Vadí mi, když mě natáčíš

To, že na nás míří kamery na ulicích, ve vrátnicích velkých společností či ve vchodech bytových domů, se pomalu stává běžnou realitou s níž počítáme. Stále více lidí si ale instaluje kamery přímo do svých domovů. Co je k tomu vede a co na to říká zákon? A jak je to obecně s používáním záznamů v soukromí?

Natáčení kamerou v domě
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Důvod pro instalaci kamery do obýváku, kuchyně či ložnice je většinou prostý. Lidé chtějí chránit svůj dům před zloději, sledovat, co dělá jejich zvíře, nebo kontrolovat své malé spící dítě. Můj dům, můj hrad, řeknete si možná. Stačí tedy zakoupit kamery a bez omezení sledovat vše, co se v bytě šustne?

Není to tak jednoduché. Základní premisou samozřejmě je, že každý smí činit to, co mu zákon nezakazuje. Můžete si proto nakoupit kamer kolik chcete a v bytě je spustit. Háček se objevuje až ve chvíli, kdy se v bytě pohybují mimo vás i další osoby.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Ostatní mají právo na soukromí

Právo na soukromí upravuje Občanský zákoník, který říká, že zachytit jakýmkoliv způsobem podobu člověka tak, aby bylo možné určit jeho totožnost, lze jen s jeho svolením.
Do soukromí jiného přitom nelze zasahovat, pokud k tomu nemáme zákonný důvod. Zejména nelze bez svolení člověka narušit jeho soukromé prostory, sledovat jeho soukromý život nebo pořizovat zvukový záznam.

Pokud tedy své obydlí chceme monitorovat, musíme o tom všechny, kdo se mohou ocitnout na záznamu informovat a mít jejich souhlas. Týká se to nejenom členů rodiny, ale také návštěv, paní na úklid či dalších osob, které v bytě pobývají. Není přitom apriori souhlas nějak formalizovat a pořizovat si o něm písemný záznam. Pokud by se ale situace vyhrotila do soudního sporu, je dobré moci tuto skutečnost nějakým způsobem prokázat.

Co když souhlas ostatních nezískám?

Otázka možného natáčení dalších osob by měla být především o domluvě. Pokud celé rodině připadá zábavné sledovat Žerykovy zábavné kousky ve chvíli, kdy si myslí, že se páníčci nedívají, pak vám nic nebrání kameru v obyváku nainstalovat. Jestliže ale dospívající dcera s natáčením nesouhlasí, měli byste její názor respektovat.

Tip: Odjíždíte na dovolenou a rozhodli jste se podpořit zabezpečení svého obydlí instalací venkovní kamery? Jde o rozumný krok. Raději si však zjistěte, kdy porušujete kamerou na domě zákon.

Kdy lze zákaz natáčet druhé porušit?

Na kancelář Dostupného advokáta se obrátila paní Petra, jejíž manžel se dle svých slov rozhodl ochránit obydlí před zloději. Nespokojil se ale s kamerou v předsíni, jak by se dalo při takovém záměru předpokládat, ale namontoval hned několik zařízení v kuchyni i ložnicích. Na námitku paní Petry, že se cítí pod dohledem kamer nesvá, reagoval tím, že jde o zabezpečení majetku i jí samotné a že na to má nárok. Byt přitom skutečně patřil manželovi a také většina majetku a cenností byla v jeho vlastnictví. Paní Petru zajímalo, jak se dá v takové situaci postupovat.

V prvé řadě je opět na místě se dohodnout. Manžel paní Petry má jistě právo svůj majetek chránit, ale měl by hledat takové řešení, které nenarušuje soukromí ostatních. Kompromisem by tedy mohlo být například umístění kamery ke vstupu do bytu (i s tím ale musí manželka souhlasit). Elegantním řešením pak může být nastavení systému tak, aby se dal při vstupu do bytu vypnout a nechat monitorování jen na chvíle, kdy je byt opuštěný. V extrémním případě by se dala ochrana soukromí paní Petry vymáhat i soudně, ale soudní spor mezi manžely by jistě nebyl z hlediska jejich společné budoucnosti šťastným řešením.

Obecné principy při nahrávání ostatních

Výše uvedené principy pro pořizování záznamů se zdaleka netýkají pouze nahrávání v bytech. Stejnou měrou bychom si měli hlídat, co a koho natáčíme, i například kdekoliv na ulici.

Je třeba současně říct, že zákon určité výjimky ze zákazu pořizování záznamů ostatních připouští. Bez předchozího souhlasu dovoluje zákon zachycovat podobu z důvodu ochrany jiných práv a zájmů (tou je například právě ochrana majetku, případně za určitých okolností také natáčení jiné osoby při výkonu veřejné moci) a dále pro vědecké, umělecké, zpravodajské a úřední účely.

Jak to tedy je a čí právo vítězí? Především by měl zvítězit obecný rozum. Pokud se pohybuji na veřejném prostranství v dnešní době, kdy u sebe 99 % kolemjdoucích má nahrávací zařízení a zhusta ho využívá, nemohu se divit, když se stanu letmou součástí nějakého náhodného záznamu. Nelze totiž očekávat, že když si někdo natáčí na ulici videopříspěvek na svou sociální síť, tak nejprve všechny v okruhu deseti metrů požádá o souhlas.

Na druhou stranu ani zdaleka nejde o “vítězství” natáčejících. Uvedená výjimka samozřejmě neznamená, že kdokoliv může prohlásit, že natáčí dokumentární film o svých sousedech členech rodiny či spoluobčanech, a tím pádem je může natáčet jak se mu zlíbí.

V případném soudním sporu by se na misku vah kladlo na jednu stranu právo na soukromí a na druhou pak důvody, které jinou osobu k jeho porušení vedly. Vždy se vše posuzuje případ od případu. Ve zcela obecné rovině lze ovšem říci, že pokud by důvody pro porušení práva na soukromí nebyly skutečně závažné, pak dostane právo na soukromí přednost.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024