Triky realitních kanceláří a jak je odhalit

Realitní kanceláře mají své místo. Dokážou nám ušetřit spoustu času a pomohou nám vyhnout se problémům při podpisu kupní smlouvy či podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Na druhou stranu ale existuje spousta realitek, které jednají nekale a snaží se nás chytit na udičku všemožnými způsoby. Často i dost nemorálními. Jakými přesně? Na to se podíváme v tomto článku.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Triky na prodejce

Prodat nemovitost svépomocí může být pro mnoho lidí zastrašující. Spousta lidí na to také jednoduše nemá čas, a proto volí služby realitních kanceláří. Na tom samozřejmě není nic špatného, je ale potřeba realitku důkladně vybírat a být si vědomi triků, které na vás mohou použít:

Exkluzivní smlouva o zprostředkování koupě nemovitosti

Dávejte si pozor na podpis exkluzivní zprostředkovatelské smlouvy. Ta dává realitní kanceláři exkluzivní právo k tomu, aby nabízela vaši nemovitost. Vy pak po dobu platnosti této smlouvy nesmíte prodej svěřit nikomu jinému, včetně vás samotných. Exkluzivita je sice v pořádku, ale jen na určitou dobu. Maximální délku platnosti exkluzivní zprostředkovatelské smlouvy stanovuje zákon na 6 měsíců. Smlouvy, které by měly trvat déle, proto nepodepisujte.

Stejně tak není dobré smlouvu výrazně prodlužovat. A to platí obzvlášť v případě, že se realitce i přes příznivé podmínky trhu nedaří nemovitost prodat nebo v případě nespokojenosti s vaším realitním makléřem. Akorát byste tak celý proces prodeje dále prodloužili

Tip: Chcete se dozvědět, jak má vypadat zprostředkovatelská smlouva na prodej nemovitosti? Pak se určitě nespoléhejte na vzory, které najde dostupné zdarma na internetu. Raději se obraťte na nás. Smlouvu vám zkontrolujeme a zaručíme vám, že nepodepíšete nic, co by vás mohlo poškodit.

Neustálá bombardace

Jakmile sami vystavíte inzerát na prodej vaší nemovitosti, můžete se spolehnout, že do pár hodin bude váš mobil plný zmeškaných hovorů a email bude zahlcený zprávami od realitních makléřů. Spousta realitních kanceláří totiž používá tzv. monitoring inzerce, který sleduje veškeré portály s nabídkami nemovitostí a vybírá ty, které jsou nabízeny soukromými osobami. To znamená, že jakmile jako soukromá osoba vystavíte inzerát na prodej vaší nemovitosti, odešle tento monitoring váš inzerát do seznamu realitních kanceláří a ty už s ním naloží, jak potřebují.

Tomuto se bohužel nijak neubráníte. Jediným řešením je tedy hovory i emaily odmítat. Případně můžete ještě do inzerátu připsat, že si nepřejete být kontaktováni ze strany realitních makléřů.

Okamžitý odkup vaší nemovitosti

U některých realitek se můžete setkat s nabídkou okamžitého odkupu vaší nemovitosti. To má v ideálním případě fungovat tak, že si realitní kancelář koupí vaši nemovitost za tržní cenu, stane se tak jejím vlastníkem a sama ji pak prodá. Vy to tak máte bez starostí. Zní to dobře, ne? Jenže to má jeden velký háček. Realitka si totiž od vás nemovitost sice opravdu koupí, ale pouze značně pod cenou.

Pokud přeci jen chcete využít možnost okamžitého odkupu realitkou, pak si alespoň přizvěte na pomoc nezaujatého odborníka na nemovitostní trh, který dokáže odhadnout cenu vaší nemovitosti, ať víte, na čem jste a zda se vám tato možnost skutečně vyplatí.

Kupujete nebo prodáváte nemovitost?

Prodej či koupi nemovitosti dokážete zařídit i sami. V některých krocích vám ale doporučujeme pomoc advokáta. Nechte si od nás zařídit kompletní smluvní a právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Nabídka bez majitele

Jedním z běžných triků je vystavování inzerátu realitními makléři bez vědomí majitele a původního vystavitele inzerátu. Co z toho realiťák má? Pokud se realitnímu makléři ozvou zájemci o vystavený inzerát, může oslovit přímo majitele, že pro něj má kupce a následně díky tomu podepsat zprostředkovatelskou smlouvu a získat provizi. Určitě se ale nejedná o férové jednání.

Proti tomuto se můžete bránit jednoduše tak, že jakékoliv nabídky realitek hned odmítnete. Případně můžete jednat i preventivně. Stačí vložit fotografie, které máte v inzerátu do některého z programů, který dokáže najít kde všude jsou vaše fotky vystavené. Takovým programem je např. TinEye nebo i jednoduché Google obrázky dokážou odvést dobrou službu. Pokud pak najdete vaše fotky vystavené jménem realitních makléřů, o kterých jste v životě neslyšeli, je čas na konfrontaci.

Tip: V první řadě je dobré zkusit se s realitním makléřem jednoduše domluvit. Když to nezabere, můžete mu poslat předžalobní výzvu. Pokud navíc zvolíte naše advokáty, získá předžalobní výzva ještě větší váhu.

