Jak probíhá vymáhání pohledávky krok za krokem

Máte na stole neproplacené faktury? Dle společnosti IPSOS řešilo podobný problém přes 89 % podnikatelů. A každý pátý dokonce zažil situaci, kdy jeho faktura nebyla proplacena vůbec. Dostali jste se do podobné situace? Poradíme vám, jak postupovat při vymáhání pohledávky po splatnosti, abyste své peníze měli co nejdříve zpět. Jaký je postup a na co si dát pozor? Na to se zaměříme v dnešním článku.

New apartment building
10 minut čtení

Kapitoly článku

Do situace vymáhání pohledávky se dostala valná většina tuzemských podnikatelů

Společnost IPSOS v roce 2017 udělala průzkum se vzorkem 305 podnikatelů s cílem zjistit, jak řeší problémy s fakturami. Do průzkumu byly zahrnuty jak firmy do 50 zaměstnanců vystavující faktury B2B klientům (jiným firmám), tak i OSVČ. Jaké zjistili závěry?

OSVČ a firmy do 50 zaměstnanců vystavující faktury B2B klientům
Zdroj: IPSOS as, Cílová skupina – OSVČ a firmy do 50 zaměstnanců vystavující faktury B2B klientům

Za zajímavou považujeme informaci, že každý desátý dotazovaný podnikatel vymáhání pohledávky vzdá kvůli právní komplikovanosti a raději se smíří se ztrátou. Pokud vám někdo dluží, nebuďte každým desátým a díky našemu článku zjistěte, že vymáhání vaší pohledávky není tak složité, jak se na první pohled může zdát.

Nultý krok – rada pro příště, která vám může ušetřit stresy s řešením dluhů

My víme, pozdě bycha honit, nicméně prevenci vnímáme jako nultý krok. V praxi jsme se mnohokrát setkali s tím, že především malí živnostníci nesjednávají smlouvy v písemné podobě ani nevyžadují žádné potvrzení o sjednání zboží nebo dodání zboží. Tím si sami vytváří předpoklady k tomu, že k zaplacení faktury nemusí dojít.

Tip: Nevíte, jako sepsat smlouvu o dílo? Přečtěte si náš článek přinášející 12 bodů, které by měla obsahovat každá smlouva o dílo.

Proto doporučujeme v každém případě:

  • Mít jasně sepsanou písemnou smlouvu, nebo alespoň shrnutí platebních podmínek v písemné objednávce nebo objednávce v e-mailu.
  • Splatnost ceny nebo odměny stanovit pevným datem nebo splněním určité podmínky, například dokončením rekonstrukce konkrétní části domu. Samozřejmostí jsou pak správně nastavené smluvní pokuty.
  • Přidat můžete i možnost neuhrazení faktury nebo její části, pokud by plnění vykazovalo vady.
  • Klienty a obchodní partnery je vhodné si předem prověřit a v případě jakýchkoliv rizik pak vyžadovat přísnější podmínky ohledně plateb a záruk.
  • Nestahovat si vzory ze smluv, nebo si je případně nechat zkontrolovat advokátem.

Vymáhání pohledávky

Vymáhání pohledávky prostřednictvím naší služby vám zpravidla zaručí rychlejší, efektivnější a výrazně levnější řešení. Ušetříte si týdny či měsíce proseb a upomínek o zaplacení a zpravidla ušetříte i za nákladné soudní řešení.

První krok při vymáhání pohledávky? Zašlete upomínku

Z naší praxe víme, že vysoké procento případů při vymáhání pohledávek vyřeší už samotná předžalobní výzva k zaplacení dlužné částky. Zaslání takové předžalobní upomínky není povinné, nicméně pokud tento krok vynecháte, soud vám s největší pravděpodobností nepřizná náhradu nákladů řízení, přestože byste řízení vyhráli. Předtím, než předžalobní výzvu zašlete, je vhodné si prověřit dlužníka v příslušných rejstřících, abyste zjistili, zda náhodou není v insolvenci nebo několikanásobné exekuci. V takových případech by vymáhání pohledávky bylo značně komplikovanější. V našem článku ovšem budeme nadále pracovat s variantou, že váš dlužník je dostatečně majetný a je v jeho možnostech pohledávku uhradit.

