaměstnanec 500 korun). Častou praxí je také to, že nárok na tento benefit nevzniká hned, ale až časem např. po uplynutí zkušební doby nebo odpracování jednoho roku.

Pro zaměstnavatele je tento typ benefitu výhodný zejména proto, že se na něj nevztahuje pravidlo poloviny měsíčního průměrného výdělku a proto se s ním pojí úspory na daních. Zaměstnavatelé tak mohou svým zaměstnancům přispívat ročně až 50 000. Na tyto peníze se pohlíží jako na daňový náklad, kterého se netýkají ani odvody na pojištění,

Příspěvek na dopravu od zaměstnavatele

Příspěvek na dopravu může mít několik podob. Může se jednat o hromadné svozy zajišťované přímo zaměstnavatelem, o jízdenky na hromadnou dopravu nebo proplácení spotřeby pohonných hmot. V některých případech může zaměstnanec získat příspěvek na dojížďku také od úřadu práce. Mohou ho získat např. uchazeči o zaměstnání, kteří jsou na pracovním úřadu registrováni déle jak 5 měsíců a získali práci, která se nachází mimo obec, ve které bydlí.

Zaměstnanecké akcie

Zaměstnanecké akcie a další motivační plány se na český pracovní trh teprve dostávají, rychle však nabírají na popularitě. Tento benefit spočívá v tom, že zaměstnanci získávají ke své mzdě také akci firmy, ve které pracují. Z toho pak plyne motivace pracovat lépe, protože, když se daří firmě, daří se i akciím. S tím, jak narůstá cena akcií, narůstá i majetek zaměstnance.

Momentálně jsou zaměstnanecké akcie pro zaměstnavatele, co se týče daní, celkem nevýhodné. V současné době se však jedná o změně, která by mohla tento problém vyřešit.

Tip: Zaměstnaneckým akciím jsme věnovali celý článek. Přečtěte si o zaměstnaneckém motivačním programu ESOP a jeho výhodách.

Další benefity

Mezi další časté benefity patří například různé benefit karty, které umožňují zaměstnancům sportovat, hradit si kulturní zážitky, nadstandardní zdravotní péči apod. Dále sem patří také sick days, což jsou dny placeného volna navíc. Ty mohou zaměstnanci využít, pokud se necítí dobře, ale zároveň si nechtějí brát nemocenskou dovolenou. Poměrně časté jsou také delší placené dovolené, 13. a další platy, služební automobily atd. Zkrátka je z čeho vybírat.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Chci dát v práci výpověď

Poradíme vám, jak postupovat při výpovědi z práce, zda rozvázání pracovního poměru raději neřešit dohodou, pohlídáme vaše práva a pomůžeme získat od zaměstnavatele maximum. Jednáme rychle, účinně, v celé ČR. Cenu budete znát předem a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024