Soudy ruší stanovy bytových družstev

Bytová družstva musela do půlky roku 2015 přizpůsobit své stanovy novému zákonu o obchodních korporacích (ZOK).

Jak svolat členskou schůzi SVJ a BD
2 minuty čtení

Ten bytovým družstvům přikazuje, aby ve svých stanovách podrobně upravila práva a povinnosti svých členů, která souvisí s nájmem a užíváním jejich družstevních bytů. Pro schválení stanov vyžaduje ZOK souhlas všech členů BD, což ale v praxi často splněno není. Soudy teď začínají stanovy těchto družstev rušit.

Na jaře tohoto roku projednával Městský soud v Praze žalobu části členů jednoho pražského bytového družstva na nové stanovy. Ty obsahovaly pasáže, které zasahovaly do práv členů užívat své družstevní byty a proti kterým tito členové při projednávání protestovali. Stanovy například obsahovaly zákaz chovu domácích zvířat bez povolení představenstva, povinnost dostavit se na výzvu družstva k představenstvu, zákaz v družstevních bytech „pracovat“ a mnohé další omezující povinnosti, které mimořádně roli představenstva posilovaly a členy družstva stavěli pod úroveň prostých nájemníků.

Dotčení členové si to ale nenechali líbit a stanovy družstva napadli žalobou s tím, že nebylo dodrženo potřebné kvorum pro jejich přijetí. Městský soud jim dal za pravdu, když rozhodl, že bytové družstvo nemůže bez souhlasu všech svých členů upravit způsob užívání bytů v domě. Stanovy pak prohlásil za neplatné.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Smyslem zákona je zabezpečit, aby nemohlo dojít ke zneužití většiny, která by prosadila stanovy neúměrně omezující členy družstva ve využívání jejich bytů.

Asociace sdružující bytová družstva proti úpravě brojí s tím, že v podstatě nebude možné stanovy změnit. Vždy se totiž najde někdo, kdo nebude souhlasit, často i z kverulantských důvodů. Podle nás ale může mít tato úprava svůj smysl, protože členové bytového družstva jsou de facto ve svých bytech v nájmu. Je to obdobné, jako byste uzavřeli nájemní smlouvu, kterou by ale pronajímatel mohl kdykoli jednostranně změnit.

Bytovým družstvům tak nezbude, než pečlivě každou změnu se svými členy dohodnout a neprosazovat změny silou.

Stáhněte si zdarma čtivý ebook pro předsedy SVJ a BD a jejich členy a vyhněte se právním rizikům, které správu Vašeho domu provázejí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Petr Čapek

před 1 rokem

Opakovaně jsem potřeboval konzultovat záležitost související s povinnostmi statutárního orgánu SV. Oceňuji rychlé, konkrétní a vstřícné jednání i přijatelnou cenu.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Jitka Salačová, Praha 6 – Řepy

před 3 roky

Naše Společenství vlastníků zhruba na začátku roku 2016 muselo nepředvídaně řešit mimořádné záležitosti, u nichž posléze vznikla potřeba právní porady. Výbor poptal tým „Dostupný advokát“ – právní služby online, v čele s JUDr. Ondřejem Preussem, který byl nakonec vybrán pro stálou spolupráci s naším Společenstvím vlastníků. V jeho prospěch hovoří garance dostupnosti v podstatě v (zobrazit více) kteroukoli dobu bez navýšení odměny za kontakt mimo pracovní dobu, dostupnost na telefonu či mailu i na Skypu a velmi seriózní vystupování. Jednoznačně můžeme potvrdit kvalitu služeb, serióznost i dostupnost online.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024