Kasační stížnost: jak a kam ji podat?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
6. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Správní soud rozhodl ve váš neprospěch? Nejednal přitom podle pravidel nebo nepracoval jak by měl či špatně vyhodnotil důkazy? Využijte možnost podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. V tomto článku se podíváme na to, kdy máte možnost stížnost podat, co by v ní nemělo chybět a prozradíme vám, jak o ní Nejvyšší správní soud rozhoduje.

Co je to kasační stížnost

Kasační stížnost je jedním z mimořádných opravných prostředků proti pravomocnému rozhodnutí krajského soudu v rámci správního soudnictví. Jedná se tedy o poslední možnost a většinou také jedinou možnost, jak změnit rozhodnutí správního soudu. Její úpravu naleznete v soudním řádu správním.

Druhým mimořádným opravným prostředkem proti rozhodnutí správního soudu je pak obnova řízení. Tu je možné využít jen v případě ochrany před zásahem správního orgánu nebo v řízení o politických stran a hnutí. Pro podání žádosti o obnovu řízení je nutné splnit podmínku objevení nových důkazů či skutečností, které mají potenciál změnit pravomocné rozhodnutí soudu (například se objeví nový svědek či dokument).

Tip na článek

Tip: Obnova řízení je možná také v trestním, občanskoprávním řízení a řízení před Ústavním soudem. Přečtete si, jak funguje obnova trestního řízení.

Kasační soud aneb kdo o stížnosti rozhoduje

Kasační soud jako takový neexistuje, je jím totiž Nejvyšší správní soud (NSS). Ten má kromě rozhodování o kasačních stížnostech na starost také rozhodování o kompetenčních sporech mezi orgány veřejné správy, o politických stranách či hnutí, rozhoduje ve věcech týkajících se voleb a funguje jako kárný soud pro soudce, exekutory a státní zástupce.

Tip na článek

Tip: Nejvyšší správní soud, jeho strukturu, pravomoci a fungování jsme podrobně rozebrali v našem článku.

Kdy můžete kasační stížnost podat

Kasační stížnost je možné podat až poté, kdy dojde k pravomocnému rozhodnutí níže postaveného soudu (obvykle krajského). Dále je také nutné splnit některý ze zákonem stanovených důvodů:

  • V případě nezákonnosti: Ta musí spočívat v nesprávném posouzení právní otázky.
  • V případě vadného rozhodnutí soudu: To musí spočívat v tom, že skutková podstata, na kterou se rozhodnutí odvolává, nemá oporu ve spisech nebo je s nimi v rozporu, nebo že při jejím zjišťování došlo k porušení zákona v ustanoveních o řízení před správním orgánem takovým způsobem, že to mohlo ovlivnit zákonnost, a pro tuto důvodně vytýkanou vadu soud, který ve věci rozhodoval, napadené rozhodnutí správního orgánu měl zrušit. Za takovou vadu řízení se považuje i nepřezkoumatelnost rozhodnutí správního orgánu pro nesrozumitelnost.

Rozhodl soud ve váš neprospěch?

Chcete se proti tomu bránit? Posoudíme vaše šance na úspěch a postaráme se o přípravu odvolání, dovolání, kasační stížnosti či ústavní stížnosti podle toho, o jaké řízení jde a v jaké fázi se nachází.

  • V případě zmatečnosti řízení před soudem: To musí spočívat v tom, že chyběly podmínky řízení, ve věci rozhodoval vyloučený soudce nebo byl soud nesprávně obsazen, popřípadě bylo rozhodnuto v neprospěch účastníka v důsledku trestného činu soudce.
  • V případě nepřezkoumatelnosti: To musí spočívat v nesrozumitelnosti nebo nedostatku důvodů rozhodnutí, popřípadě v jiné vadě řízení před soudem v případě, že taková vada mohla mít za následek nezákonné rozhodnutí o věci samé.
  • V případě nezákonnosti rozhodnutí o odmítnutí návrhu nebo o zastavení řízení.

Naopak nelze podat kasační stížnost v případě, že:

  • Směřuje jen proti výroku o nákladech řízení nebo proti důvodům rozhodnutí soudu.
  • Směřuje proti rozhodnutí, kterým soud první instance rozhodl znovu poté, co jej zrušil Nejvyšší správní soud. Výjimkou je situace, kdy by se soud první instance neřídil právním názorem NSS.
  • Směřuje proti rozhodnutí, kterým se pouze upravuje vedení řízení.
  • Směřuje proti rozhodnutí, které je pouze dočasné.
  • Používá výše uvedené důvody, které ale mohly být uvedeny již v řízení před soudem první instance.
Tip na článek

Tip: Čeká vás správní řízení a rádi byste se na něj připravili? Nebo jste účastníkem probíhajícího procesu a chcete znát další postup správního orgánu? Přečtěte si, jak probíhá správní řízení.

