Jaké jsou průměrné platy a jak je na tom ten váš?

Průměrný plat je tématem, které zajímá téměř každého. Srovnáváme se tak s ostatními lidmi v našem oboru nebo zjišťujeme, jak na tom jsou jednotlivé profese. Často přitom přínos, který některé profese pro naši společnost mají, neodpovídá jejímu finančnímu ohodnocení. Příkladem může být taková zdravotní sestra a lobbista za tabákové výrobky. My se v tomto článku podíváme na průměrné platy nejvyhledávanějších profesí. Také vám poradíme, jakým směrem se vydat, pokud se pro své povolání teprve rozhodujete.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Mzda vs. plat

Z právního hlediska spočívá hlavní rozdíl v tom, že plat dostávají státní zaměstnanci nebo zaměstnanci veřejné sféry. Tento plat je jim určován na základě platových tabulek, které se dělí do jednotlivých platových tříd a platových stupňů. Na druhou stranu, mzdu dostávají zaměstnanci soukromé sféry. V běžné řeči se však tyto dva pojmy běžně zaměňují a stejně tak k tomu budeme přistupovat i v tomto článku.

Tip: Pokud se chystáte přijmout zaměstnání ve veřejném sektoru, pak už jste určitě přemýšleli nad tím, jak se vlastně určuje vaše mzda. Nebo jste možná jen zvědaví, kolik si vydělají takoví učitelé nebo lékaři. Více o platových třídách státních zaměstnanců vám prozradí náš další článek.

Průměrná mzda podle profese

Hlavní rozdíly v průměrných mzdách můžeme hledat mezi jednotlivými druhy profesí. Vycházíme z průzkumu portálu Platy.cz, který používá současná data se stářím nejdéle 12 měsíců. My se zaměříme na ty nejvyhledávanější z nich a rozebereme si je více dopodrobna.

Průměrný plat učitele

Učitelé jsou, s výjimkou soukromých škol, státními zaměstnanci. Jejich platy jsou proto stanoveny na základě platových tabulek. Platy se mezi jednotlivými učiteli podstatně liší. Mnohem vyšší plat totiž bude mít učitel s třiceti lety praxe a dalšími povinnostmi navíc. Na druhé straně takový začínající učitel si na moc nepřijde. Konkrétní rozmezí se pohybuje mezi 26 000 korunami hrubého měsíčně až 56 000 hrubého. Na nejméně si přijdou učitelé v mateřských školách a pedagogičtí asistenti. Nejlépe jsou na tom pak ředitelé škol a jejich zástupci a někteří vysokoškolští učitelé. U těchto skupin nejsou výjimkou ani platy překračující 60 000 korun hrubého.

V soukromých školách se platy liší ještě víc. Někde dostávají učitelé pouze zaručenou mzdu a jinde mohou vydělávat až dvojnásobek toho, co by dostali na státní škole.

Nedodržuje váš zaměstnanec pracovní předpisy?

Obraťte se na Dostupného advokáta. Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Průměrný plat zdravotní sestry a lékaře

Mezi platy zdravotních sester existují podstatné rozdíly, ne všechna práce je totiž stejná. Například práce zdravotní sestry v soukromé zubní ordinaci bude hodnocena jinak než práce sestry na plicním oddělení ve státní nemocnici. Plat všeobecných sester se pohybuje v rozmezí 29 000 – 55 000 korun. Vrchní sestry si pak přijdou až na 78 000 korun.

Lepší platy mají obvykle specializované zdravotnické profese, jako jsou např. porodní asistentky (26 000 – 57 000 korun), dentální hygienistky ( 25 000 – 76 000 korun) nebo optometristé (27 000 – 57 000 korun).

I platy lékařů se pohybují na poměrně široké škále. Zejména začínající lékaři si na moc nepřijdou a ještě k tomu mívají naděleno spoustu práce přesčas. V letošním roce jejich plat začíná na 41 380 korunách. Na druhé straně, lékaři specialisté si přijdou na lepší peníze. Průměrně se platy všech lékařů pohybují lehce nad 100 000 korun.

Průměrný plat policisty

Průměrné platy se u příslušníků policie liší zejména na základě toho, zda se jedná o státní či městskou policii. Roli hrají také příplatky za dvousměnný, třísměnný či nepřetržitý provoz. Státní policista má plat v průměrné výši 49 000 hrubého měsíčně. U městské policie byl pak v minulém roce průměrný plat strážníka 56 000 korun.

