Rozhodčí soud aneb arbitráž: Když chcete flexibilnější přístup, rozhodně se vyplatí

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
28. srpna 2024
7 minut čtení
7 minut čtení
Ostatní právní témata

Rozhodčí soud a rozhodčí řízení neboli arbitráž představují klíčovou alternativu k tradičnímu soudnímu řízení, a to především v oblasti obchodních a mezinárodních sporů. Jedná se o mimosoudní způsob řešení sporů prostřednictvím nezávislých a nestranných rozhodců. Přečtěte si, jaká je historie této instituce, jaké kauzy běžně řeší a jaké novinky se na poli rozhodčích řízení udály.

Co to je rozhodčí soud a rozhodčí řízení?

Rozhodčí soud je instituce, který zajišťuje mimosoudní rozhodování sporů. Buď se jedná o stálé instituce, anebo vzniknou ad hoc vždy pro konkrétní případ.

Rozhodčí řízení a někdy nazývá také arbitráž. Jde o proces, ve kterém se spor mezi stranami neřeší prostřednictvím klasického soudního systému, ale rozhoduje ho jeden nebo více rozhodců, tzv. arbitrů. Tyto rozhodce může jmenovat soud, nebo si je určí strany sporu, pokud se jedná o ad hoc řízení. Rozhodčí řízení zpravidla trvá kratší dobu a není tolik formální jako soudní řízení.

Na národní i mezinárodní úrovni existuje řada rozhodčích soudů a institucí, které poskytují služby v oblasti rozhodčího řízení. V České republice patří k těm nejvýznamnějším Rozhodčí soud při Hospodářské komoře České republiky a Agrární komoře České republiky. Tento soud nabízí své služby nejen českým, ale i zahraničním subjektům, které vejdou do sporu. Stejně jako jiné soudy tohoto typu poskytuje administrativní podporu a pravidla, které celý proces usnadňují.

Čím se vyznačuje rozhodčí řízení neboli arbitráž?

Tradice rozhodčích soudů sahá až do starověku. Tehdy se vlastně jednalo o proces, který efektivně řešil spory mezi obchodníky. Rozhodčí řízení upravuje v Česku zákon č. 216/1994 Sb., o rozhodčím řízení a výkonu rozhodčích nálezů. Právě podle něj se stanoví základní pravidla pro průběh arbitráže, a to včetně platnosti rozhodčí doložky a možností soudního přezkoumání rozhodčích nálezů. Arbitráž se využívá i dnes především u sporů mezi firmami.

Rozhodčí řízení stojí na několika klíčových principech:

  • Nezávislost a nestrannost rozhodců: Rozhodce si mohou vybrat obě strany na základě společné domluvy. Jejich úkolem pak je rozhodovat nestranně.
  • Rovnost stran: Obě strany sporu mají stejná práva a možnosti předkládat své důkazy i argumenty.
  • Rychlost řízení: Rozhodčí řízení je obecně rychlejší než soudní proces. I proto se některé společnosti rozhodují právě pro využití arbitráže místo soudu.
  • Důvěrnost: Rozhodčí řízení je neveřejné. To oceňují zejména firmy, které si přejí udržet své obchodní záležitosti v tajnosti.

Co je to rozhodčí doložka a proč ji nechat na právníkovi

Rozhodčí řízení probíhá na základě rozhodčí doložky nebo samostatné rozhodčí smlouvě, kterou strany uzavřou buď před vznikem sporu, nebo po něm. Rozhodčí doložka je ujednání, v němž se strany zavazují, že jakýkoliv spor, který mezi nimi teoreticky může vzniknout i v budoucnu, budou řešit rozhodčím řízením. Zákon nařizuje, že rozhodčí doložka musí mít písemnou podobu. Určitě ji proto nepište takzvaně na koleni, ale obraťte se na právníka, který zajistí veškeré náležitosti. Koneckonců právní zastoupení je dnes samozřejmostí už v každé firmě.

Potřebujete pomoct s rozhodčí doložkou?

Pokud jste se dostali do situace, kdy zvažujete mimosoudní řízení v podobě arbitráže, rozhodně se obraťte na advokáta. Doložka totiž musí být sjednaná písemně, jak stanoví zákon, jinak se nedá považovat za platnou. A jelikož se jedná o zásadní dokument, který vyžaduje dodržení konkrétních pravidel, spolehněte se raději na kvalitní zpracování právníkem, jenž celé věci rozumí a ohlídá vše podstatné.

Jak probíhá rozhodčí řízení?

Na začátku celého procesu rozhodčího řízení většinou stojí podání žaloby jednou ze stran. V důsledku toho přistupují obě strany sporu k ustanovení rozhodců. Ovšem tento krok může být vynechán, pokud jsou rozhodci určení již v rozhodčí doložce. Následně přistupují ke slovu rozhodci, kteří vedou celé jednání. Během něj mohou obě strany předkládat své důkazy a argumentovat. Po skončení tohoto jednání vydají rozhodci rozhodčí nález. Tento závazný dokument má stejnou právní hodnotu jako rozsudek soudu.

V čem je rozhodčí řízení výhodnější než soud?

Oproti tradičnímu soudnímu řízení se to rozhodčí vyznačuje především rychlostí. Proces většinou netrvá tak dlouho, což bývá jedním z hlavních důvodů, proč se k němu strany v případě sporu uchylují. Další výhodou je specializace rozhodců. Ti často pocházejí z řad odborníků na dané téma, tudíž se zvyšuje kvalita a odborná úroveň celého posouzení a rozhodnutí. Fakt, že rozhodčí řízení se nekoná veřejně, zase oceňují účastníci, kteří potřebují ochránit citlivé informace. A konečně – arbitráž je rozhodně flexibilnější a méně formální než soudní proces.

