Evropský soud pro lidská práva. Jak vám může pomoci?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
9. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

O Listině základních práv a svobod jste už nejspíš slyšeli. Věděli jste však, že jsou vaše práva a svobody chráněny i na mezinárodní úrovni, a že existuje soud, na který se můžete v případě jejich porušování obrátit? Jedná se o soud působící v rámci Rady Evropy se sídlem ve Štrasburku. V tomto článku se podíváme na to, co přesně má tento soud na starost a jak v praxi funguje.

Co dělá evropský soud pro lidská práva?

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) patří pod Radu Evropy. Jeho hlavní funkcí má být interpretace Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Sídlí ve Štrasburku a má za úkol rozhodovat ve věcech týkajících se porušení lidských práv ze strany členských států. Jeho činnosti zahrnují zejména:

  • Přijímání stížností: ESLP má na starost přijímání stížností od jednotlivých osob, skupin osob nebo států, které se domnívají, že došlo k porušení jejich práv zaručených Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. V praxi tyto stížnosti nejčastěji směřují proti rozhodnutí Ústavního soudu.
  • Rozhodování o případech: Když ESLP přijme stížnost, začne řízení, ve kterém soudci ESLP analyzují veškeré důkazy o tom, zda k porušení práv skutečno došlo. Na základě výsledku řízení může členskému státu nařídit konkrétní opatření k nápravě, jako je kompenzace poškozených osob, nebo doporučit změny legislativy a právní praxe. ESLP ale nemůže přímo zrušit národní rozhodnutí.
  • Výklad práva: Jelikož práva a svobody zakotvené v Úmluvě nejsou vždy přesně definované, je na Evropském soudu, aby rozhodl, jak se mají aplikovat na konkrétní situace.
  • Vytváření precedentů: Rozsudky ESLP mají význam odpovídající právním precedentům. To znamená, že rozhodnutí soudu vytvářejí principy, které se následně využívají při řešení podobných případů.

Došlo k porušení vašich práv garantovaných Úmluvou?

Dostupný advokát vám pomůže. Pomůžeme vám vaše práva vymoci, ať už u místních soudů nebo u Evropského soudu pro lidská práva.

Evropská úmluva o ochraně lidských práv

Celým názvem Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod je dokument, ze kterého vychází Evropský soud při svém rozhodování. Jejím cílem je zaručit dodržování lidských práv a svobod v evropských státech.

Úmluva se zaměřuje na širokou škálu oblastí, včetně práva na život, zákazu mučení, zákazu otroctví a nucené práce, práva na spravedlivý proces, svobody myšlení, svědomí a náboženství, svobody projevu, svobody shromažďování a sdružování, a práva na respektování soukromého a rodinného života.

Úmluva rovněž upravuje zásady výkladu práva. Zavádí prostor pro uvážení, který soudcům umožňuje zvážit konkrétní kulturní, sociální, historické a další specifika jednotlivých států. Dále zavádí zásadu subsidiarity, která přisuzuje primární odpovědnost za ochranu lidských práv národním státům a zásadu evolutivního výkladu, která umožňuje soudům reagovat na změny ve společenských normách a hodnotách. Tím se zajišťuje, že jsou práva a svobody garantované úmluvou interpretovány v souladu se současnými podmínkami a standardy.

Soudci Evropského soudu pro lidská práva

Soudce evropského soudu volí Parlamentní shromáždění Rady Evropy, které se skládá z 306 členů volených národními parlamenty členských států (tedy i tím naším). Volí přitom z předem připraveného seznamu. V tom má každý členský stát uveden tři kandidáty. Soudci jsou voleni na funkční období 9 let a mohou být zvoleni pouze jednou.

Tip na článek

Tip: Jak přesně fungují soudci u nás, jak jsou voleni, kolik berou a jak se stát soudcem? To se dozvíte v dalším článku.

Každý stát má v ESLP jednoho soudce. Naší soudkyní je v současnosti Kateřina Šimáčková. I když soudce navrhuje stát, neznamená to, že tito soudci jednají v jeho zájmu. Jakmile se stanou soudce Evropského soudu pro lidská práva, stávají se na státu nezávislými. Nerozhodují tedy ve prospěch vlastního státu.

Pomocným orgánem soudců je kancelář soudu, která zaměstnává více než 640 osob. Zhruba polovinu těchto osob tvoří právníci. Kteří mají na starost přípravu podkladů pro soudce apod.

