Daň z příjmu z prodeje nemovitosti – jak ji přiznat a správně postupovat?

Prodali jste nemovitosti a úspěšně jste ji předali novému majiteli? Nezapomínejte, že vás čeká ještě jedna povinnost. Daňová povinnost. Jak a kde se k platbě daně správně přihlásit a jaký zvolit další postup?

Daň z příjmu z prodeje nemovitosti – jak ji přiznat a správně postupovat?
5 minut čtení

Tomu, jaké daně se při převodu nemovitosti platí, jsme se věnovali v předchozím článku. V dnešním článku se tak zaměříme především na to, jak se k daňové povinnosti v případě daně z příjmu správně přiznat a splnit ji.

Kdy se neplatí daň z prodeje nemovitosti

Tady by měl zpozornět každý prodávající, protože daň z příjmu z prodeje se ho sice přímo týká, existuje ovšem mnoho výjimek, které od platby daně mohou osvobodit. Jedná se především o následující situace:

  • Prodávající je vlastníkem nemovitosti po dobu alespoň 5 let (pro nemovitosti nabyté po 1. 1. 2021 se tato lhůta prodlužuje na 10 let).
  • Prodávající zdědil nemovitost v přímé linii a časový test (vlastnictví po dobu 5/10 let) splnil předchozí majitel.
  • Prodávající v nemovitosti alespoň dva roky před prodejem bydlí. Nemusí se ale jednat o místo trvalého pobytu, pouze reálné bydliště.
  • Prodávající použije peníze získané prodejem na uspokojení vlastní bytové potřeby.
  • Nejedná se o klasický prodej nemovitosti, ale o převod družstevního podílu a s tím i práv k pronájmu bytu.

Tip: Výjimky jsme podrobněji rozepsali v článku Daňové povinnosti při převodu nemovitosti.

Oznamovací povinnost vzniká, i když daň neplatíte

Splňujete některou z výše uvedených podmínek? Potom žádnou daň platit nemusíte, bude ovšem třeba splnit zákonnou povinnost a informovat o prodeji finanční úřad. Od roku 2015 platí povinnost oznámit finančnímu úřadu každý příjem osvobozený od daně, pokud jeho hodnota přesáhne hranici 5 milionů korun. Až do konce roku 2020 platila na nemovitosti výjimka, protože informace o prodejích mohl finanční úřad snadno získat z katastru nemovitostí. Od 1. 1. 2021 je ovšem třeba příjem z prodeje nemovitosti oznámit a současně doložit splnění některé z podmínek pro osvobození od daně. U prodeje družstevního bytu poté oznamovací povinnost vzniká vždy, bez ohledu na výši příjmu.

Obcházet oznamovací povinnost nebo na ni třeba i jen zapomenout se rozhodně nevyplácí. Pokud není příjem oznámen včas (nebo dokonce není oznámen vůbec), hrozí pokuta. Její maximální výše činí 15 % neoznámeného příjmu. V praxi však samozřejmě většinou takové výše nedosahuje.

Oznámení nemá předepsaný tiskopis. Ministerstvo financí však vydalo vzor tiskopisu. Oznámení je možné podat písemně, a to v listinné podobě nebo elektronicky, anebo ústně do protokolu. Podání je také možné elektronicky, ale pouze datovou zprávou s ověřenou identitou.

Pomůžeme vám splnit zákonné povinnosti

Řešíte prodej nemovitosti? Nebo už máte celý proces za sebou a potřebujete jen splnit daňové povinnosti? Se vším vám poradíme, připravíme potřebné smlouvy a další podklady nebo vám pomůžeme s daňovým přiznáním. Postaráme se zkrátka o to, aby po právní stránce proběhlo vše bez jediné chyby.

Muž podepisující podnájemní smlouvu
Žena podepisující formuláře k dani z příjmu z prodeje nemovitosti

Co když je třeba daň z příjmu při prodeji nemovitosti zaplatit?

Pokud se na vás žádná z výjimek nevztahuje, bude potřeba daň uhradit. Prodej nemovitosti je příjem jako každý jiný, proto se zahrnuje do daňového přiznání, které se standardně odevzdává do 31. března následujícího roku. Příjem z prodeje nemovitosti se řídí zákonem České národní rady o daních z příjmů (zákon č. 586/1992 Sb.), kde spadá mezi ostatní příjmy ošetřené v § 10.

Daňové přiznání je v případě prodeje nemovitosti, který není osvobozený od daně, třeba podat v každém případě. Nestačí roční zúčtování daně provedené zaměstnavatelem. Daňové přiznání poté musí podat i starobní důchodce nebo jiná osoba bez dalších zdanitelných příjmů.

