Jak se bránit územnímu plánu

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
15. října 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Právo nemovitostí

Nesouhlasíte se změnami v územním plánu? Dotkly se tyto změny přímo vašeho pozemku nebo okolí a máte obavy, že vám značně znepříjemní život? Nedejte se a braňte se. Možností máte několik. Buď se můžete zapojit přímo do jednání o novém územním plánu nebo se bránit již přijatému územnímu plánu. Jak na to? To se dozvíte v tomto článku.

Co je to územní plán

Územní plán obce je dokument vydávaný obcí, který stanovuje koncepci rozvoje jejího území, uspořádání a funkční využití ploch. Jeho hlavním úkolem je určit, zda a jakým způsobem lze na daném území provádět výstavbu. Specifikuje také požadavky na jednotlivé stavby, aby byly v souladu s plánovaným využitím území a respektovaly potřeby obyvatel i životního prostředí. Kromě toho územní plán obsahuje plány na rozvoj infrastruktury.

Tip na článek

Tip: Více o tom, co je to územní plán obce, co obsahuje a jak se v něm orientovat naleznete v našem článku.

Jak územní plán vzniká

Územní plán vzniká prostřednictvím několika klíčových kroků. Nejprve zastupitelstvo obce rozhodne o potřebě vytvoření nového územního plánu nebo změny stávajícího na základě analýzy současného stavu území a demografických a ekonomických trendů.

Návrh na změnu může přitom podat samotné zastupitelstvo obce, orgány veřejné správy, občané obce, či fyzické a právnické osoby s majetkovými zájmy v obci. Po schválení zastupitelstvem připraví pořizovatel návrh zadání pro tvorbu nového plánu, který specifikuje cíle a metodologii.

Následuje vypracování samotného návrhu územního plánu odborníky zahrnující textovou a grafickou část. Po projednání a případných úpravách schvaluje zastupitelstvo konečnou verzi plánu, který nabývá účinnosti po vyvěšení veřejné vyhlášky na úřední desce.

Tip na článek

Tip: Zajímá vás, jak přesně probíhá změna územního plánu, kdo ji může navrhnout a jak se do ní můžete sami zapojit? Pak vám nesmí ujít náš další článek.

Jak vám může územní plán uškodit

Územní plán se nevyplatí podceňovat, dokáže totiž podstatně ovlivnit celý váš život. V první řadě vám může podstatně uškodit jako majiteli nemovitosti v obci. Může například dojít ke změně charakteru okolí vašeho domu z obytné zóny na průmyslovou či komerční a v okolí domu se začnou stavět továrny nebo obchodní dům.

Dokonce se může i stát, že se z pozemku, který jste koupili za několik milionů s plánem na něm začít stavět, stane plocha, která není určená k výstavbě. Vy tak ztratíte nejen možnost si zde postavit dům, ale i výrazně proděláte, protože pozemek drasticky ztratí na své hodnotě.

Nejen z těchto důvodů se vám vyplatí vědět, jak se proti územnímu plánu bránit. Územní plán je opatřením obecné povahy a podle toho se určují i možnosti, které můžete k obraně využít. V první řadě se můžete sami aktivně zapojit do procesu změny územního plánu. Bránit se ale můžete i proti již přijatému územnímu plánu, konkrétně pomocí podnětu k přezkumu a návrhu na jeho zrušení. Pojďme se na jednotlivé možnosti podívat podrobněji.

Došlo ke změně územního plánu, se kterou nesouhlasíte?

Obraťte se na dostupného advokáta. Zjistíme, v čem vězí váš právní problém a navrhneme řešení včetně fixní ceny. Návrh a kalkulaci dostanete do 24 hodin a využijte-li k řešení svého problému našich služeb, poplatek vám vrátíme.

Zapojte se do změny územního plánu

Pokud máte v obci majetkové zájmy (např. zde vlastníte firmu nebo pozemek), pak máte možnost se zapojit do samotného procesu projednání nového územního plánu. K územnímu plánu můžete podávat písemné připomínky nebo námitky a můžete se také osobně zúčastnit veřejných zasedání, kde se územní plán projednává a zde osobně vyjádřit vaše připomínky.

Připomínky může podávat prakticky kdokoliv, námitky pak jen ten, kdo je změnou územního plánu přímo dotčený (to například znamená, že se změna dotýká přímo vašeho nebo sousedních pozemků). Písemná námitka musí obsahovat určité informace, jako jsou vaše identifikační údaje, informace o dotčené nemovitosti atd.

Tip na článek

Tip: Více o tom, jak podat námitku a jak se celkově zapojit do změny územního plánu jsme rozebírali v našem dalším článku.

Podejte podnět k přezkumu územního plánu

Podnět k přezkumu územního plánu můžete podat v případě, že se domníváte, že došlo k porušení zákonem stanovených pravidel nebo pokud je územní plán v rozporu s celkovým územním plánováním (např. je v rozporu se zásadami územního rozvoje, které jsou vydávány pro celý kraj). Možné je to také v případě, že nesouhlasíte s tím, jak byly vyřízeny námitky, které jste podali v průběhu procesu přijímání změny územního plánu.

