Jak podat žalobu k Tribunálu Evropské unie?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
10. října 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Ostatní právní témata

Uškodila vám Evropská unie při výkonu své činnosti? Porušuje některý akt vydaný EU její principy a vás se to přímo dotýká? Podejte žalobu na náhradu škodu či žalobu na neplatnost k Tribunálu EU. V tomto článku vám prozradíme, jaké podmínky je pro podání třeba splnit a jak na to.

Co dělá Tribunál EU

Tribunál je jedním ze soudů Soudního dvora Evropské unie. Jedná se o hlavní soudní insitituci EU, která má na starost zejména zajištění jednotného výkladu práva ve všech členských státech, vymáhání práva a urovnávání různých sporů.

Tribunál byl zřízen v roce 1989, aby odlehčil Soudnímu dvoru a zrychlil soudní procesy. Tvoří jej 54 soudců – každý členský stát v něm má dva soudce, kteří jsou voleni na šest let s možností opakovaného jmenování. Soudci přitom nezastupují svůj vlastní stát, ale jednají nezávisle a nestranně.

Jeho hlavní funkcí je rozhodovat o žalobách podaných fyzickými a právnickými osobami, a to zejména v oblasti hospodářské soutěže, státní pomoci, ochranných známek, průmyslových vzorů a dalších obchodních práv.

Tribunál rozhoduje o celé škále žalob. Spoustu z nich ale mohou podávat pouze členské státy nebo různé organizace. Mezi hlavní žaloby, které mohou podat fyzické a právnické osoby, patří žaloba na náhradu škody a žaloba na neplatnost.

Chcete podat žalobu a nejste si jisti, zda vyhrajete?

Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

Žaloba na náhradu škody

Tuto žalobu můžete podat, pokud se chcete domáhat náhrady škody, kterou vám způsobily orgány Evropské unie při své správní nebo legislativní činnosti. Tuto žalobu přitom nelze podat k vnitrostátním soudům, ale pouze k Soudnímu dvoru EU, respektive k Tribunálu. Musíte ji podat do pěti let od vzniku škody.

Co je třeba v žalobě prokázat?

V žalobě na náhradu škody musí žalobce prokázat existenci třech prvků:

1. Protiprávní jednání orgánů EU nebo jejich zaměstnanců

Žalobce musí prokázat, že došlo k protiprávnímu jednání na straně orgánů EU nebo jejich zaměstnanců. Protiprávnost může spočívat v tom, že orgán EU nebo jeho zaměstnanci jednali v rozporu s právem EU nebo naopak nesplnili svou povinnost jednat tam, kde měli podle práva EU povinnost konat. Typickým příkladem je situace, kdy orgán neprovede opatření, které mělo být přijato ve stanovené lhůtě.

Aby bylo jednání (nebo nečinnost) považováno za protiprávní, musí být v rozporu s konkrétními ustanoveními práva EU, které chrání právní postavení jednotlivce, a musí jít o dostatečně závažné porušení, které odůvodňuje nárok na náhradu škody.

Tip na článek

Tip: Žalobu k Tribunálu EU nepodávejte sami, ale raději se obraťte na Dostupného advokáta. Uspějete totiž jen tehdy, když podání žaloby bude neprůstřelné a o to se my postaráme.

2. Existence skutečné a jisté škody

Žalobce musí dále prokázat, že mu vznikla skutečná a jistá škoda. Může se jednat o materiální škodu (např. finanční ztráta, ztráta majetku) nebo nemateriální škodu (např. újma na cti, duševní útrapy). Škoda musí být konkrétní a nikoli hypotetická. Nestačí tvrdit, že by škoda mohla vzniknout za určitých okolností. Musí být jasně prokázáno, že škoda skutečně existuje a je určitelná.

Žalobce proto musí předložit důkazy o rozsahu škody a poskytnout konkrétní údaje o její výši. To může zahrnovat účetní záznamy, znalecké posudky, svědecké výpovědi nebo jiné dokumenty, které prokazují, že škoda skutečně vznikla a jaká je její hodnota.