Daňové přiznání při prodeji nemovitosti

Při vyplňování daňového přiznání vás bude zajímat především Příloha 2, ve které uvedete prodejní cenu nemovitosti a také výdaje, které jste za nemovitosti a v souvislosti s jejím prodejem museli vynaložit. Základem daně je čistý zisk, tedy rozdíl mezi utrženou částkou a výdaji spojenými se získáním a následným převodem nemovitosti.

Do výdajů zahrňte nejen pořizovací cenu nemovitosti (cena, kterou jste za ni sami při koupi zaplatili), ale také náklady spojené s prodejem nemovitosti (náklady na úklid, úpravy a vyklizení nemovitosti, poplatky za zprostředkování prodeje, náklady na přípravu smluv a dalších podkladů nebo třeba poplatek za advokátní úschovu peněz) a také částku investovanou do případné rekonstrukce. Výdajem se v tomto ohledu ovšem rozumí pouze takové úpravy, které vedly ke zhodnocení nemovitosti, tedy například zateplení domu, výměna oken a podobně.

A jak je to v případě, že jste nemovitosti získali bezúplatně a neexistuje tedy žádná pořizovací cena? V případě dědictví se jako pořizovací cena uvádí částka uvedená v soudním rozhodnutí, u darované nemovitosti je zase třeba nechat si zpracovat znalecký posudek (platný ke dni, kdy byla nemovitost převedena na nového majitele). Tato částka se poté uvede jako pořizovací cena a doplní se standardně o výdaje spojené s rekonstrukcí a prodejem nemovitosti.

Tip: Dříve bylo povinné platit také daň z nabytí nemovitosti. Ta byla ale v roce 2020 zrušena.

Slevy na dani

Daňové slevy se standardně využívají pro snížení daně u příjmů ze závislé činnosti, tedy ze zaměstnání. Pokud ovšem takové příjmy nemáte, můžete daňové slevy využít u příjmu z prodeje nemovitosti. Kromě základní slevy na poplatníka se nabízejí i další slevy. Nejčastěji jsou to tyto:

  • sleva na studenta,
  • školkovné,
  • sleva na invaliditu a ZTP/P,
  • sleva na manžela/manželku bez zdanitelných příjmů.

Podobně je tomu i s daňovými odpočty. Od základu daně je možné odečíst i některé další položky:

  • úroky z hypotečního úvěru,
  • úroky ze stavebního spoření,
  • životní nebo penzijní pojištění,
  • náklady na zkoušky potvrzující vzdělání,
  • členské příspěvky odborům,

Svěřte nám prodej nemovitosti i daňové povinnosti

Postaráme se o ochranu vašich práv i splnění všech zákonných povinností. Víme, které smlouvy je potřeba připravit, co je třeba vyřídit na katastru nemovitostí a jak splnit všechny daňové povinnosti. Provedeme vás celým procesem nebo některou jeho částí a postaráme se, aby vše proběhlo právně správně.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3.3
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Lukáš Řezníček, Praha 6 – Bubeneč

před 3 roky

Web i odvedenou službu hodnotím rozhodně pozitivně. Dostupný advokát odhalil v mé smlouvě o převodu bytu nenápadné riziko, které by mě stálo hodně peněz.

Recenze služby

Zdeněk Chalupa

před 9 měsíců

Využil jsem službu k sepsání darovací smlouvy na nemovitost a návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Vyhotovení proběhlo rychle a dokumenty byly v pořádku.

Recenze služby

Kateřina Petrašová

před 3 roky

Dobrý den, dnes jsem obdržela kladné „Vyrozumění o provedeném vkladu do KN“. Chtěla bych tímto velice poděkovat za neskutečně výbornou službu absolutnímu laikovi, který má pouze jasnou představu co chce. Jednalo se o převod vlastnického práva nemovitosti z otce na dceru a syna, vč. věcného břemene – bezúplatné doživotní užívání. S takto dobře postavenou službou (zobrazit více) Dobrý den, dnes jsem obdržela kladné „Vyrozumění o provedeném vkladu do KN“. Chtěla bych tímto velice poděkovat za neskutečně výbornou službu absolutnímu laikovi, který má pouze jasnou představu co chce. Jednalo se o převod vlastnického práva nemovitosti z otce na dceru a syna, vč. věcného břemene – bezúplatné doživotní užívání. S takto dobře postavenou službou jsem se opravdu dlouho nesetkala, neskutečně jasné a rychlé jednání za přesně stanovených podmínek. Průběh celého řízení proběhl bez jediného zaváhání, ač jsme měli obavy ohledně opakovaného podáním návrhu na vklad do KN s tím, že „něco“ není v pořádku. Opravdu chválím – za 1!!! Moc děkuji a přeji Vám mnoho úspěchů ve Vašem podnikání!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024