Skutková podstata přestupku: kdy se jedná o přestupek?

Aby vaše jednání mohlo být považováno za přestupek, musí dojít k naplnění zákonem stanovených znaků. Ty zároveň určují, zda se jedná pouze o přestupek, nebo zda už jste spáchali trestný čin a bude proti vám zahájeno trestní řízení. V tomto článku se na tyto znaky podíváme podrobně a prozradíme vám, jak je to s odpovědností fyzických a právnických osob za přestupky.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to skutková podstata přestupku

Skutková podstata je právní pojem, který označuje soubor znaků, které musí být naplněny, aby se jednalo o přestupek. Jedná se tedy o podmínky, které musí být splněny, aby jednání osoby mohlo být kvalifikováno jako přestupek a mohla být za něj potrestána.

Přestupek definuje zákon o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich takto: “Přestupkem je společensky škodlivý protiprávní čin, který je v zákoně za přestupek výslovně označen a který vykazuje znaky stanovené zákonem, nejde-li o trestný čin”. Od této definice se tak odvozuje skutková podstata přestupku a její znaky:

Protiprávnost

Protiprávnost znamená, že jednání porušuje platné zákony. Každý přestupek musí být definován zákonem jako protiprávní jednání. To znamená, že existuje právní norma, která stanoví, že určité chování je zakázáno nebo omezeno.

Příklad: Řidič zaparkuje na místě pro invalidy, aniž by měl odpovídající průkaz. Tento čin porušuje dopravní předpisy, které vyhrazené místo chrání pro osoby se zdravotním postižením.

Výjimkou jsou tzv. okolnosti vylučující protiprávnost. Jedná se o situace, kdy by jednání osoby bylo považováno za přestupek, ale není. Patří mezi ně krajní nouze, nutná obrana, přípustné riziko a oprávněné použití zbraně.

Příklad: Řidič zastaví na parkovacím místě pro invalidy, kde je zákaz stání, aby byl schopen co nejrychleji pomoci kolemjdoucí ženě, kterou někdo fyzicky napadá.

Tip: Nutnou obranu a krajní nouzi jsme podrobně rozebírali v našem článku.

Společenská škodlivost

Společenská škodlivost se týká negativního dopadu jednání na společnost jako celek nebo na jednotlivce. Společnost zde tedy představuje zájem chráněný zákonem. Tento znak napomáhá rozlišení toho, zda je spáchaný čin pouhým přestupkem nebo trestným činem – záleží totiž na míře této společenské škodlivosti.

Příklad: Řidič parkuje své vozidlo na místě, které je vyhrazeno pro zásahová vozidla (například před požárním hydrantem). Tímto jednáním blokuje přístup zásahovým vozidlům, což může v případě nouzové situace ohrozit životy a majetek občanů. Tento přestupek je považován za společensky škodlivý, protože může vážně ovlivnit schopnost hasičů rychle a efektivně reagovat na požár.

Přišla vám pokuta nebo předvolání k řešení přestupku?

Sankce za něj mohou být vysoké a nevyplatí se absolvovat řízení bez porady s advokátem. Nechte si pomoci od nás. Pomůžeme vám se správnou argumentací, stejně jako se získáním důkazů.

Výslovné označení v zákoně

Výslovné označení v zákoně je princip, který vyžaduje, aby konkrétní jednání bylo explicitně uvedeno a definováno jako přestupek v platném zákoně. Tento princip zajišťuje jasnost a předvídatelnost, které jsou nezbytné pro spravedlivé uplatňování práva.

Příklad: Zákon o silničním provozu stanoví v paragrafu 27, odstavci g, že „Řidič nesmí zastavit a stát na železničním přejezdu, v podjezdu a v tunelu a ve vzdálenosti kratší než 15 m před nimi a za nimi“.

Vykazuje zákonem stanovené znaky

Konkrétní jednání musí mít všechny znaky uvedené v zákoně, aby se mohlo jednat o přestupek. Zákon tak musí jasně a konkrétně určit, jaké chování nebo jednání je zakázáno nebo omezeno. To zahrnuje popis jednotlivých prvků, které musí být přítomny, aby se jednání kvalifikovalo jako přestupek.

