Nahlížení do katastru nemovitostí

Nahlédnout do katastru občas potřebujeme každý. Nejčastěji však v souvislosti s koupí nemovitost. Dokážete si v něm totiž ověřit vlastníka a zástavní práva. Jedná se proto o důležitý krok před tím, než učiníte rozhodnutí, které už nelze vzít zpět. V tomto článku vám proto poradíme, jak na nahlížení do katastru a prozradíme vám, co vše v něm můžete najít.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to katastr nemovitostí

Co je to katastr nemovitostí definuje katastrální zákon. Ten říká, že katastr je veřejně přístupný seznam, který obsahuje informace o nemovitostech, jejich popis, přesné geografické určení a záznamy o právních vztazích k nim.

Tyto údaje se využívají zejména k ochraně vlastnických práv, stanovení hodnoty nemovitostí, ochraně životního prostředí a také pro daňové a poplatkové účely. Lidé v katastru nejčastěji hledají výpisy, ale díky archivním dokumentům mohou získat další dokumenty, které byly k dané nemovitosti vydány. V katastru najdete:

  • Nabývací tituly jako jsou dědické, kupní nebo darovací smlouvy,
  • geometrické plány,
  • zástavní smlouvy,
  • kolaudační rozhodnutí,
  • prohlášení vlastníků a
  • dokumenty o věcných břemenech.

Plánujete podat návrh na vklad do katastru nemovitostí?

Pomůžeme vám s jeho sepsáním tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

Jak funguje nahlížení do katastru nemovitostí

Nahlížení do katastru nemovitostí nikdy nebylo jednodušší. Současný katastr je totiž plně digitalizovaný, což umožňuje snadný přístup k informacím o jakékoliv nemovitosti z pohodlí vašeho domova.

Pro přístup tak stačí navštívit stránky Státní správy zeměměřictví a katastru (ČÚZK), kde naleznete možnost Nahlížení do katastru nemovitostí. Zde můžete vyhledávat podle čísla parcely, stavby, bytové jednotky nebo si jednoduše otevřít celou mapu. Nahlížení je zdarma a není nutné se nikde registrovat. Jedinou podmínkou pro zobrazení více informací je zadání ověřovacího kódu CAPTCHA (jedná se o jednoduchý přepis kódu, který má za cíl ověřit, zda nejste robot) nebo přihlášení se prostřednictvím Identity občana nebo zákaznického účtu.

Pokud dáváte přednost osobnímu kontaktu před online prostředím, pak máte možnost využít i klasický způsob nahlížení do katastru ve formě návštěvy některého z katastrálních úřadů. V tomto případě ale budete muset předem sdělit základní informace o vyhledávané nemovitosti. Konkrétně katastrální území nebo název obce a číslo popisné, parcelní číslo pozemku nebo evidenční číslo řízení.

Tip: Obstarali jste si výpis z katastru nemovitostí? Přečtěte si, co o něm potřebujete vědět.

Katastrální mapa – skvělý pomocník

Pokud zvolíte online variantu, pak vám může skvěle pomoci katastrální mapa. Je přístupná v digitální podobě na stránkách ČÚZK, ale můžete rovněž využít Mapy.cz se zapnutou vrstvou katastrální mapy, nebo aplikaci ikatastr. Naleznete v ní zakreslených spoustu užitečných informací, například:

  • hranice územních samosprávných jednotek,
  • hranice pozemků,
  • hranice chráněných území,
  • hranice ochranných pásem,
  • obvody budov,
  • ostatní prvky – tunely, mosty, příjezdové cesty.

Po vyhledání konkrétní parcely se navíc pouhým klikem dostanete k informacím z katastru. Hodit se vám může také funkce měření. Díky ní si změříte různé vzdálenosti a ověříte velikost pozemků.

Náhled do katastru nemovitostí – co se dozvíte

Nejdůležitější údaje, které lze zjistit z katastru nemovitostí, jsou informace o vlastníkovi nemovitosti, konkrétně jeho jméno, příjmení a trvalé bydliště, a také podrobnosti o samotné nemovitosti, jako jsou parcelní číslo, číslo popisné nebo číslo jednotky a jejich rozloha.

Tímto způsobem můžete ověřit, zda nemovitost skutečně kupujete od oprávněného vlastníka. Další podstatnou informací jsou také omezení vlastnického práva, která se k dané nemovitosti vztahují, například věcná břemena nebo zástavní práva, která mohou ovlivnit prodej nebo koupi nemovitosti.

Bohužel ale existují také informace, které nelze z katastru nemovitostí získat. Například se zde nedozvíte, že některému z vlastníků bylo odejmuto právo nakládat s nemovitostmi. Doporučujeme si proto vyžádat z katastru nemovitostí dokument dokazující nabývací titul vlastníka, jako je kupní nebo darovací smlouva, na základě které vlastník nemovitost získal. V tomto dokumentu mohou být uvedena případná omezení.

Tip: Plánujete koupi nemovitosti? Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Z výpisu z listu vlastnictví také nezjistíte, zda má při prodeji podílu na nemovitosti vlastník povinnost nabídnout předkupní právo ostatním spoluvlastníkům, což je informace vycházející přímo ze zákona. Další komplikací může být situace, kdy je prodávaná nemovitost v katastru zapsána pouze na jednoho z manželů, i přesto, že nemovitost patří do společného jmění manželů. V takovém případě musí s prodejem výslovně souhlasit druhý manžel, který není v katastru uveden jako vlastník, i přesto že jím reálně je. Tento souhlas bude vždy vyžadovat banka, pokud budete nemovitost kupovat pomocí hypotečního úvěru.