Co by měla předžalobní výzva obsahovat?

Je zde několik náležitostí stanovených zákonem, jejichž vynechání by vás mohlo připravit o přiznání nákladů právního zastoupení. V případě vyhraného sporu za vás totiž náklady na advokáta zaplatí dlužník. Co tedy v předžalobní upomínce nevynechat?

  • Popsání úkonů, na jehož základě pohledávka vznikla,
  • celkovou výši dluhu,
  • délku lhůty, do které má dlužník pohledávku zaplatit (minimálně 7 dní),
  • platební údaje pro zaslání dlužné částky,
  • ideálně i výzvu dlužníkovi, aby se v určité lhůtě vyjádřil, zda souhlasí s mimosoudním vypořádáním pohledávky, a také upozornění na další postup, kterým je podání žaloby a s ní spojené vyšší náklady.

Předžalobní výzvu k zaplacení dlužné částky zašlete na poslední známou adresu dlužníka. Pro případ soudního řízení není třeba dokazovat, že došlo k jejímu doručení. Stačí prokázání, že byla odeslána. I tak pro jistotu doporučujeme doporučené zaslání. Už v této fázi je ovšem vhodné zamyslet se nad tím, zda se nevyplatí nechat si předžalobní výzvu sepsat advokátem. Nejen že se vyvarujete chyb, které by vám v případném soudním řízení přinesly vyšší náklady, ale takto sepsaná upomínka má navíc větší psychologický efekt. Nejenom to – výzva obsažená v předžalobní výzvě musí přesně odpovídat předmětu žaloby, tzn. vznesenému právnímu nároku. V tom spousta lidí dělá chybu, na jejímž základě nemusí soud náklady přiznat. Tím tak můžete přijít o spoustu peněz. V naší praxi se setkáváme s tím, že jakmile je pod výzvou podepsaný advokát, radikálně to zvyšuje pravděpodobnost, že pohledávka bude uhrazena už v tomto bodě. Opakovaně se nám stalo, že protistrana, která řešila několik dluhů, nakonec uhradila přednostně upomínku s dluhem zaslanou námi advokáty.

Jak se dá vymáhání pohledávky vyřešit mimosoudní cestou?

Nejčastěji má protistrana zájem o dohodu na splátkovém kalendáři nebo na částečném prominutí dluhu s odkládací podmínkou. Třetí cestou pak bývá uzavření dohody o narovnání, kdy se dosavadní závazek zruší a nahradí se novým. V každém případě je nutné, aby v jakékoliv dohodě dlužník svůj dluh uznal. Může se stát, že i přes snahu vyřešit pohledávku mimosoudní cestou se tak nakonec nestane a špatně sepsaná dohoda by vám značně ztížila pozici v soudním řízení.

Tip: Vzor dohody o narovnání si můžete stáhnout zdarma na našich stránkách.

Dostáváme se ovšem do bodu, kdy dlužník pohledávku dobrovolně nezaplatí nebo ve finále nedojde k mimosoudnímu řešení sporu. V takovém případě vám nezbyde nic jiného než se na soud obrátit.

Dokumenty potřebné pro vymáhání pohledávek

Druhý krok při vymáhání pohledávky – podání žaloby

Podání žaloby a následné soudní řízení vyvolává celou řadu otázek. Pokusíme se odpovědět na dotazy, které nejčastěji řešíme s našimi klienty, když se chystáme na soudní vymáhání pohledávky. Jaké to jsou?

