Právnická osoba jako člen družstva

Zákon stanoví, že bytové družstvo musí mít nejméně tři členy bez ohledu na to, zda se jedná o osoby fyzické nebo právnické. Podle nyní platného zákona o obchodních korporacích je možné, aby byla členem i právnická osoba. Co to vše obnáší?

Právnická osoba jako člen družstva
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Kdo se může stát členem družstva?

Členy družstva mohou být podle zákona fyzické i právnické osoby. Členem se může stát fyzická osoba, která skončila povinnou školní docházku a dosáhla 15 let svého věku. Členství vzniká buď dnem vzniku družstva (tato varianta platí pro zakládající členy), případně za trvání družstva přijetím za člena na základě písemné členské přihlášky.

Specifické formy družstva

Specifickými formami družstev jsou sociální a bytová družstva. Sociální družstvo se zaměřuje na podporu společenské soudržnosti a jeho účinnost má mít obecný prospěch.

Nejtypičtější podobou družstva je družstvo bytové, které bývá založeno za účelem zajišťování bytových potřeb svých členů. Kromě toho může spravovat domy s byty a nebytovými prostorami ve vlastnictví jiných osob, případně se věnovat podnikání jako vedlejší činnosti. Všechny jeho zisky však musí být použity právě k uspokojení bytových potřeb členů družstva. K založení bytového družstva je potřeba alespoň tří členů.

Proces založení družstva obecně zahrnuje následující kroky:

  • Sepsání stanov družstva: Osoby, které plánují založit družstvo, musí sepsat na stanovy, které stanovují práva a povinnosti členů, cíle družstva, řídící orgány atd.
  • Shromáždění zakladatelů: Zakladatelé se sejdou na ustavující schůzi, kde se schválí stanovy a zvolí první členy statutárního orgánu družstva, kterým je představenstvo.
  • Zápis do obchodního rejstříku: Po schválení stanov na ustavujícím shromáždění se družstvo přihlásí na soud a po splnění všech zákonných požadavků, včetně zápisu do rejstříku, se stává právně platným subjektem.

Možnost vyloučit členství právnické osoby ve stanovách

Zákon sice členství právnické osoby v bytovém družstvu připouští, zároveň ale dává jednotlivým bytovým družstvům možnost, aby členství právnické osoby zakázaly. Zakázat členství právnické osoby v bytovém družstvu je možné učinit pouze ve stanovách daného bytového družstva. Tím pak vyloučen převod družstevního podílu (bytu) do vlastnictví jakékoli právnické osoby.

V případě, že stanovy bytového družstva neobsahují ustanovení, které členství právnické osoby zakazuje, platí, že členem daného bytového družstva právnická osoba být může. Při kontrole stanov ve snaze najít takové zakazující ustanovení, je ovšem nutné zachovat obezřetnost. Zákaz nemusí být nutně formulován slovy: „členství právnické osoby v bytovém družstvu se zakazuje…“, ale může být opsán řadou jiných formulací, například: „účelem bytového družstva je zajištění bytových potřeb pouze fyzických osob“.

Před uzavřením kupní smlouvy k členskému podílu v bytovém družstvu se tak vždy vyplatí tuto otázku konzultovat s námi a nechat nás zároveň stanovy z tohoto pohledu zkontrolovat.

Tip: Družstva pracují na principu členství a demokratické kontroly, což umožňuje jejich členům sdílet zisky a rozhodovat o směřování podnikání. Jak ale přesně fungují a jaké jsou jejich výhody? Na to se zaměříme v našem článku. Odhalíme, proč by mohlo být právě družstvo tou správnou volbou pro vaše podnikání nebo komunitní projekt.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Omezení členství

Mimo výše uvedené dává zákon bytovým družstvům ještě možnost členství právnické osoby omezit. V praxi to může například znamenat, že stanovy určí, že členem bytového družstva nesmí být určitý typ právnických osob, např. společnost s ručením omezeným. Nebo mohou stanovy zakázat členství osob s určitým předmětem činnosti nebo podnikání, například společnosti, které mají v předmětu podnikaní pohostinství nebo podnikají v oblasti hazardu.

Změna stanov – následné vyloučení členství

Výše jsme se zabývali pouze otázkou zákazu nebo omezení členství právnické osoby v bytovém družstvu, který je již ve stanovách obsažen. Názor na členství právnické osoby se v konkrétním bytovém družstvu ale v průběhu existence tohoto družstva může měnit.

Co když tedy bytové družstvo své stanovy dodatečně změní, například tím, že z omezení členství právnické osoby udělá úplný zákaz? I toto řeší zákon. Jakákoli dodatečná změna stanov nesmí působit zpětně a dotknout se právnické osoby, která již byla členem daného bytového družstva před změnou jeho stanov.

Stáhněte si zdarma čtivý ebook pro předsedy SVJ a BD a jejich členy a vyhněte se právním rizikům, které správu Vašeho domu provázejí.

Tip: Družstvo je specifický typ korporace, který se vám vyplatí založit z mnoha důvodů. Typicky, když potřebujete spravovat bytový dům, ale také třeba když chcete poskytovat sociální služby nebo se sdružit pro zemědělskou činnost. Jak postupovat, pokud jste takový záměr pojali?

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Stanovy SVJ nebo bytového družstva

Zkontrolujeme vaše stanovy SVJ nebo bytového družstva nebo vám je sepíšeme na klíč. Vždy dohlédneme na to, aby odpovídaly aktuální legislativě. Námi zpracované stanovy  jsou vždy připraveny na míru potřebám obyvatelů domu. Můžeme vám založit i SVJ nebo bytové družstvo na klíč. Vše zařídíme rychle, bezchybně a za předem dané ceny. Platit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tereza Skříčilová

před 3 roky

Služeb Dostupného advokáta jsem využila dvakrát, a to vždy v souvislosti s nájemní smlouvou. Poprvé z pohledu nájemce – chtěla jsem znát názor právníka na danou smlouvu, zdali není potřeba nějakou formulaci vyjmout/dodat, apod. Podruhé z pohledu pronajímatele – chtěla jsem sestavit nájemní smlouvu na míru. V obou případech byla komunikace velmi příjemná, rychlá, s (zobrazit více) dostatečným prostorem na dotazy a ve výsledku opravdu splňující veškeré mé představy. V neposlední řadě oceňuji, že jsme vše vyřešili bez problémů on-line a nemusela jsem nikam docházet. Nenapadá mě nic, co bych vytkla. V případě dalších právních otázek se na ně určitě opět obrátím.

Recenze služby

Jitka Salačová, Praha 6 – Řepy

před 3 roky

Naše Společenství vlastníků zhruba na začátku roku 2016 muselo nepředvídaně řešit mimořádné záležitosti, u nichž posléze vznikla potřeba právní porady. Výbor poptal tým „Dostupný advokát“ – právní služby online, v čele s JUDr. Ondřejem Preussem, který byl nakonec vybrán pro stálou spolupráci s naším Společenstvím vlastníků. V jeho prospěch hovoří garance dostupnosti v podstatě v (zobrazit více) kteroukoli dobu bez navýšení odměny za kontakt mimo pracovní dobu, dostupnost na telefonu či mailu i na Skypu a velmi seriózní vystupování. Jednoznačně můžeme potvrdit kvalitu služeb, serióznost i dostupnost online.

Recenze služby

Jiří Vlach

před 1 rokem

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024