3. Existence příčinné souvislosti mezi jednáním a tvrzenou škodou

Žalobce musí prokázat existenci příčinné souvislosti mezi protiprávním jednáním orgánů EU (nebo jejich zaměstnanců) a tvrzenou škodou. To znamená, že, musí být jasně prokázáno, že škoda vznikla v přímém důsledku protiprávního jednání. Pokud by škoda vznikla i bez tohoto jednání, pak příčinná souvislost neexistuje.

Tip na článek

Tip: Právo Evropské unie dokáže být poměrně kontroverzním tématem. Zasahuje do všemožných částí našich životů a ovlivňuje řadu oblastí našeho vnitrostátního práva. Jak velké má EU pravomoci a na jakých principech právo Evropské unie funguje? To se dozvíte v našem článku.

Žaloba na neplatnost

Tuto žalobu můžete podat v případě, že se dožadujete zrušení aktu vydaného orgánem, institucí nebo organizací Evropské unie. Může být namířena prakticky proti všem právně závazným aktům EU (např. proti aktům přijatým Radou, Komisí, Evropským parlamentem či jiných orgánů s právními účinky proti třetím osobám).

Co je třeba splnit?

Žalobu na neplatnost je možné podat jenom proti aktu, na kterém máte právní zájem. To znamená, že musí být určen přímo vám nebo může být směřovaný i obecně, ale musí se vás osobně dotýkat.

Dále platí, že je žalobu nutné podat do dvou měsíců od zveřejnní aktu nebo od té doby, kdy vám bylo jeho přijetí oznámeno.

Jak může Tribunál rozhodnout?

Pokud Tribunál rozhodne o tom, že je žaloba opodstatněná (např. proto, že akt porušuje zakládající smlouvy EU, předpisy pro provádění smluv nebo při jeho přijímání došlo ke zneužití pravomocí), pak prohlásí akt nebo jeho části za neplatné.

Co by měly žaloby obsahovat?

Na základě nutnosti splnění výše uvedených prvků je dobré do žaloby zahrnout:

  • Identifikace žalobce: Úplné údaje o osobě nebo firmě podávající žalobu, včetně kontaktních informací a právního zástupce.
  • Identifikace žalované instituce: Název instituce EU, která je žalována za způsobení škody.
  • Popis protiprávního jednání nebo nečinnosti: Podrobný popis jednání nebo opomenutí žalované instituce, které vedlo ke vzniku škody. Musí být jasně uvedeno, v čem spočívala protiprávnost jednání nebo nečinnosti.
  • Popis vzniklé škody: Konkrétní popis škody, která žalobci vznikla. Musí být uvedena povaha škody (například finanční ztráta) a její výše, pokud je to možné.
  • Příčinná souvislost: Vysvětlení, jak protiprávní jednání nebo nečinnost instituce přímo vedly k vzniku škody.
  • Důkazy: Přílohy obsahující důkazy podporující tvrzení žalobce, jako jsou dokumenty, svědecké výpovědi, expertízy nebo jakýkoli jiný relevantní důkazní materiál.
  • Žádost o náhradu škody: Přesné vyčíslení požadované náhrady škody, kterou žalobce požaduje od instituce EU, a zdůvodnění této částky.
  • Právní argumentace: Právní analýza, která vysvětluje, proč by měl Tribunál rozhodnout ve prospěch žalobce, včetně odkazů na relevantní právní předpisy EU a judikaturu.
Tip na článek

Tip: Věděli jste, že jsou vaše práva a svobody chráněny na mezinárodní úrovni, a že existuje soud, na který se můžete v případě jejich porušování obrátit? Jedná se o Evropský soud pro lidská práva působící v rámci Rady Evropy. V našem článku si o něm můžete přečíst víc.

Shrnutí

Fyzické i právnické osoby mohou podávat žaloby na náhradu škody nebo na neplatnost aktů vydávaných orgány EU. Pro žalobu na náhradu škody je potřeba prokázat protiprávní jednání orgánů EU, existenci skutečné a jisté škody a příčinnou souvislost mezi jednáním a škodou. Žaloba na neplatnost může být podána proti právně závazným aktům EU, a je nutné ji podat do dvou měsíců od zveřejnění aktu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)