Rozhodčí soud má i svá negativa

Na druhou stranu se ale celkové náklady mohou vyšplhat výše než ty za soud, a to zejména ve chvíli, kdy musíte rozhodcům za jejich služby zaplatit. Další nevýhodou je, že rozhodčí nález je konečný a máte při něm jen omezené možnosti odvolání, pokud ho chcete přezkoumat soudem. Při arbitráži se zároveň vystavujete riziku nevhodného výběru rozhodců, čímž si můžete způsobit problémy v případě jejich neobjektivního rozhodnutí. Takže pokud rozhodce udělá chybu, strany nemají možnost se proti tomu bránit.

Při arbitráži zároveň nejsou dostatečné donucovací pravomoci. Rozhodci nemohou nikomu přikázat, aby šel svědčit nebo předložil důkazy, což může ovlivnit kvalitu rozhodnutí, protože záleží jen na samotných svědcích a znalcích, zda budou ochotni se dostavit a vypovídat dobrovolně.

U rozhodčího soudu také existuje riziko neférového rozhodování, pokud se rozhodčí instituce spojí s jednou ze stran. A jelikož rozhodci pracují nezávisle, může docházet k nejednotným rozhodnutím v podobných případech, což ztěžuje předvídání výsledků sporů. Někdo kritizuje i to, že rozhodčí řízení bývají neveřejná, tudíž nepůsobí dostatečně transparentně. V minulosti byly navíc rozhodčí doložky zneužívány proti spotřebitelům u zápůjček.

Rozhodčí nález má stejnou právní sílu jako soudní rozsudek a je vykonatelný. Pokud strana nesplní svou povinnost, kterou jí rozhodčí nález ukládá, může se druhá strana obrátit na soud s návrhem na výkon rozhodčího nálezu.

Co když jedna strana ignoruje rozhodčí nález?

Rozhodčí nález má stejnou právní sílu jako soudní rozsudek a obě strany se jím musí řídit. Pokud jedna strana, kterou rozhodčí nález zavázal k určitému plnění, tuto povinnost nesplní, může druhá strana předat celou záležitost soudu a podat návrh na výkon rozhodčího nálezu. Vykonatelnost rozhodčích nálezů na mezinárodní úrovni zajišťuje takzvaná Newyorská úmluva o uznání a výkonu zahraničních rozhodčích nálezů z roku 1958. K této úmluvě se připojila většina států světa.

Soud však může rozhodčí řízení přezkoumat pouze za určitých okolností. Zákon o rozhodčím řízení stanoví důvody, pro které může soud rozhodčí nález zrušit. Patří k nim například situace, kdy dozorčí doložka pozbyde platnosti, rozhodčí nález je v rozporu s veřejným pořádkem nebo došlo v jakékoliv fázi jednání k porušení práva na spravedlivý proces.

Tip na článek

Nesouhlasíte s rozhodnutím v arbitráži? Předejte celou záležitost naší právní kanceláři. Projdeme veškerou dokumentaci a zkontrolujeme za vás, zda proces proběhl v souladu s pravidly a zda existují nějaké cesty, jak případ ještě řešit.

Rok 2023 přinesl novinky i zajímavá čísla

Díky novelizaci Řádu Rozhodčího soudu při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR došlo od ledna 2023 k několika významným směnám na poli rozhodčího řízení. Tyto změny měly zajistit především efektivnější proces rozhodčího řízení a zvýšení celkové transparentnosti. Novinky se dotkly především těchto klíčových bodů:

  • Zlepšení procesních pravidel: Nová pravidla zavedla možnost využití moderních technologií, například videokonferencí, což zvyšuje flexibilitu a rychlost řízení.
  • Zvýšení ochrany spotřebitelů: Byla zavedena opatření, která mají zajistit větší ochranu spotřebitelů, zejména v případech, kdy se rozhodčí doložka stala neplatnou.
  • Rozšíření seznamu rozhodců: Novela přinesla i aktualizaci a rozšíření seznamu rozhodců, což umožňuje stranám lepší výběr odborníků pro jejich spory.

Podle zprávy o činnosti Rozhodčího soudu za rok 2023, došlo k nárůstu počtu případů řešených rozhodčím řízením. V roce 2023 bylo zahájeno několik stovek nových řízení, přičemž většina případů byla vyřešena během několika měsíců. Z toho můžeme jasně usuzovat, že důvěra v tento způsob řešení sporů stoupá, a zároveň to svědčí o efektivitě rozhodčího řízení v České republice.

Shrnutí

Rozhodčí soud a rozhodčí řízení představují důležitou alternativu k tradičnímu soudnímu řízení, nabízející řadu výhod včetně rychlosti, důvěrnosti a odbornosti rozhodců. Nicméně, jako každá právní metoda má i rozhodčí řízení své nevýhody, jako jsou vyšší náklady nebo omezené možnosti odvolání. Znalost základních principů, právního rámce a aktuálních trendů je klíčová pro úspěšné využití tohoto nástroje při řešení sporů. Vývoj legislativy a praxe ukazuje, že rozhodčí řízení má stále větší význam v oblasti obchodního práva a řešení sporů v České republice i na mezinárodní úrovni.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

provádění dokazování v civilním řízení

Co má vliv na dokazování v civilním řízení?

6. dubna 2022
6 minut čtení

Chcete-li dosáhnout vítězství u soudu například při náhradě škody či při vymáhání své pohledávky, váš úspěch se bude odvíjet především od brilantně sepsaného návrhu a vhodně navržených důkazů. Co vše může jako důkaz sloužit a jak dokazování u soudu probíhá?

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)