Jak podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
6. října 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Byla za strany státu narušena vaše lidská práva a svobody? Místní soudy vám v celé záležitosti nepomohly a vyčerpali jste již všechny opravné prostředky? Využijte možnosti podat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva, který působí na mezinárodní úrovni. V tomto článku vám prozradíme, kdy vám vzniká možnost tuto stížnost podat, jak by měla vypadat a jak může Evropský soud rozhodnout.

Evropský soud pro lidská práva

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) je soudní instituce působící v rámci Rady Evropy se sídlem ve francouzském Štrasburku. Jeho hlavním posláním je ochrana a zajištění dodržování práv a svobod, které jsou uvedeny v Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod.

Tato Úmluva zaručuje základní lidská práva a svobody v evropských státech, včetně práva na život, zákazu mučení a nelidského zacházení, zákazu otroctví a nucené práce, práva na spravedlivý proces, svobody myšlení, svědomí, náboženství, svobody projevu, svobody shromažďování a sdružování a práva na respektování soukromého a rodinného života.

Tip na článek

Tip: Co přesně upravuje Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod se dozvíte v našem článku.

ESLP přijímá stížnosti od jednotlivců, skupin osob nebo dokonce od států, které tvrdí, že došlo k porušení jejich práv chráněných Úmluvou. Rozhodnutí ESLP jsou závazná pro členské státy, které jsou povinny je plnit. To může zahrnovat i změny legislativy či vyplácení odškodnění poškozeným stranám.

Chystáte se obrátit na ESLP?

Rádi vám pomůžeme. Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

Kdy můžete podat stížnost

Abyste mohli podat stížnost k Evropskému soudu, musíte splnit tři podmínky:

Došlo k porušení vašich práv či svobod

Stížnost můžete podat pouze v případě, kdy se domníváte, že došlo k porušení práv uvedených v Úmluvě. Toto porušení může být způsobeno činem nebo opomenutím ze strany státních orgánů nebo jiných autorit, které podléhají jurisdikci a odpovědnosti členského státu Rady Evropy.

Platí přitom, že stížnost nemůže být založena pouze na nespokojenosti s vnitrostátním rozhodnutím, ale musí obsahovat přesvědčivé argumenty, proč toto rozhodnutí porušuje práva stanovená v Evropské úmluvě o lidských právech.

Vyčerpali jste vnitrostátní prostředky

Nejprve musíte vyčerpat veškeré možnosti a prostředky dostupné v rámci vnitrostátního práva. To znamená, že musíte využít všechny opravné prostředky, které jsou vám k dispozici u vnitrostátních soudů. Pokud tedy jde o rozhodnutí soudu, musíte projít všechny instanční stupně a pokud je to možné, využít i další opravné prostředky, jako je odvolání či dovolání.

Pokud se domníváte, že došlo k porušení vašich základních lidských práv, máte ještě možnost podat ústavní stížnost k ústavnímu soudu. To je totiž náš hlavní soud, který má na starosti dodržování lidských práv a ústavního pořádku. Je to ale možné až po vyčerpání všech klasických prostředků, které jsme uvedli výš.

ESLP totiž předpokládá, že vnitrostátní soudy mají primární odpovědnost za ochranu lidských práv. Aby se zamezilo zahájení stížnosti před ESLP v případech, kdy lze problém vyřešit na vnitrostátní úrovni, je důležité, abyste veškeré dostupné prostředky vyčerpali.

Tip na článek

Tip: Rozhodl soud ve váš neprospěch a chcete se proti tomu bránit? Posoudíme vaše šance na úspěch a postaráme se o přípravu odvolání či dovolání podle toho, o jaké řízení jde a v jaké fázi se nachází.

Dodrželi jste lhůtu pro podání stížnosti

Po vyčerpání vnitrostátních prostředků je nezbytné podat stížnost k ESLP do čtyř měsíců od data, kdy bylo vydáno konečné rozhodnutí v rámci vnitrostátního právního systému. Tato lhůta je pevná a dodržení této podmínky je klíčové pro přijetí stížnosti k projednání ESLP.

Konečným rozhodnutím se myslí rozhodnutí vnitrostátního soudu, které je definitivní a není jej možné napadnout dalšími opravnými prostředky uvnitř vnitrostátního právního systému.