Co musí obsahovat kasační stížnost

Kasační stížnost musí obsahovat tyto informace:

  • Identifikace účastníků řízení: Stížnost musí obsahovat údaje o osobách, které jsou účastníky řízení. Nesmí tedy chybět vaše jméno a příjmení, datum narození, adresa místa trvalého pobytu a další potřebné údaje.
  • Identifikace rozhodnutí: Je nutné uvést konkrétní rozhodnutí soudu prvního stupně, proti kterému je stížnost podána. To zahrnuje označení soudu, datum a číslo rozhodnutí.
  • Datum doručení rozhodnutí: Dále musíte uvést datum, kdy vám bylo doručeno rozhodnutí soudu, proti kterému podáváte stížnost.
  • Důvod stížnosti: Stížnost musí jasně a srozumitelně popsat důvody, proč považujete rozhodnutí soudu za nesprávné. Důvody mohou zahrnovat chybné právní posouzení, nedostatečné odůvodnění rozhodnutí nebo procedurální chyby v průběhu řízení.
  • Důkazy: Dále byste měli v stížnosti uvést veškeré důkazy, které podporují vaší argumentaci.
Tip na článek

Tip: Kasační stížnost rozhodně nepodávejte sami a už vůbec nevyužívejte vzory z internetu. Jedná se totiž o složitou záležitost a mohli byste přijít nejen o kasační poplatek, ale i samotnou možnost využít tohoto opravného prostředku. Důrazně vám proto doporučujeme obrátit se na zkušeného advokáta, který za vás vše vyřeší.

Kasační stížnost je třeba podat do dvou týdnů od doručení rozhodnutí soudu. Pokud termín nestihnete, stížnost už podat nemůžete. Podat ji musíte u Nejvyššího správního soudu nebo u soudu, který rozhodoval v první instanci. Dále je pak třeba počítat s tím, že za kasační stížnost zaplatíte soudní poplatek ve výši 5 000 korun.

Tip na článek

Tip: Jak fungují soudní poplatky a osvobození od nich? To se dozvíte v dalším článku.

Kasační stížnost – odkladný účinek

Kasační stížnost nemá odkladný účinek. V některých případech vám ho ale Nejvyšší správní soud může na vaši žádost přiznat. Je to možné např. v situaci, kdy by vám měly právní následky rozhodnutí způsobit nepoměrně větší újmu než jaká může vzniknout jiným osobám tím, že vám bude přiznán odkladný účinek. Zároveň platí, že nesmí být v rozporu s důležitým veřejným zájmem.

O odkladném účinku rozhoduje NSS bez zbytečného odkladu nebo do 30 dnů v případě, že nehrozí nebezpečí z prodlení. Platí pak do doby než dojde k samotnému rozhodnutí o kasační stížnosti.

Jak probíhá rozhodování

Pokud NSS vyhodnotí, že kasační stížnost splňuje zákonem stanovené podmínky, pošle ji ostatním účastníkům řízení a poskytne jim možnost k vyjádření. Následně si zajistí veškeré dokumenty potřebné pro rozhodnutí (např. spisy správního orgánu a krajského soudu). O samotné stížnosti rozhoduje Nejvyšší správní soud obvykle bez jednání.

NSS může stížnost označit za důvodnou a rozhodnutí krajského soudu (soudu prvního stupně) zrušit. Poté mu vrátí váš případ k dalšímu řízení spolu se svým právním názorem, kterým se musí krajský soud při rozhodování řídit. V tomto případě rozhoduje krajský soud rovněž o vrácení nákladů řízení o kasační stížnosti.

Shrnutí

Kasační stížnost je mimořádný opravný prostředek v rámci správního soudnictví, který umožňuje opravit pravomocné rozhodnutí krajského soudu. Kasační stížnost se podává Nejvyššímu správnímu soudu (NSS). Stížnost musí být podána do dvou týdnů od doručení rozhodnutí a obsahovat identifikaci účastníků řízení, konkrétní rozhodnutí, datum doručení a důvody, proč se má rozhodnutí zrušit. NSS nemůže rozhodnutí měnit, ale pouze ho zrušit a vrátit k novému posouzení krajskému soudu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Odvolání, ústavní stížnost či dovolání

Rozhodl soud ve váš neprospěch a chcete se proti tomu bránit? Posoudíme vaše šance na úspěch a postaráme se o přípravu odvolání, dovolání či ústavní stížnosti podle toho, o jaké řízení jde a v jaké fázi se nachází.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)