Nejvyšší správní soud ČR. Kdy se k němu obrátit?

Nejvyšší správní soud je tu pro vás v případech, kdy se cítíte poškození správními orgány. Tedy třeba případě, kdy se dostanete do křížku s finančákem. Jedná se však až o poslední instanci. V tomto článku vám prozradíme, co všechno má Nejvyšší správní soud na starost, jaká je jeho struktura a jak rozhoduje.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Historie Nejvyššího správního soudu

Nejvyšší správní soud vznikl v roce 1918 jako Nejvyšší správní soud Československa. Sídlil v Praze a byl zodpovědný za správní soudnictví v celém tehdejším Československu. Navazoval přitom na činnost svého předchůdce, na Správní soudní dvůr, který působil ještě v rámci Rakousko-Uherska.

Během nacistické okupace bylo československé správní soudnictví omezeno. Na Slovensku vznikl Nejvyšší správní soud Slovenské republiky, který fungoval i po konci druhé světové války. U nás nadále fungoval původní pražský Nejvyšší správní soud a zachoval si i určitou míru nezávislosti.

Po osvobození Československa došlo k částečnému obnovení jeho funkce. Ne ale do plné míry, kvůli problémům s personálním obsazením a problémům se slovenským Správním soudem. S rostoucím vlivem komunismu pak svou funkci ztratil úplně a roku 1952 došlo k oficiálnímu zrušení.

Po sametové revoluci byl Nejvyšší správní soud postupně transformován do podoby, kterou známe dnes. Od roku 1993 se měl stát součástí správního soudnictví České republiky. K jeho reálnému zřízení však došlo až o deset let později.

Rozhodl soud ve váš neprospěch?

Chcete se proti tomu bránit? Posoudíme vaše šance na úspěch a postaráme se o přípravu odvolání, dovolání či ústavní stížnosti podle toho, o jaké řízení jde a v jaké fázi se nachází.

Co dělá Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud neboli NSS či NSSOUD má na starost rozhodování ve správních soudních sporech, které se týkají rozhodnutí ze strany správních orgánů. Má tedy za úkol zajistit, aby byla činnost správních orgánů v souladu se zákonem. V praxi to znamená, že rozhoduje o mimořádných opravných prostředcích proti rozhodnutím krajských soudů, které jsou v rámci své správní činnosti podřízeny Nejvyššímu správnímu soudu.

Tip: Více o opravných prostředcích si můžete přečíst v našem článku.

Kromě toho má na starost i řadu dalších věcí:

  • Rozhoduje o kompetenčních sporech mezi orgány veřejné správy: Pokud dojde ke sporu mezi různými veřejnými orgány ohledně jejich pravomocí nebo kompetencí, může být tento spor předmětem kompetenční žaloby k Nejvyššímu správnímu soudu. Soud pak posuzuje, který orgán má právo rozhodovat o dané věci.
  • Rozhoduje ve věci politických stran a hnutí: Konkrétně o jejich rozpuštění, pozastavení nebo znovuobnovení jejich činnosti.
  • Rozhoduje ve věcech volebních: Rozhoduje o volebních stížnostech (návrzích na neplatnost voleb a hlasování). NSS tak zajišťuje dodržování volebních pravidel a rozhoduje o případných nesrovnalostech či nezákonnostech ve volebním procesu.
  • Je kárným soudem pro soudce, exekutory a státní zástupce: Nejvyšší správní soud má také pravomoc rozhodovat v kárných řízeních týkajících se soudců, exekutorů a státních zástupců. K těm dochází například v případě porušení povinností či neprofesionálního chování.

Tip: Přečtěte si o orgánech činných v trestním řízení (o soudech, policii a státním zastupitelství) a o tom, co o nich říká trestní řád.

NSS a kasační stížnost

Nejvyšší správní soud věnuje nejvíce času již zmiňovaným kasačním stížnostem. Jedná se o mimořádný opravný prostředek pomocí kterého se můžete obrátit na Nejvyšší správní soud ČR s cílem napadnout rozhodnutí nižších správních soudů, pokud se domníváte, že je rozhodnutí v rozporu s právem nebo má jiné skutkové či procesní nedostatky.

Nejvyšší správní soud ČR má v rámci kasační stížnosti pravomoc posoudit, zda bylo rozhodnutí nižšího správního soudu vykonáno v souladu se správním právem a zda byla dodržena správní procedura.

Pokud Nejvyšší správní soud ČR kasační stížnosti vyhoví, může rozhodnutí nižšího správního soudu zrušit a vrátit věc k novému projednání.