Zároveň také platí, že zákon může stanovit specifické okolnosti nebo situace, které musí být splněny pro to, aby se jednání považovalo za protiprávní. Například, pokud je určité jednání povoleno pouze za určitých podmínek nebo situací.

Příklad: Zákon explicitně definuje, že je zakázáno stát na místě, které je určeno pro zásahová vozidla. Toto pravidlo je doplněno dopravním značením označujícím zákaz stání.

Nejde o trestný čin

Platí, že trestní právo je až posledním možným řešením a přednostně (tam, kde to postačuje) se použije jiné právo. To znamená, že pokud lze určité protiprávní jednání postihnout jako přestupek, bude posuzováno jako přestupek. K nahlížení na jednání jako na trestný čin a posuzování dle trestního práva by se tedy přistoupilo až v případě, že by přestupkové právo nestačilo vážnosti provedeného činu.

Příklad: Osoba si v parfumerii strčí do kabelky voňavku v hodnotě 2 000 korun a pokusí odejít bez placení. V tomto případě se jedná o přestupek, protože škoda je nedosahuje 10 000 korun. Pokud se však pokusila odcizit parfémů více a jejich hodnota by překročila 10 000 korun, pak by se jednalo o trestný čin.

Tip: Kdy je krádež přestupek a kdy se jedná o trestný čin jsme rozebírali v dalším článku.

Odpovědnost za přestupek

Odpovědnost za přestupek znamená, že osoba může přestupek spáchat a může za něj být potrestána. Různě se definuje pro fyzické a právnické osoby:

Odpovědnost fyzických osob

Aby mohla fyzická osoba spáchat přestupek, musí splnit tři podmínky:

  1. Musí být starší 15 let.
  2. Musí být příčetná: Musí mít schopnost rozpoznat protiprávnost svého jednání a ovládat své chování.
  3. Musí jít o zavinění: Osoba musí mít vnitřní vztah k následkům svého jednání. Musí přestupek spáchat z nedbalosti nebo úmyslně.

Tip: Více o trestní odpovědnosti fyzických osob se dozvíte v našem článku.

Odpovědnost právnických osob

Právnická osoba je pachatelem, pokud:

  • přestupek spáchala fyzická osoba, jejíž jednání je přičitatelné právnické osobě
  • a tím porušila právní povinnost uloženou právnické osobě, a to při činnosti právnické osoby, v přímé souvislosti s činností právnické osoby nebo ku prospěchu právnické osoby nebo v jejím zájmu.

Touto osobou může být:

  • statutární orgán nebo člen statutárního orgánu,
  • jiný orgán právnické osoby nebo jeho člen,
  • zaměstnanec nebo osoba v obdobném postavení při plnění úkolů vyplývajících z tohoto postavení,
  • fyzická osoba, která plní úkoly právnické osoby,
  • fyzická osoba, kterou právnická osoba používá při své činnosti, nebo
  • fyzická osoba, která za právnickou osobu jednala, jestliže právnická osoba výsledku takového jednání využila.

Za porušení právní povinnosti uložené právnické osobě se považuje také porušení právní povinnosti uložené organizační složce nebo jinému útvaru, který je součástí právnické osoby.

Tip: Přečtěte si více o trestní odpovědnosti právnických osob v našem dalším článku.

Shrnutí

Skutková podstata přestupku je klíčovým právním pojmem, který určuje podmínky, jež musí být splněny pro to, aby jednání bylo považováno za přestupek. Tento rámec zahrnuje protiprávnost, společenskou škodlivost, výslovné ustanovení v zákoně a další specifické znaky. Důležitost skutkové podstaty spočívá v tom, že jasně definuje, kdy a jak lze určité jednání postihnout jako přestupek, nikoli trestný čin. Odpovědnost za přestupek se rozlišuje pro fyzické a právnické osoby na základě specifických kritérií, jako je věk, příčetnost a zavinění u fyzických osob či přičitatelnost a porušení právní povinnosti u právnických osob.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování při přestupkovém řízení

Přišla vám pokuta nebo předvolání k řešení přestupku? Sankce za něj mohou být vysoké a nevyplatí se absolvovat řízení bez porady s advokátem. Pečlivá argumentace se vyplatí také tehdy, pokud chcete na cizí přestupek upozornit.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024