Jak drahá je bezplatná právní poradna

V době internetu máme pocit, že nám jsou všechny odpovědi na dosah v našem prohlížeči a že je vlastně zbytečné si platit odbornou pomoc. Taková zdánlivě nevinná rada se vám však může pěkně prodražit a vy se pak nemáte na koho odvolat.

Potřesení rukou nad správně sepsanou smlouvou o spolupráci OSVČ
4 minuty čtení

Chci radu advokáta zdarma!

Již nesčetněkrát se nám stalo, že za námi někdo přišel „pouze“ s žádostí o radu. Že nepotřebuje právníka, ale jen odbornou radu – pokud možno zadarmo. Problém je, že takové rady zadarmo nebývají k užitku a při našem nejlepším vědomí a svědomí takové rady poskytnout nemůžeme. Není to snad z neochoty nebo ze snahy za každou cenu vydělat všude, kde se dá. Jedná se především o ochranu takového tazatele.

Tip: Nesetkáváme se jen s prosbou o právní radu zdarma. Pobavte se nad našimi kuriózními případy.

Vždyť existují právní poradny zdarma

Prvním kamenem úrazu u takových poraden je v odpovědnosti. V případě, že si zaplatíte za advokáta, v ceně máte zahrnutou i jeho odpovědnost za každou radu, což u žádné poradny zdarma nikdy nezískáte. Kdežto advokát dokonce musí klientovi poskytnout garanci za svou radu a přenáší tak na sebe riziko špatného postupu, za který ručí svým soukromým majetkem. Tato povinnost advokátů je nejen upravena etickým kodexem, ale rovněž zákonem o advokacii.

Často se navíc setkáváme s tím, že bezplatné právní poradny online fungují ve formě diskuzních fór, do kterých může přispívat každý. U nabyté informace si tak nemůžete být vůbec jistí tím, že je pravdivá nebo jestli vám opravdu radí kvalifikovaný člověk.

Tip: O tom, proč se vyplatí za advokátní služby platit, jsme se rozepsali v samostatném článku.

Knihy využívané pro právní poradnu zdarma
Knihy využívané pro právní poradnu zdarma

Jakou zvolit alternativu místo právníka zdarma?

Přesně pro podobné účely, když potřebujete „pouze“ rychle odpovědět, jsme pro vás navíc vytvořili službu Konzultace s advokátem, kde vám naši advokáti poradí a vyhnete se tím všem komplikacím, které mohou nastat v případě bezplatné právní poradny.

Pokud využijete právní poradnu zdarma

  • Riskujete neověřenost informací a nedostatečnou kvalifikovanost člověka, který vám radí,
  • neaktuálnost právní rady,
  • nezohlednění specifik vašeho konkrétního případu.

„Typickým příkladem, kdy se bezplatné právní rady nevyplácí, jsou rezervační smlouvy na nemovitost. Klient si myslí, že mu rada či vzor zdarma stačí a zaváže se tak k vysoké pokutě, která na něj dopadne, když třeba nesežene hypotéku.“

Ondřej Preuss

Bezplatného právníka radícího online tlačí čas

Dalším rozdílem je čas, který do vás bezplatný právník či poradna investuje. Zaručí vám někdo, pokud budete chtít „jenom poradit“, že si na vás dotyčný opravdu udělá čas? Představte si, že si přijdete pro radu a dozvíte se, že ať už je to jakkoliv, má na vás právník, který radí online zdarma, jen 5 minut a poté si budete muset poradit sami. Však vy už to nějak zvládnete!

Tento problém je obzvláště v právním světě velmi důležitý. Spousta smluv, pokut a jiných záležitostí je vázaných zákonnými či jinými lhůtami, které vám mohou velmi jednoduše utéct a vy tak ztratíte nárok na případné odškodnění či odvolání. Všechny problémy je v ideálním případě nutné řešit neprodleně, a nic takového vám žádná právní poradna zdarma zaručit nemůže.

Nehledě na to, že rada nalezená bůhvíkde na internetu nemusí být ničím podložená a často vede klienta do větší šlamastyky než rada žádná. „Bezplatný“ právník v právní poradně může být nezkušený a postrádat patřičnou motivaci se klientovi věnovat na rozdíl od řádného advokáta.

Dnes mi už poradí umělá inteligence

Umělá inteligence zažívá nebývalý rozmach a dokáže si s vámi povídat hodiny na jakékoliv téma. Ptát se ji dnes (v červenci 2023) na právní rady ovšem laikům nedoporučujeme z několika důvodů. Sami přitom moderním technologiím velmi fandíme a umělou inteligenci se snažíme do našich postupů zapojovat. Současně ale vždy dedikujeme zkušeného právníka, který nad jejími návrhy bdí a leckdy je koriguje. Základním nedostatkem k dnešnímu datu je znalost právních předpisů, rozhodnutí a postupů pouze do roku 2021. Právo je ale oblast turbulentní a proměnlivá a co platilo v roce 2021 už dnes dávno nemusí platit. Umělá inteligence také ráda zaměňuje podobně znějící pojmy. Přesto, že běžným lidem zní „odvolání dědictví“ a „vzdání se dědictví“ jako totožný úkon, v praxi tomu tak není. Stejně jako „valná hromada“ není totéž co „členská schůze“. Toho si vzdělaný právník v automaticky generované odpovědi dovede povšimnout a opravit.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 2
hodnoceno: 5 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 9 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024