Tip: Kasační stížnost rozhodně nepodávejte sami. Jedná se totiž o složitou záležitost a mohli byste přijít nejen o kasační poplatek, ale i samotnou možnost využít tohoto opravného prostředku. Důrazně vám proto doporučujeme obrátit se na zkušeného advokáta, který za vás vše vyřeší.

Rozhodování NSS v praxi

Řada rozhodnutí Nejvyššího správního soudu přitahuje pozornost médií, ať už kvůli subjektům, jichž se týká či kvůli širokému dopadu, jež mají.

V minulosti zaujala pozornost médíí například kauza zamítnutí kasační stížnosti pražského magistrátu proti rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zrušil kolaudační souhlas pro část tunelového komplexu Blanka. Důvodem bylo nedodržení jedné z podmínek stavebního povolení.

Mediálně sledovanou kauzou bylo i vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Také zde byl jedním z důležitých aktérů Nejvyšší správní soud, který rozhodoval o Nikulinově kasační stížnosti. Dříve, než jeho rozhodnutí padlo byl ovšem Nikulin na pokyn tehdejšího ministra spravedlnosti Pelikána vydán, což bylo ovšem vyhodnoceno jako předčasný krok a podnítilo vyplacení náhrady nemajetkové újmy ve výši čtvrt milionu korun.

Nejvyšší správní soud zasahoval rovněž v kauze nezákonně postavené solární elektrárny, vybudované takzvanými „kmotry“ spojenými s ODS. Elektrárna byla vybudována na základě nezákonného územního rozhodnutí a stavebního povolení, což potvrdil Krajský soud v Ústí nad Labem a následně i Nejvyšší správní soud.

Tip: Soustava soudů České republiky se může zdát poměrně přehledná a jasná, přesto se ale v souvislosti s ní setkáváme s celou řadou dotazů. Chcete najít v Praze okresní soud? Přemýšlíte, který soud je civilní a který trestní? A víte, jak se liší Nejvyšší a Ústavní soud? To se dozvíte v článku na téma: Na který soud se obrátit.

Sledované byly i kauzy týkající se covidových opatření, přijímaných narychlo státními úřady. Podle jednoho z rozhodnutí NSS bylo opatření Ministerstva o povinném nošení respirátorů nezákonné.

Struktura NSS

Nejvyšší správní soud (NSS) sestává z předsedy (kterým je v současné době Karel Šimka), místopředsedy a soudců, kteří rozhodují v senátech:

  • 10 tříčlenných senátů (předseda senátu a dva soudci) má na starosti kasační stížnosti,
  • sedmičlenný volební senát rozhoduje volební stížnosti pro volby do Poslanecké sněmovny, Senátu, Evropského parlamentu a pro volbu prezidenta republiky, návrhy ve věcech registrace kandidátů na funkci prezidenta republiky a ve věcech registrace kandidátů a kandidátních listin pro volby do Evropského parlamentu, kasační stížnosti ve věcech místního a krajského referenda a návrhy na rozpuštění politické strany nebo politického hnutí, pozastavení nebo znovuobnovení jejich činnosti,
  • sedmičlenný kompetenční senát rozhoduje v řízení o kompetenčních žalobách,
  • sedmičlenný, případně devítičlenný rozšířený senát rozhoduje ve věcech mu postoupených jiným senátem, pokud při rozhodování dojde k odlišnému právnímu názoru než k tomu vyjádřenému v jiném rozhodnutí senátu.

Tip: Jak se stát soudcem, kolik berou a jak probíhá jmenování soudců? To se dozvíte v našem dalším článku.

Některá jednoduchá procesní rozhodnutí může činit i předseda senátu. Všichni soudci tvoří plénum, které na návrh předsedy rozhoduje o počtu kolegií soudu. K zajištění jednoty rozhodování soudů vydává Nejvyšší správní soud Sbírku rozhodnutí.

Tip: Přečtěte si také, jak funguje správní soudnictví jako celek a v čem vám mohou pomoci správní soudy.

Shrnutí

Nejvyšší správní soud se specializuje na rozhodování ve správních soudních sporech týkajících se rozhodnutí správních orgánů. Jeho kompetence zahrnují zejména rozhodování o kasačních stížnostech, kompetenčních sporech mezi veřejnými orgány, volebních stížnostech a kárných řízeních týkajících se soudců, exekutorů a státních zástupců. NSS disponuje rozsáhlou strukturou, která zahrnuje senáty specializované na různé typy případů, včetně volebních, kompetenčních a rozšířených senátů.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Odvolání, ústavní stížnost či dovolání

Rozhodl soud ve váš neprospěch a chcete se proti tomu bránit? Posoudíme vaše šance na úspěch a postaráme se o přípravu odvolání, dovolání či ústavní stížnosti podle toho, o jaké řízení jde a v jaké fázi se nachází.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Tomáš Václavík

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)