Co řeší občanskoprávní spor? Třeba dědictví, péči o dítě či neoprávněnou výpověď

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
26. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Občanskoprávní spor je specifickým typem právního řízení. V rámci občanskoprávní sporů se řeší konflikty mezi fyzickými nebo právnickými osobami ohledně porušení smluv nebo nějaké povinnosti. Trestní řízení se zabývá činy, které jsou považovány za společensky nebezpečné, jako je vražda, loupež apod. Naopak občanskoprávní spory se soustředí na ochranu individuálních práv a nároků, které vyplývají z vlastnického práva, smluvních závazků nebo rodinných vztahů. Díky občanskoprávnímu řízení má každý občan i organizace možnost hájit své zájmy v případě, že dojde k jejich porušení.

Co řeší nejčastější občanskoprávní spory?

Občanskoprávní spory se řídí především občanským zákoníkem a občanským soudním řádem. Občanský zákoník upravuje hmotné právo, tedy práva a povinnosti účastníků právních vztahů, zatímco občanský soudní řád stanovuje procesní pravidla pro vedení občanskoprávních sporů.

Občanskoprávních sporů je široká škála a mají různou povahu, vždy záleží na konkrétním předmětu sporu. Nejčastěji se v rámci nich řeší majetkové, rodinné, obchodní a pracovní konflikty. Tento typ se vás tedy bude týkat, pokud budete potřebovat soudní cestou vyřešit dědictví, spor o vlastnictví, pokud se budete rozvádět nebo řešit péči o děti, případně pokud budete chtít například napadnout výpověď nebo se bránit proti porušení (obchodní) smlouvy druhou stranou.

Porušili vaše práva? Dejte je k soudu

Porušil obchodní partner smlouvu? Nedokážete se s expartnerem dohodnout na péči o dítě? Ostatní dědicové vám chtějí upřít právo na majetek po pozůstalém? Nebo snad potřebujete vyřešit nepráví spáchané vaším zaměstnavatelem? Napište nám a my vám díky službě řešení právního problému na míru poradíme, jak dál postupovat.

Průběh občanskoprávního řízení: Od žaloby po rozsudek

Pokud se dostanete do sporu a budete ho řešit občanskoprávním řízením, připravte se na komplexní proces zahrnující několik fází. K samotnému rozsudku vede dlouhá cesta. Před samotným podáním žaloby se proto pokuste o mimosoudní řešení smírem, někdy pomůže vyjednávání, jindy přichází ke slovu mediace.

Jestliže se vám nakonec podaří s protistranou nalézt dohodu, ušetříte za náklady spojené s formálním soudním řízením a také čas. V této fázi doporučujeme konzultovat daný případ s advokátem, který posoudí vaše šance na úspěch a případně vám pomůže s přípravou žaloby, aby vás v případě soudu co nejvíce podpořil.

Někdy ale ani ta nejlepší vůle nestačí a soudní řízení je jedinou možnou cestou. Občanskoprávní řízení se zahajuje podáním žaloby k příslušnému soudu. Žaloba musí obsahovat jasné a konkrétní vymezení vašich nároků a také důkazů, které plánujete v rámci řízení předložit. Důležitou součást žaloby tvoří také právní důvod, na jehož základě se jako žalobce domáháte ochrany svých práv.

Následuje samotné soudní jednání, při němž budete vy i protistrana předkládat své argumenty a důkazy. Celé řízení vede soudce, jenž rozhoduje o tom, jaké důkazy připustí, vyslýchá svědky a zajišťuje dodržení všech procesních norem. Právní argumentaci a hájení zájmů je v tomto případě více než vhodné přenechat advokátovi. Při výběru zohledněte jeho specializaci v oblasti daného typu sporu a jeho schopnost efektivně komunikovat a hájit vaše zájmy.

Po skončení jednání vydá soud rozsudek. V něm rozhodne o tom, zda nároky žalobce jsou oprávněné a zda žalovaná strana má povinnost požadované plnění splnit, tedy zda musí například zaplatit určitou částku, vydat věci, stáhnout výpověď, zdržet se určitého jednání apod. Tento rozsudek je závazný a obě strany ho musí respektovat. Mají však právo odvolat se.

Jakmile soud vydá rozsudek, musí se vykonat, tudíž žalovaný má povinnost splnit vše, co mu soud uložil, tedy například zaplatit. Pokud se žalovaný brání a odmítá plnit své povinnosti dobrovolně, může žalobce podat žádost o výkon rozhodnutí. V takovém případě nastupuje na scénu exekutor. Je v jeho pravomoci zabavit majetek dlužníka, aby žalobce dostal to, na co má dle soudu nárok, a aby se dosáhlo plnění rozsudku. Žalovaný má možnost se proti takovému rozsudku, který vnímá jako vydaný neoprávněně, bránit právní cestou a podat návrh na zastavení exekuce.