Jak napsat stížnost

Pro podání stížnosti existuje oficiální formulář, který je třeba vyplnit. Budete muset zadat tyto informace:

  • Identifikační údaje: Vaše jméno, příjmení, datum narození, státní příslušnost, adresu a kontaktní údaje a identifikační údaje vašeho zástupce (pokud máte).
  • Stát, proti kterému podáváte stížnost
  • Předmět stížnosti: Stručně a jasně popište události a situaci, ve které došlo k porušení vašich práv chráněných Evropskou úmluvou o lidských právech. Uveďte konkrétní data, místa a podrobnosti, které jsou relevantní pro vaši stížnost.
  • Důkazy: Přiložte veškeré relevantní důkazy, které podporují vaše tvrzení o porušení práv. To může zahrnovat kopie rozhodnutí soudů, administrativních dokumentů, dopisů, fotografie, svědecké výpovědi atd.
  • Podniknuté kroky: Informujte ESLP o všech krocích, které jste učinili na vnitrostátní úrovni pro obranu svých práv. Uveďte, jaké postupy jste podnikli u vnitrostátních soudů a jaký byl jejich výsledek.
  • Právní argumentace: Poskytněte právní argumenty a analýzu, proč se domníváte, že došlo k porušení Úmluvy a jaké právní důsledky by to mělo mít podle mezinárodního práva.
Tip na článek

Tip: Došlo k porušení vašich práv garantovaných Úmluvou? Dostupný advokát je vám k dispozici. Pomůžeme vám vaše práva vymoci, ať už u místních soudů nebo u Evropského soudu pro lidská práva.

Stížnost můžete napsat v Českém jazyce. Formulář je nutné vyplnit celý, jinak se může stát, že Evropský soud vaši stížnost odmítne. Vyplněnou stížnost s kopiemi všech souvisejících dokumentů je třeba zaslat doporučeně poštou na adresu ESLP:

The Registrar

European Court of Human Rights

Council of Europe

67075 Strasbourg cedex

FRANCE

Jak probíhá řízení o stížnosti u Evropského soudu

Vaše stížnost bude projednána buď samosoudcem, výborem či senátem. K samosoudci se dostane v případě, že je jasně nepřijatelná (např. pokud jste nesplnili některou z podmínek). Rozhodnutí samosoudce o nepřijatelnosti je konečné a nemůžete se proti němu nijak bránit.

Pokud vaše stížnost patří mezi běžné záležitosti, dostává se k tříčlennému výboru. Jeho rozhodnutí je konečné a nedá se proti němu odvolat. Pokud se nejedná o opakující se záležitost, míří k sedmičlennému senátu. Ten může vaší stížnost označit za nepřijatelnou nebo přijatelnou. Pokud ji označí za přijatelnou, poskytne státu možnost, aby se k celé věci vyjádřil. Stanovisko vlády vám následně ESPL zašle a vy se k němu můžete vyjádřit.

Ve složitých případech se stížnosti probírají v rámci senátu složeného ze 17 soudců. K tomuto senátu máte rovněž možnost se obrátit v případě, že nesouhlasíte s rozhodnutím sedmičlenného senátu. Na to máte lhůtu 3 měsíce, ale Evropský soud těmto žádostem vyhovuje jen v opravdu vyjímečných situacích.

Nakonec je nutné zdůraznit, že soudní řízení bývá zdlouhavé. Pokud vaše stížnost není výjimečně závažná, pak se odsouvá až za ty, u kterých je urgence největší. Také platí, že Evropský soud nemusí přijetí vaší stížnosti potvrzovat a stejně tak vám nemusí oznámit termín projednání. Ročně totiž přijme více než 50 000 žádostí a tento proces by pro něj byl velmi administrativně náročný.

Tip na článek

Tip: Zajímá vás, jak funguje právo Evropské unie? Dozvíte se to v našem dalším článku.

Jaké rozhodnutí můžete čekat

Pokud bude vaše stížnost přijata, vydá soud rozsudek. V něm může stát, že k porušení Úmluvy nedošlo a v tom případě se pro vás nic nemění. Pokud však dojde k závěru, že k porušení Úmluvy došlo, může státu nařídit, aby vám nahradil škodu za vzniklou újmu. Zároveň může navrhnout opatření, která by měla být přijata k napravení nebo kompenzaci porušených práv. Výkon rozhodnutí následně kontroluje Výbor ministrů Rady Evropy.

Shrnutí

Podání stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva je proces, který vyžaduje pečlivé dodržování stanovených podmínek a postupů. Aby byla stížnost přijata k projednání, je nutné doložit porušení práv chráněných Evropskou úmluvou o ochraně lidských práv, vyčerpat všechny dostupné vnitrostátní právní prostředky a podat stížnost ve stanovené lhůtě.

Při vyplňování oficiálního formuláře je klíčové zajistit jeho úplnost, připojit relevantní důkazy a přesvědčivě argumentovat, proč se domníváte, že došlo k porušení vašich práv. Je také třeba mít na paměti, že řízení před ESLP může trvat delší dobu, a v některých případech nemusí soud vaši stížnost přijmout k projednání.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Tomáš Václavík

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)