Dobrá víra v katastr nemovitostí

Od nového roku se můžeme s mnohem větší jistotou spolehnout na údaje zapsané v katastru nemovitostí (seznamu nemovitých věcí). V zásadě tedy odpadá riziko, že na Vás po letech vypadne nevítaný kostlivec ze skříně, kterého jste při podpisu kupní smlouvy na nemovitost neočekávali.

2 minuty čtení

Občanský zákoník posiluje s účinností od 1. ledna 2015 institut dobré víry v zápis údajů obsažených v katastru nemovitostí (§ 3064 ve spojení s § 980 odst. 2). Jednající osoba je v dobré víře, pokud se spolehla na údaje obsažené v katastru nemovitostí, neměla informace, které by nasvědčovaly, že daný stav není v souladu s realitou a zároveň jednala s opatrností, kterou lze od „průměrného člověka“ očekávat.

Jedná se o velice důležitý posun především ve vztahu k ochraně nabyvatelů práv k nemovitým věcem, neboť ti se mohou za splnění výše uvedených podmínek bez dalšího spolehnout na to, že osoba, se kterou vstupují do smluvních vztahů (ať už jde o koupi domu, pronájem bytu, zřízení věcného břemen atd.), je osobou oprávněnou takovou smlouvu uzavřít a že nabytí takového práva bude chráněno vůči třetím osobám.

Tip: Náhled do katastru nemovitostí vám může ušetřit mnohé problémy!

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Ač se výše uvedené pravidlo může zdát díky tradici evidence práv k nemovitým věcem v katastru nemovitostí jako zcela logické, nebylo tomu vždy tak. V minulosti Nejvyšší soud opakovaně rozhodl, že zápis v katastru nemovitostí musí ustoupit skutečnému právnímu vztahu k určité nemovitosti. V praxi to znamenalo, že i když určité právo nebylo v katastru ve prospěch určité osoby zapsáno, bylo možné se tohoto práva dovolat i proti nabyvateli nemovitosti v dobré víře. Tak se nejednou stalo, že si někdo pořídil např. byt od osoby, která byla zapsána v katastru nemovitostí jako vlastník, ale později ji byl nucen odevzdat osobě, která prokázala, že ji daný byt skutečně patřila, ač v katastru nemovitostí jako vlastník zapsána nebyla.

Zdá se, že v důsledku znění zákona bude tento postup opuštěn a napříště se každá pečlivě jednající osoba bude moci spolehnout na zápis obsažený v katastru nemovitostí. Přesto je vhodné si každou kupní smlouvu na nemovitost nechat zkontrolovat.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Recenze služby

Ing. Jana Filipová, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si s přítelem zkontrolovat nájemní smlouvu na náš první byt a byli jsme rádi, že nám někdo řekl, jaká máme práva, a vysvětlil, co nás čeká.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024