Letáčky ve schránce

Další možnou variantu nabídky bez majitele představuje situace, kdy ve schránce naleznete letáček s krátkým inzerátem o tom, že milá rodina hledá byt či dům ve vaší lokalitě. Avšak poté, co si s nimi domluvíte schůzku, k vám domů zavítá realiťák. Vaši nemovitost si vyfotí a následně se vám snaží vnutit své služby. Ti drzejší použijí fotky vaší nemovitosti k vytvoření vlastního inzerátu a ozvou se vám až když mají zájemce.

Chránit se můžete jednoduše tak, že na podobné letáčky nebudete reagovat. Pokud se tak už stalo, nenechte se zviklat a případný inzerát si nenechte líbit.

Tip: Chystáte se na prodej vaší nemovitosti svépomocí? Určitě vše dobře zvládnete. U kupní smlouvy se ale raději nespoléhejte na vzory stažené z internetu a nechte si ji vypracovat zkušeným advokátem. Naši advokáti vám připraví rezervační i kupní smlouvu rychle a precizně.

Triky na kupce

Byt, dům, stavební pozemek či jakákoliv jiná nemovitost k prodeji bez realitky. To zní dobře, že? Bohužel však dnešní nemovitostní trh hraje realitním kancelářím do karet a na nemovitost k prodeji či pronájmu bez realitky nelze téměř narazit. Realitní kancelář má ale i své plusy – celý proces bývá jednodušší a rychlejší. Na druhou stranu je ale potřeba dávat pozor na to, s jakou realitkou jednáte a naučit se rozpoznávat jejich fígle:

Umělý nedostatek

Někteří realiťáci mohou schválně vytvářet v kupcích pocit, že je na nemovitostním trhu nedostatek nabídek, a proto je potřeba spěchat. Případně mohou tvrdit, že na nemovitost stojí celá řada dychtivých zájemců. To pak na kupující vytváří tlak , že je potřeba, co nejrychleji koupit, jinak budou hledat donekonečna.

V důsledku si pak třeba koupi dostatečně nerozmyslí a následně mnohdy litují nebo si pořádně neprostudují podepisované smlouvy. Tím si pak mohou zadělat na velké problémy ve formě skrytých poplatků, netransparentní ceny nebo třeba nejasnosti o rozsahu kupované nemovitosti.

Tip: Určitě nespěchejte na podpis kupní ani rezervační smlouvy. Vše si důkladně promyslete a veškeré smlouvy si nechte zkontrolovat advokátem. Pokud zvolíte Dostupného advokáta, máte jistotu rychlého a pohodlného vyřízení.

Z toho důvodu je třeba se před lovem nemovitostí pořádně informovat o tom, v jakém stavu se nemovitostní trh nachází. To zjistíte jednoduše, když se zeptáte odborníka na nemovitostní trh, přečtete si pár článků nebo budete delší dobu sledovat, jakým tempem nabídky mizí. U konkrétní nemovitosti je pak dobré zjistit si datum vystavení inzerátu. Pokud je nabídka stará několik měsíců, můžete mít jistotu, že na ni řada zájemců opravdu nečeká.

Zatajování problémů

Některé realitní kanceláře mohou být ve snaze prodat nemovitost co nejrychleji netransparentní. Mohou proto opomenout zmínit, že do domu zatéká, má problém s izolací a kotel už dosluhuje. Určitě už se pak nemusí zmínit o tom, že ve vedlejším bytě žije rodina milující noční poslech hlasité hudby.

Některé technické problémy nemovitosti dokážete zjistit sami důkladnou prohlídkou. Vždy je ale třeba si nechat dům prohlédnout také inspektorem. Ten dokáže odhalit i vady, které sami nedokážete. Co se týče problémových sousedů, na to už je i inspektor krátký. Vyplatí se vám ale poptat se po okolí nebo se třeba se sousedy předem seznámit. Díky tomu můžete získat alespoň částečný přehled.

Tip: Pokud časem objevíte skryté vady, není všem dnům konec. Máte totiž právo odstoupit od kupní smlouvy. Přečtěte si jak postupovat při odstoupení od kupní smlouvy nemovitosti.

Navyšování ceny

Dalším trikem realitek je umělé nastavování ceny nad reálnou tržní cenu. Důvod je jednoduchý – snaha prodat nemovitost za co možná nejvyšší cenu + možnost nabídnout kupci slevu a tím získat plusové body.

Proti tomuto se ubráníte jednoduše tak, že budete smlouvat. Na smlouvání se ale pečlivě připravte tím, že si zjistíte cenu podobných nemovitostí v dané lokalitě. Díky tomu můžete argumentovat reálnou tržní hodnotou. Můžete také blafovat tím, že se rozhodujete mezi více nemovitostmi a tato je na vás příliš drahá nebo tím, že máte omezený rozpočet, který tato nemovitost překračuje.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Ing. Jana Filipová, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si s přítelem zkontrolovat nájemní smlouvu na náš první byt a byli jsme rádi, že nám někdo řekl, jaká máme práva, a vysvětlil, co nás čeká.

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024