Podnět k přezkumu územního plánu může podat kdokoliv a zahájení přezkumného řízení je možné do jednoho roku ode dne nabytí účinnosti nového územního plánu.

Podnět je potřeba zaslat krajskému úřadu, pod který obec spadá. K zahájení přezkumného řízení dojde pouze v případě, že krajský úřad vyhodnotí váš podnět jako opodstatněný (tedy pokud skutečně existují pochybnosti o zákonnosti změny územního plánu). Pokud krajský úřad vyhodnotí, že došlo v případě změny územního plánu k porušení zákona, nový územní plán částečně nebo zcela zruší.

Tip na článek

Tip: Pokud by krajský úřad přezkum nezahájil, můžete se obrátit ještě na jeho nadřízený úřad, tedy na Ministerstvo pro místní rozvoj. K tomu je třeba zaslat žádost o uplatnění opatření proti nečinnosti.

Jak by měl podnět vypadat?

Podnět k přezkumu územního plánu by měl obsahovat následující části:

  • Kdo podává podnět: V podnětu je nutné uvést vaše jméno a příjmení, adresu a kontaktní údaje.
  • Komu je podnět adresován: Podnět je třeba zaslat krajskému úřadu, pod který spadá obec, jejíž územní plán je předmětem přezkumu.
  • Co žádáte: Dále je nutné uvést, co konkrétně žádáte – tedy, aby krajský úřad zahájil přezkumné řízení k danému územnímu plánu a případně ho částečně nebo zcela zrušil.
  • Co je obsahem podnětu: Podnět musí obsahovat popis důvodů, proč jste přesvědčeni o tom, že došlo k porušení zákonem stanovených pravidel. Konkrétně byste měli popsat, jak je územní plán v rozporu s celkovým územním plánováním nebo zásadami územního rozvoje, jaké zákony či pravidla porušuje nebo proč nesouhlasíte s vyřízením vašich námitek. Pokud máte k dispozici důkazy, které mohou podpořit vaše tvrzení, přiložte je.

Podejte návrh na zrušení územního plánu

Další možností je podat návrh na zrušení územního plánu. Ten podáváte ke krajskému soudu a v praxi se jedná o žalobu. Tuto možnost ale můžete využít pouze, pokud územní plán zkrátil vaše práva. K tomu může dojít například změnou charakteru vašeho pozemku, která vám zabrání na něm stavět nebo vytvořením ochranné zóny nebo infrastruktury, která zasahuje do vašeho pozemku.

Tip na článek

Tip: Chcete podat žalobu proti územnímu plánu a nejste si jisti, zda vyhrajete? Posoudíme vaši situaci a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

Soud rozhoduje na základě toho, zda je územní plán v souladu se zákonem a zda dodržuje zásadu proporcionality – to znamená, zda byly zásahy do vašich práv a svobod přiměřené a spravedlivé, tedy zda nebyly nadměrné a zbytečné.

I v tomto případě může krajský soud územní plán zrušit, a to do jednoho roku ode dne kdy nabyl na účinnosti. V případě, že by krajský soud váš návrh zamítl, můžete ještě podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Tip na článek

Tip: Jak podat kasační stížnost se dozvíte v dalším článku.

Shrnutí

Územní plán může výrazně ovlivnit život a majetkové zájmy obyvatel obce. Proto je důležité znát možnosti, jak se proti němu bránit. Můžete se aktivně zapojit do procesu jeho tvorby či změny, podávat připomínky a námitky, nebo využít právní nástroje jako je podnět k přezkumu či návrh na zrušení. Při jakýchkoli pochybnostech se nebojte využít naší odborné pomoci, abyste se v procesu obrany mohli co nejlépe orientovat.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby
pronajímatelka nemovitostí

PhDr. Helena Hoffmanová, Praha

Pronajímám a podnajímám řadu nemovitostí a s Dostupným advokátem spolupracuji pravidelně a dlouhodobě. Oceňuji zejména spolehlivost. Také obdivuji flexibilní a odborné služby i obratný systém advokátních služeb na dálku. Nejvíc si cením toho, že Dostupný advokát mi radí s mladým duchem, tzn. zná i novoty. S touto právní službou mohu být klidná.

Recenze služby

Stanislava Losartová

Služby dostupného advokáta jsem využila již 2x. Jednou cca před pěti lety a jednou letos. Pokaždé mě nachystali smlouvy do pár hodin, byli pro mě vždy po ruce na telefonu, nemusela jsem nikam jezdit, za mě doopravdy profesionálové ve svém oboru. Velké díky zejména panu Mgr. Marku Svobodnému který mi během pár hodin nově připravil správně důležitou smlouvu, která okamžitě prošla a kterou mi právníci z jiné společnosti připravili 3x chybně. I v budoucnu bych se vždy obrátila již jenom na ně v záležitostech ohledně nemovitostí.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)