Kontrola počítače zaměstnavatelem

Může vám zaměstnavatel kontrolovat pracovní emaily a počítač nebo vás na pracovišti kontrolovat kamerovým systémem? Je nutné, aby vás o tom informoval nebo takové kontroly může provádět zcela nahodile a skrytě?

Zralý muž v obleku sedící za počítačem
4 minuty čtení

Obecné podmínky pro sledování

Zaměstnavatel smí vaše kroky (ve zcela obecné rovině) kontrolovat za následujících podmínek:

  • Předchozí informovanost: Zaměstnanci musí být předem informováni o tom, že jejich počítačová aktivita může být monitorována. Tato informace by měla být jasně uvedena v pracovních smlouvách nebo vnitřních směrnicích.
  • Legitimní důvod: Zaměstnavatel by měl mít legitimní důvod pro kontrolu, jako je ochrana firemního majetku, zajištění dodržování právních předpisů, ochrana bezpečnosti sítě a prevence neoprávněného užívání firemních prostředků.
  • Dodržování soukromí: Přestože zaměstnavatel může monitorovat aktivitu, měl by respektovat soukromí zaměstnanců a omezit sledování pouze na to, co je nezbytně nutné pro dosažení legitimního cíle.
  • Zákonnost: Všechny formy monitorování musí být v souladu s místními zákony o ochraně osobních údajů a pracovněprávními předpisy.
  • Transparentnost a rovné zacházení: Postupy monitorování by měly být transparentní a aplikovány konzistentně na všechny zaměstnance.

Pracovní počítač pouze k práci

Ze zákoníku práce vyplývá, že bez souhlasu zaměstnavatele nesmíte používat zařízení v jeho vlastnictví k soukromým účelům. To platí i pro počítače, respektive používaný software. Proto pokud vám zaměstnavatel nepovolí, abyste počítač používali například i pro surfování na internetu, platí, že počítač jinak než pro pracovní účely využít nesmíte.

Pokud zaměstnavatel zjistí pomocí monitorování, že zaměstnanec během pracovní doby pravidelně navštěvuje webové stránky nesouvisející s prací, jako jsou online hry nebo sociální média, a tím značně snižuje svou pracovní výkonnost, může to vést až k výpovědi. Jiným příkladem může být využívání firemního e-mailu pro odesílání nevhodného obsahu nebo pro osobní komunikaci, která porušuje firemní pravidla nebo dokonce zákony (např. odesílání urážlivých zpráv, šíření citlivých informací atd.). I v  takových případech může zaměstnavatel zahájit proces ukončení pracovního poměru.

Firma vás může kontrolovat

Dodržování zákazu používat výpočetní techniku potom může zaměstnavatel přiměřeným způsobem kontrolovat. Třeba i tak, že použije software, který zaznamenává váš pohyb na webových stránkách, z něhož lze odhadnout, které činnosti byly pracovního charakteru a které už nikoliv. Důležité ale je, že v rámci těchto kontrol musí být přiměřeným způsobem zachováváno i vaše soukromí – nepřipadá například v úvahu, aby zaměstnavatel studoval a archivoval vaše soukromé e-maily.

Nadměrné surfování a výpověď

Pokud by bylo zjištěno, že velkou část své pracovní doby věnujete soukromým aktivitám, je to důvod k výpovědi. Zaměstnavatel by měl tento závěr nicméně založit nejen na automatizované kontrole prostřednictvím softwaru, ale například i na základě kontroly vaší činnosti na pracovišti a pohovoru s vámi. Soudy v nedávném případě rozhodovaly o případu zaměstnance, který strávil v jednom měsíci surfováním po internetu a hraním her víc než 100 hodin. Platnost skončení pracovního poměru, jak se dalo předpokládat, potvrdily. Jediný soukromý e-mail by na druhou stranu pro výpověď přirozeně stačit neměl.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Tip: Obrátil se na nás pan Antonín s dotazem, zda může zaměstnavatel sledovat nebo monitorovat zaměstnance při práci průmyslovou kamerou. Na jednu stranu lze pochopit, že si zaměstnavatel hlídá své zájmy. Na straně druhé je tu právo na soukromí zaměstnanců. Jaká tedy platí pravidla? Může zaměstnavatel sledovat své zaměstnance, pořizovat o tom záznamy a pak to proti nim použít např. za účelem výpovědi? Tomu se věnujeme v dalším článku.

Kamery na pracovišti jen kvůli bezpečnosti

Pokud jde o monitorování zaměstnanců kamerami a podobnými prostředky, platí, že tento postup přichází v úvahu jen tam, kde pro něj existuje závažný důvod spočívající v charakteru činnosti zaměstnavatele: například nutnost ochrany vaší bezpečnosti, nebo místo kde zaměstnanci pracují s velkým obnosem finančních prostředků. V takovém případě však musíte být o monitorování zaměstnavatelem předem informováni. Monitorování nesmí být ani v tomto případě nepřiměřeně dotěrné či narušující vaše soukromí. Umístění kamerového systému například na toaletách nebo v šatně samozřejmě právo nedovoluje.

Záznamy z kamerového systému by potom měly být během několika hodin až dní vyhodnoceny a pokud z nich nevyplývá zjištění, pokud je nebude nutné dále legitimně použít (např. k prokázání, že došlo ke krádeži), musí je zaměstnavatel smazat. Osoby, které vchází zvenčí například do obchodu střeženého kamerovým systémem, musí o tom být informovány např. nápisem umístěným v prodejně.

Tip: To, že na nás míří kamery na ulicích, ve vrátnicích velkých společností či ve vchodech bytových domů, se pomalu stává běžnou realitou s níž počítáme. Stále více lidí si ale instaluje kamery přímo do svých domovů. Co je k tomu vede a co na to říká zákon? A jak je to obecně s používáním záznamů v soukromí? Tomu se věnujeme v dalším článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jan Vrátný, Veselí nad Lužnicí

před 3 roky

Orientuji se v prostředí, ve kterém dlouhodobě podnikám. Před nedávnem jsem se ale dostal do nepředvídatelných problémů a potřeboval jsem právní pomoc. Nechtěl jsem obvolávat právní kanceláře a pokoušet se domlouvat v kdovíjakých odborných termínech. Proto jsem zvolil vyhledání i výběr právní služby pomocí internetu. A mohu s klidným svědomím říci: „dobře jsem sáhnul“. Lidé (zobrazit více) z Dostupnyadvokat.cz na můj dotaz ihned reagovali a po upřesnění mého požadavku mi vypracovali smlouvu šitou na míru dané situaci. S prací i cenou jsem byl moc spokojen. Celý příběh.

Recenze služby

Ing. Lucie Proroková, Ostrava

před 3 roky

S jednorázovou konzultací jsem byla velice spokojena. Získala jsem zpětnou vazbu ke smlouvě, kterou jsem potřebovala, a navíc jsem z celé konzultace získala zápis. A to vše v poměrně krátkém termínu – do druhého dne od objednání.

Recenze služby

Štěpán Mičunek, okres Vsetín

před 3 roky

Na Dostupného advokáta jsem se obrátil s prosbou o pomoc s neplatičem. Dostupný advokát mi poradil, jak dále postupovat. Náš spor se dostal až před soudy, kde mne Dostupný advokát zastupoval. Soudy jsem vyhrál, služby tohoto webu mohu vřele doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024