Struktura a rozhodovací proces

Vzhledem k tomu, že má každý stát jednoho soudce, má ESLP celkem 46 soudců. Soudci se shromažďují v plénu, ale pouze pro volbu jejich předsedů, místopředsedů, tajemníků a jejich zástupců. Kromě toho řeší v plénu také administrativní záležitosti.

O samotných stížnostech rozhoduje v případě, že se jedná o opakující se záležitost, tříčlenný výbor. Ten může stížnost jednomyslně odmítnout nebo přijmout. Pokud se nejedná o opakující se záležitost, rozhoduje o ní sedmičlenný senát. Ten rozhoduje o její opodstatněnosti a buď ji odmítne nebo přijme. Proti tomuto rozhodnutí je možné se „odvolat“ tak, že podáte žádost na projednání před velkým soudem.

V případě, že bude vaše žádost na projednání před velkým soudem schválena nebo u zvlášť významných stížností dochází k podstoupení sedmnáctičlennému senátu, jehož rozhodnutí je konečné a nezměnitelné.

Tip na článek

Tip: Jak probíhá soudní řízení v České republice si můžete přečíst v našem článku.

To, zda stát skutečně vykonal opatření, která mu Evropský soud udělil následně kontroluje Výbor ministrů Rady Evropy. Ten dohlíží nejen na zaplacení odškodného poškozené osobě, ale rovněž může po státech požadovat přijetí speciálních opatření, které mají za cíl nahradit poškozenému újmu a vyhnout se podobným nepravostem do budoucna. V některých případech může Výbor ministrů po státu požadovat i změnu zákonů či rozhodovací praxe. K uzavření rozsudku dochází, až když stát splní veškeré požadavky.

Kdy se můžete obrátit na Evropský soud?

Pokud se domníváte, že došlo k porušení vašich práv a svobod garantovaných Evropskou úmluvou o lidských právech a svobodách, máte možnost podat stížnost k Evropskému soudu. Tuto stížnost je ale možné využít až když vyčerpáte veškeré možnosti, které vám nabízí vnitrostátní právo. To v překladu znamená, že musíte nejdřív použít veškeré možné opravné prostředky, které vám jsou k dispozici. Dále je také třeba dodržet lhůtu čtyři měsíce od přijetí konečného rozhodnutí soudu.

Tip na článek

Tip: Zajímá vás jaké opravné prostředky máte k dispozici v rámci trestního řízení? Pak vám nesmí ujít náš další článek.

Příklad: Pokud rozhodl soud prvního stupně ve váš neprospěch, máte možnost se odvolat. Následně se bude vaším případem zabývat soud druhého stupně. Pokud ani u něj neuspějete, můžete v některých případech využít ještě mimořádný opravný prostředek (například dovolání). Až jakmile nebudete mít kam se v rámci ČR obrátit, můžete podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva. Je ale třeba dodržet lhůtu čtyři měsíce od přijetí konečného rozhodnutí soudu.

Tip na článek

Tip: Rozhodl soud ve váš neprospěch a chcete se proti tomu bránit? Posoudíme vaše šance na úspěch a postaráme se o přípravu odvolání, dovolání či ústavní stížnosti podle toho, o jaké řízení jde a v jaké fázi se nachází.

Shrnutí

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) je soudní instituce působící v rámci Rady Evropy. Jeho hlavním úkolem je zajišťovat dodržování práv a svobod zaručených Úmluvou o ochraně lidských práv a základních svobod. ESLP přijímá stížnosti od jednotlivců, skupin i států, které tvrdí, že došlo k porušení těchto práv.

ESLP má 46 soudců, přičemž každý členský stát má jednoho soudce. Rozhodovací proces začíná u tříčlenného výboru a v závažnějších případech může být předán až sedmnáctičlennému senátu, jehož rozhodnutí je konečné. Platí přitom lhůta 4 měsíce od konečného rozhodnutí soudu.

Soudci ESLP rozhodují o tom, zda došlo k porušení Úmluvy, interpretují její ustanovení a vytvářejí právní precedenty. Rozsudky ESLP jsou závazné a členské státy jsou povinny je plnit, což zahrnuje i případné změny legislativy či vyplácení odškodnění.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)