Nesouhlasíte s rozsudkem? I v občanskoprávním sporu se můžete odvolat

Málokdy panuje po vynesení rozsudku naprostá spokojenost na obou stranách. Ať už stojíte v pozici žalobce, nebo žalovaného, jestliže nesouhlasíte s rozhodnutím soudu, smíte se proti rozsudku odvolat k vyššímu soudu. Odvolání je však potřeba podat ve stanovené lhůtě, zákon obvykle udává 15 dnů od doručení rozsudku.

Odvolací soud následně přezkoumá, zda soud nižší instance rozhodl správně, a to jak po stránce právní, tak faktické. Kromě odvolání můžete využít i další opravné prostředky, jako je dovolání k Nejvyššímu soudu, přezkum rozhodnutí Ústavním soudem nebo návrh na obnovu řízení. Každý z těchto prostředků má své specifické podmínky a postupy, které je třeba pečlivě dodržovat.

Tip na článek

Tip: Bez právního zastoupení většinou nemá smysl se do těchto procesů ani pouštět, jelikož existuje velká šance, že advokát protistrany profesionálně rozmete vaše argumenty.

Dají se občanskoprávní spory řešit jinak než soudní cestou?

Ano, i v občanskoprávních záležitostech můžete využít alternativních metod řešení sporů, které mohou být často rychlejší a méně nákladné.

První alternativou je mediace. Jedná se o proces, při němž se strany snaží dosáhnout dohody pomocí neutrálního prostředníka – takzvaného mediátora. Ten nepřijímá žádná rozhodnutí, avšak pomáhá stranám nalézt kompromis a řešení. Službu mediace můžete využít zejména v případech, kdy si chcete zachovat s protistranou dobré vztahy, například tedy při rodinných nebo obchodních sporech.

Dále můžete využít arbitráž. Rozhodčí soud aneb arbitráž je formálnější alternativou k soudnímu řízení, při níž obě strany nerozsoudí soud, ale nezávislí a nestranní rozhodci. Tyto rozhodce může jmenovat soud, nebo si je určí strany sporu samy. Arbitráž se často využívá při obchodních sporech, i mezinárodních, jelikož umožňuje rychlé a důvěrné řešení. Důvěrné pro to, že rozhodčí soud probíhá neveřejně, tudíž se strany nemusí bát odhalení citlivých informací veřejnosti.

Nejjednodušší a přímou cestou, jak řešit spor, je vyjednávání. Během něj se strany snaží dosáhnout shody samy, aniž by zasahoval kdokoliv třetí. Proces vyjednávání ale může být efektivní jen tehdy, pokud chtějí spolupracovat obě strany a jsou ochotné hledat vzájemně výhodné řešení.

V občanskoprávním řízení hraje roli nepostradatelného průvodce advokát. Jeho úloha spočívá nejen v přípravě žaloby a zastupování klienta před soudem, ale také v poskytování právního poradenství a strategií, které mohou výrazně ovlivnit výsledek sporu.

Trocha praxe nikdy neuškodí

Přijde vám, že se v celé problematice občanskoprávního sporu ještě trochu ztrácíte? Pro lepší pochopení vám nastíníme pár konkrétních případů. Jedním z nich je například spor o dědictví. Pozůstalých je víc a hádají se o to, komu co připadne. Anebo zůstavitel zanechá závěť, avšak ta není správně sepsaná a je natolik nejasná, že neumožňuje jednoznačné rozhodnutí. V takových případech je potřeba, aby převzali věc odborníci z řad justice, kteří dokáží správně interpretovat zákon a důkazní materiál.

Jako další příklad můžeme uvést spor mezi obchodními partnery. Jeden z nich neplní smlouvu a druhému dojdou možnosti, jak ho k tomu donutit. Pak se může uchýlit k podání žaloby kvůli občanskoprávnímu sporu.

Shrnutí

V rámci občanskoprávních sporů můžete vyřešit problémy v rodině, ohledně dědictví, s obchodními partnery nebo se zaměstnavatelem i zaměstnanci. Pokud zvažujete podání žaloby kvůli občanskoprávnímu sporu, nejprve zvažte, zda nebude lepší vyzkoušet některou z alternativních cest, jako je mediace, arbitráž nebo vyjednávání. Pokud pro vás tyto metody nepřicházejí v úvahu nebo již selhaly, můžete přistoupit k soudnímu řízení.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)