  1. Kam, kdy a jak podat žalobu? Žaloba se zpravidla podává k obvodnímu soudu, který se nachází v místě trvalého bydliště nebo sídla dlužníka. Samozřejmostí je předložení veškerých dokumentů, smluv, e-mailů a dalších listinných důkazů, ze kterých nepochybně vyplývá, že máte s dlužníkem existující pohledávku, kterou vám stále nezaplatil.
  2. Dočetl jsem se o elektronickém platebním rozkazu. V čem spočívají jeho výhody? Návrh na vydání elektronického platebního rozkazu je jakýmsi specifickým druhem žaloby v elektronické formě. K jeho uplatnění vám zpravidla stačí mít v rukách podepsanou smlouvu s dlužníkem nebo potvrzenou fakturu na dodání určitého zboží nebo služby. Mezi jeho výhody se řadí rychlejší vyřízení oproti klasickému soudnímu řízení a samozřejmě s tím spojené nižší soudní poplatky = 4 % z částky namísto 5 % u klasického soudního řízení. Soud na základě elektronického platebního rozkazu uloží žalovanému, aby ve lhůtě 15 dnů splatil pohledávku, nebo aby ve stejné lhůtě podal odpor. Pokud žalovaný odpor nepodá, končí celé soudní řízení. Elektronický platební rozkaz má stejné účinky jako pravomocný rozsudek. V případě podání odporu se ale nařídí soudní jednání. Tuto cestu určitě doporučujeme. Nedávno jsme měli v ruce vydaný platební rozkaz ani ne týden po podání návrhu! Je to tedy opravdu velmi rychlé.
  3. Má elektronický platební rozkaz nějaké nevýhody? Nemusí to být jednoznačně nevýhoda, ale vymáhaná pohledávka nesmí převyšovat částku 1 000 000 Kč. Druhým úskalím je fakt, že elektronický platební rozkaz musí být doručen dlužníkovi do vlastních rukou. Zvlášť u notorických dlužníků může být toto problémem. V případě nedoručení soud elektronický platební rozkaz automaticky zruší a žalobce tak přijde o možnost rychlého vyřešení. Nicméně i v těchto situacích má smysl návrh na vydání rozkazu podat.
  4. Na kolik mě vyjde soudní řízení při vymáhání pohledávky? Je nutné počítat se zaplacením soudního poplatku a nákladů na právního zástupce. Pokud byste v soudním řízení nebyli úspěšní, je třeba kalkulovat s náhradou nákladů protistraně. V tomto je ovšem výhoda zkušeného advokáta, který dokáže už před zahájím soudního řízení odhadnout vaše šance a případně doporučit vzít žalobu zpět. Již její podání může být totiž psychologickým nástrojem. Nikdy však nejde úspěch odhadnout na sto procent. Jak říkají zkušení advokáti, jít k soudu je jako se vydat na moře.
  5. Soudní poplatky – kolik zaplatím? Vždy se to odvíjí od výše vymáhané pohledávky. Při částce do 20 000 Kč jde o soudní poplatek ve výši 1 000 Kč. Pakliže vymáháte pohledávku v rozmezí od 20 000 až do 40 000 0000 Kč, činí poplatek soudu 5 % z částky. U elektronického platebního rozkazu jsou poplatky nižší a zákon samozřejmě počítá i s případy, kdy jste od poplatků osvobozeni.
  6. Co když nemám uzavřenou smlouvu, ale jen objednávku v e-mailu? Nezoufejte. U soudu lze jako důkaz užít cokoliv a i uznání dluhu v e-mailu či před svědkem může obstát. Nicméně dobře připravená písemná smlouva je samozřejmě lepší výchozí pozicí. Elektronický platební rozkaz soud vydá vždy, když se z návrhu jeví nárok jako oprávněný, stačí ho většinou opřít o faktury a příslušnou korespondenci.
  7. Jak dlouho bude trvat, než své peníze dostanu? Tohle je otázka s nejasnou odpovědí. Vždy záleží na konkrétním soudu a jeho vytíženosti. Délka řízení se tak může pohybovat od několika měsíců až po dobu několika let. Rozhodujícím faktorem je i aktivita žalovaného.