Nejperspektivnější profese a průměrné platy

Pokud teprve stojíte před rozhodnutím o vaší budoucí profesi nebo se plánujete rekvalifikovat novým směrem, možná vám přijde vhod zjistit si, jak na tom různé profese budou. Pracovní trh se totiž neustále mění a nesmíme zapomenout ani na rozvoj umělé inteligence, která dost možná některé profese časem nahradí. Pojďme se proto podívat na ty profese, které tu s námi pravděpodobně budou ještě dlouhou dobu:

Zdravotní profese

Zdravotníky jen tak něco nenahradí. Se stárnoucí populací navíc ještě přibyde poptávka po těchto profesích. S tím se pojí i nárůst poptávky po pracovnících, kteří zajišťují péči o nemocné či staré osoby. Platy těchto pečovatelů se přitom pohybují v rozmezí 24 000 – 42 000 hrubého.

Stále větší poptávka je také po odbornících se specializací na duševní zdraví, jelikož duševních chorob neustále přibývá. Stále více lidí proto bude pravděpodobně vyhledávat pomoc psychiatrů, psychologů a různých terapeutů. Průměrný plat klinického psychologa se pohybuje v rozmezí 30 000 – 64 000 korun.

Tip: Chcete dát výpověď v práci? Ochráníme vaše práva. S námi máte jistotu, že vaše výpověď bude platná a vy nepřijdete o nic, na co máte dle pracovní smlouvy nárok. Vše vám pomůžeme vyřešit už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

IT obory

informační technologie jsou takovým evergreenem mezi nejperspektivnějšími profesemi. Pracovních míst je totiž stále hodně a kvalitních odborníků nedostatek. Některé specifické IT profese ale vynikají. První z nich je specialista na umělou inteligenci, která právě zaznamenává obrovský růst. S tím, jak se vše stále více přesouvá do online prostředí nabírá na důležitosti také kybernetická bezpečnost.

Nejen, že máte zaměstnání v IT téměř jisté, ale i průměrné platy stojí za to. IT profese se totiž vždy pohybují na těch nejvyšších příčkách a kromě skvělých platů mívají IT společnosti obvykle také rozsáhlé pracovní benefity pro své zaměstnance. Specialista IT bezpečnosti si průměrně vydělá 44 000 až 107 000 hrubého. Softwarový inženýr 53 000 – 143 000 hrubého a takový IT architekt 65 000 – 154 000 hrubého.

Energetika

Energetický průmysl zažívá skutečně turbulentní období. Nejen, že jsme kvůli zhoršujícímu se životnímu prostředí nuceni přecházet na obnovitelné zdroje, ale celé situaci nepomáhá ani současná situace ve světě. Z tohoto vyplývá, že poroste potřeba odborníků na obnovitelné zdroje energie.

Budou potřeba nejen vývojáři systémů obnovitelné energie, ale také techničtí pracovníci, kteří budou mít na starost jejich údržbu a správné fungování. Jedná se navíc o celkem dobře placené pozice, například průměrný plat servisního inženýra se pohybuje v rozmezí 40 000 – 89 000 korun. Obsluha energetických zařízení si pak průměrně přijde na 29 000 – 57 000 hrubého.

Tip: Dostali jste výpověď z práce? Zajistíme, že obdržíte vše, na co máte nárok. Pomůžeme vám bránit se proti zaměstnavateli. Řešení nabídneme už do dvou dnů, v rámci celého Česka.

Řemesla

Poslední skupinu perspektivních profesí tvoří řemesla. Není totiž nad zlaté české ručičky a zejména v určitých oblastech se to projevuje stále více. Některých řemeslníků je totiž velký nedostatek. Není proto divu, že dobrý řemeslník má v dnešní době cenu zlata.

Nedostatek je zejména řemeslníků v oblasti staveb. Chybí ale i kuchaři, svářeči, malíři, truhláři či instalatéři. Jedná se přitom o profese, které lidé obvykle vykonávají na živnost. Proto je těžké přesně určit, jaká je jejich průměrná mzda. V zaměstnaneckém poměru se však jejich platy pohybují takto: pokrývač má průměrně 22 000 – 50 000 korun, malíř 22 000 – 60 000 korun, stavební dělník 26 000 – 58 000 korun, svářeč 30 000 – 57 000 korun, zedník 27 000 – 56 000 korun, elektrikář 28 000 – 53 000 korun, truhlář 24 000 – 44 000 korun a kuchař 20 000 – 44 000 korun.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024