Co si pronajímatel bytu nemůže dovolit?

Je pravdou, že dnes je obecně spíše nedostatek bytů a pronajímatelé toho často využívají i při vyjednávání o nájemní smlouvě. Tuto situaci, která dnes nastává, zmírňuje občanský zákoník, který chrání slabší smluvní stranu, tedy nájemce.

Detail na bytový dům
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Pronajímatel nemůže nijak zakázat nájemci, aby si do bytu bral návštěvy. Pokud je v nájemní smlouvě klauzule zakazující nájemci přijímat návštěvy v bytě, je toto ustanovení neplatné. Nájemce nemá povinnost respektovat smluvní ani ústně vyjádřený zákaz návštěv ze strany pronajímatele a nemusí mu návštěvy v žádném případě ohlašovat.

Je ale třeba říci, že v praxi může být komplikované rozlišit mezi návštěvou a osobou, která je trvalým členem domácnosti nájemce. Hranice může být poměrně tenká. Například, když nájemce začne s někým chodit. Zprvu večerní návštěva se promění ve víkendovou a pak i několikadenní. Z hlediska odlišení návštěvy od člena nájemcovy domácnosti je možné se řídit právě tím, jak dlouho se dotyčná osoba v bytě zdržuje.  V případě, že osoba začne s nájemcem trvale bydlet, je pro to potřeba souhlas pronajímatele.

Lze zakázat kouření v bytě?

Každý nájemce má svobodnou volbu rozhodnout se pro kouření. Vlastník bytu nemá žádné právo omezovat tuto svobodu svých nájemníků a nemůže nájemníkům zakázat kouřit v bytě. Přesto mnozí majitelé bytů často zahrnují do nájemních smluv zákaz kouření. Pouze pokud by kouř vycházející z bytu nepřiměřeně omezoval například sousedy shora, mohou se domáhat, aby se kouření například na balkóně zdržel.

Na druhou stranu může při kouření v bytě byt nepříjemně načichnout. Majitel může samozřejmě požadovat, aby nájemce vše uvedl do původního stavu a v rámci toho nechal například odborně vyčistit sedačky, koberce a vymalovat celý byt. Takovou povinnost v případě nepříjemně páchnoucího bytu lze do smlouvy rovněž zanést. Nájemce si zpravidla rozmyslí, zda nepodnikne pár kroků před dům.

A co když nemá rád majitel bytu mazlíčky?

Nájemce má právo v bytě chovat zvíře, pokud to nepůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu nepřiměřené obtíže. Nájemní smlouva tedy nemůže omezit nájemce v chovu zvířat. Lze pouze následně vyžadovat po nájemci náhradu zvýšených nákladů vyvolaných chovem zvířete.

Pokud v nájemní smlouvě je ustanovení zakazující chov zvířat, vůbec se k němu nepřihlíží. Nájemce si tak může klidně zvíře pořídit. To platí i o dalších nepřiměřených ustanovení omezující nájemce.

Podnájem

Zde zákon rozlišuje vlastně dva druhy podnájmu

    a) pokud nájemce v bytě trvale bydlí, může dát část bytu do podnájmu i bez souhlasu pronajímatele (to neznamená, že tuto skutečnost nemusí pronajímateli nahlásit),
    b) pokud nájemce v bytě s podnájemníky bydlet nebude a celý ho podnajme – potřebuje k tomu souhlas pronajímatele.

Umožní-li nájemce užívat věc třetí osobě, například právě podnájemci, odpovídá pronajímateli za jednání této osoby stejně, jako kdyby věc užíval sám.

Nájem nemovitosti

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Tip: Nájemné je jednou z nejdůležitějších součástí nájemní smlouvy. V našem samostatném článku se proto zaměřujeme právě na něj, především z pohledu pronajímatele. Ještě před podpisem nájemní smlouvy je třeba si pečlivě rozmyslet, jak a v jaké výši je sjednat a zda a jakou formou je v budoucnu navyšovat. Pokud jste již smlouvu uzavřeli, ale nájemník odmítá platit, poradíme vám, jak postupovat.

S kým uzavře pronajímatel smlouvu?

Rozhodnutí je na pronajímateli, ten však nesmí porušit antidiskriminační zákon, musí tedy všem zajistit rovnou příležitost. Tedy, neumožnění prohlídky bytu například kuřáky, těhotnými ženami, studenty, nebo osobami z určitě etnické skupiny může být diskriminační, tyto osoby se pak mohou obrátit na soud s žalobou na náhradu škody.

Nájemce musí pronajímateli po skončení nájmu byt předat ve stavu, v jakém byl při převzetí, nepřihlíží se k běžnému opotřebení. Tím je například to, že koberce nebudou jako nové, ale používané, sedačka nebo další vybavení vyšisované, či barva v místech používání ohmataná.

Hřebíky ve zdech už ovšem běžným opotřebením nebudou a je možné považovat zacelení stěn a jejich vymalování. Nájemce je povinen provádět běžnou údržbu bytu, do které spadá i oprava omítek či tapetování. Režim takové údržby je opět vhodné ve smlouvě upravit.

Tip: Jste spokojeni se svým nájemníkem a chcete mu prodloužit nájemní smlouvu? Poradíme vám, jak sepsat prodloužení smlouvy o nájmu a co musí obsahovat takzvaný dodatek k nájemní smlouvě. Vysvětlíme, zda se smlouva dodatkem v něčem podstatném mění. Prozradíme ale také co naopak dělat, když chcete ukončit nájem s problémovým nájemníkem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Nájem nemovitosti

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jitka Salačová, Praha 6 – Řepy

před 3 roky

Naše Společenství vlastníků zhruba na začátku roku 2016 muselo nepředvídaně řešit mimořádné záležitosti, u nichž posléze vznikla potřeba právní porady. Výbor poptal tým „Dostupný advokát“ – právní služby online, v čele s JUDr. Ondřejem Preussem, který byl nakonec vybrán pro stálou spolupráci s naším Společenstvím vlastníků. V jeho prospěch hovoří garance dostupnosti v podstatě v (zobrazit více) kteroukoli dobu bez navýšení odměny za kontakt mimo pracovní dobu, dostupnost na telefonu či mailu i na Skypu a velmi seriózní vystupování. Jednoznačně můžeme potvrdit kvalitu služeb, serióznost i dostupnost online.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 5 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024