„Na Dostupného advokáta jsem se obrátil s prosbou o pomoc s neplatičem. Dostupný advokát mi poradil, jak dále postupovat. Náš spor se dostal až před soudy, kde mne Dostupný advokát zastupoval. Soudy jsem vyhrál, služby tohoto webu mohu vřele doporučit.“ Štěpán Mičunek, jednatel HVFree s.r.o.

Když vymáhání pohledávky neskončí ani vyhraným soudním řízením

Existují bohužel i situace, kdy v soudním řízení uspějete, ale žalovaný nesplní svou povinnost uvedenou v soudním rozhodnutí. V takovém případě jsou možné dvě varianty – výkon rozhodnutí prostřednictvím soudu nebo návrh na exekuci prostřednictvím soudního exekutora. V případě druhé varianty koluje na internetu celá řada vzorů exekučních návrhů. Nikdo vám ale neručí za jejich úplnost a správnost, a proto je v tomto případě vhodné konzultovat vše s právníkem. Následně můžete exekuční návrh podat u jakéhokoliv soudního exekutora – dostupný seznam najdete na webu Exekutorské komory.

Na koho se při vymáhání pohledávek obrátit?

Při hledání na internetu se na vás vynoří celá řada inkasních agentur. Nebudeme zde hodnotit jejich postupy, těm se ostatně věnoval zajímavý článek na iRozhlas.cz. Jejich služeb můžete využít jen v případě mimosoudního vymáhání pohledávek, jinak by šlo o neoprávněně poskytnuté právní služby – takzvané vinklaření, které je dle zákona o advokacii přestupkem, nebo dokonce trestným činem.

V případě advokátní kanceláře máte při vymáhání pohledávky garantovanou odbornost, zachování zákonnosti a zároveň možnost získání takzvaného přísudku (odměna advokátovi za poskytnuté právní služby), kterou soud v případě vyhraného soudního řízení věřiteli obvykle přiznává. Ve finále vám tak dlužník musí zaplatit nejenom pohledávku, ale i částku za advokáta.

Tip: Pokud chcete mít pohledávku co nejdříve vyřešenou, Dostupný Advokát za vás dlužníkovi pošle předžalobní výzvu už do 3 dnů.

O tom, jak probíhá vymáhání pohledávky a dluhu koluje celá řada mylných informací. Ve většině případů ovšem není ani složité, ani tak finančně a psychicky náročné. Veznačné části případů se vyřeší už u prvního úkonu v podobě předžalobní výzvy. Neobávejte se ale ani případného soudního procesu. Díky zastupování advokátem budete na vše perfektně připraveni a nakonec jeho odměnu stejně zaplatí dlužník.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Vymáhání pohledávky

Vymáhání pohledávky prostřednictvím naší služby vám zpravidla zaručí rychlejší, efektivnější a výrazně levnější řešení. Ušetříte si týdny či měsíce proseb a upomínek o zaplacení a zpravidla ušetříte i za nákladné soudní řešení.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.9
hodnoceno: 7 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Petr Medek

před 3 roky

Největší benefit spatřuji v tom, že nikam nemusíte, vše vyřídíte z domova nebo kanceláře. S Dostupným advokátem spolupracujeme už několik let a vždy jsme byli spokojeni.

Recenze služby

MgA. Tomáš Klein, Zlín

před 3 roky

Nechal jsem si tu několikrát zkontrolovat smlouvu od dodavatele a sepsali mi rovněž smlouvu o dílo. Služby dobré, nemusím nikam za advokátem chodit, vše se vyřídí online, značka ideál.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

detail na ruce podepisující smlouvu
3 minuty čtení

Jak správně ukončit smlouvu

Ondřej Preuss
29. 4. 2023

Přišel vám vadný produkt a chcete odstoupit od kupní smlouvy? Nejste spokojeni s prací řemeslníka a chtěli byste ukončit smlouvu o dílo? Nebo již nejste spokojeni se službami vaší pojišťovny? Nový občanský zákoník nabízí několik možností, jak se vyvázat z uzavřených smluv.

Číst dále
Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024