Z výpisu z katastru nemovitostí také nezjistíte dosud nezapsané nebo hrozící exekuční řízení, která jsou připravena u exekutora k podání a mohou se tak objevit na listu vlastnictví ještě před nabytím vašeho vlastnického práva. Tuto skutečnost lze zjistit pouze přímo od vlastníka, který je povinen sdělit všechny právní vady, o kterých ví, včetně zmíněných exekucí, které ještě nejsou v katastru uvedeny.

Změny údajů v katastru nemovitostí

Ke změně v katastru nemovitostí může dojít na základě vkladu, poznámky nebo záznamu. Pokud si kupujete nemovitost, pak se vás bude týkat právě vklad do katastru nemovitostí. Právě až zápisem do katastru se totiž stáváte oficiálními majiteli nemovitosti.

Jak na vklad do katastru

Návrh na zahájení vkladového řízení je nutné podat na předepsaném formuláři, a to elektronicky, poštou nebo osobně. V návrhu na vklad do katastru přitom musíte uvést několik zásadních informací:

  • Katastrální úřad: Zde je třeba uvést konkrétní katastrální úřad pod který nemovitost spadá.
  • Účastníky vkladového řízení: Obvykle se jedná osoby, které jsou stranami smlouvy, jako například prodávající a kupující nebo dárce a obdarovaný. Fyzické osoby musí uvést jméno, příjmení, adresu místa trvalého pobytu, datum narození a rodné číslo. Právnické osoby musí uvést název, sídlo a identifikační číslo.
  • Označení nemovitosti a práv, která se do katastru zapisují: Zde nesmí chybět informace jasně definující nemovitost nebo její části, tedy katastrální území, obec, číslo popisné, parcelní nebo evidenční, případně číslo bytové jednotky. K návrhu pak musíte přiložit jedno vyhotovení listiny s úředně ověřenými podpisy, na základě které jsou práva zapisována (např. kupní či darovací smlouva).

V případě, že do katastru chcete vložit záznam o nové stavbě, pak je vyplnit vyplnit formulář katastru s názvem „Ohlášení změny údajů o pozemku“ a dodat geometrický plán potvrzený katastrálním úřadem, sdělení o dokončení stavby nebo kolaudační souhlas a rozhodnutí obce o přidělení čísla popisného.

Na vyřízení vaší žádosti má katastrální úřad maximálně 30 dnů a poplatek za žádost činí 2 000 korun. Můžete jej zaplatit osobně na katastru (i platební kartou) nebo poštou pomocí kolku. A abyste jej nemuseli platit vícekrát, nechte si raději pomoci od odborníků. V rámci naší služby vám pomůžeme se sepsáním návrhu na vklad do katastru nemovitostí tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

Tip: Přečtěte si, jaké jsou nejčastější chyby v návrhu na katastr.

Sledování vkladového řízení

Jakmile podáte návrh na vklad do katastru, můžete začít sledovat průběh řízení. To je možné online a zdarma na stránkách ČÚZK. Stačí vám k tomu číslo řízení, které vašemu podání přidělil katastrální úřad a název katastrálního úřadu, pod který daná nemovitosti spadá.

A pokud si chcete sledování ještě více zjednodušit, můžete k tomu využít službu sledování změn údajů o nemovitosti v katastru. Tu lze opět vyřídit online a zdarma na stránkách ČÚZK. Ta vás bude automaticky informovat o jakýchkoliv změnách týkající se dané nemovitosti, a to prostřednictvím datové schránky, e-mailu nebo textové zprávy.

Shrnutí

Katastr nemovitostí je veřejně přístupný seznam obsahující důležité informace o nemovitostech a jejich právních vztazích. Nahlížet do katastru lze zdarma online nebo osobně na katastrálním úřadě. V případě změn, jako je koupě nemovitosti, je nutné podat předepsaný formulář na vklad do katastru. Průběh vkladového řízení lze sledovat online, a služba sledování změn poskytuje automatické upozornění na změny v katastru.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Návrh na vklad do katastru nemovitostí

Dvakrát měř, jednou řež. To platí i u úředních podání. Vklad do katastru je formalitou, ale formalitou velmi důležitou, kterou se nevyplatí podcenit. Potřebujete zapsat věcné břemeno do katastru nemovitostí? Nebo zástavní právo, abyste nepřišli o zapůjčené peníze?

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jiří Vlach

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Recenze služby
Recenze z Google

Michaela P.

Vzhledem k tomu, že pro nás bylo rozhodnutí koupit nemovitost krokem do neznáma, obrátili jsme se na Dostupného advokáta. Byla to ta naprosto nejlepší volba. Provedl nás celým procesem, od rezervace nemovitosti až po poskytnutí úschovy finančních prostředků. Všechny dokumenty ke koupi byly překontrolány, přepracovány a doplněny tak, že jsme je mohli bez obav podepsat. Právník Mgr. Svobodný, který se nás ujal, byl vždy připraven obratem zodpovědět všechny naše dotazy, poskytnout rady jak dále postupovat a hlavně vnesl do celé záležitosti pocit jistoty, že bojuje za nás. Až se opět dostaneme do situace, ve které budeme potřebovat právní radu, tak pro nás není jiná volba než Dostupný advokát. Děkujeme.

Recenze služby
zubařka

MUDr. Pavla Kramolišová, Nový Jičín

Oceňuji, jak rychle a pro mě jako laika srozumitelně pracujete. Ušetřilo mi to čas, nervy a obavy z neznámého. Už nikdy do bezplatné právní poradny.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024