Přihlášení na úřad práce

Ocitli jste se bez práce a nevíte, jak máte dále postupovat? Do kdy se musíte přihlásit na úřad práce, a jak to vlastně celé probíhá? Dostanete vůbec podporu, a jak dlouho ji můžete pobírat? Na všechny tyto otázky najdete odpověď v tomto článku.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Kdy se přihlásit na úřad práce?

Spousta lidí žije v přesvědčení, že je registrace na úřadu práce povinnost. Tak tomu ale není. To, zda se chcete na úřadu práce nahlásit, je jen a pouze na vás. Pokud ale chcete dostávat podporu v nezaměstnanosti, pak se na pracovní úřadě skutečně budete muset zaregistrovat. V jakých případech je tedy možné přihlásit se na úřad práce?

Po ukončení pracovního poměru

V případě, že máte dostat k určitému datu výpověď a máte zájem o podporu v nezaměstnanosti, je nejlepší stihnout registraci do třech pracovních dnů od ukončení pracovního poměru. V tomto případě vám totiž začne platit podpora v nezaměstnanosti hned následující den po rozvázání pracovního poměru. To, zda však podporu v nezaměstnanosti dostanete, záleží ještě na tom, zda jste v minulých dvou letech platili po dobu minimálně 12 měsíců důchodové pojištění. Výše podpory se pak určuje na základě vašeho průměrného čistého výdělku ve vašem posledním zaměstnání. První dva měsíce budete dostávat podporu odpovídající 65% tohoto výdělku, další dva měsíce 50 % a po zbytek doby 45 %.

Dostali jste výpověď?

Zajistíme, že v případě výpovědi obdržíte vše, na co máte nárok. Pomůžeme vám bránit se proti zaměstnavateli. Řešení nabídneme už do dvou dnů, v rámci celého Česka.

Po ukončení či přerušení živnosti

Registrace na úřad práce je možná jakmile oznámíte přerušení či ukončení vaší živnosti na živnostenském úřadě. Pokud jste platili důchodové pojištění za stejných podmínek jako u případu uvedeného výše, pak vám vzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti. Výše podpory se stanoví z posledního vyměřovacího základu přepočteného na jeden kalendářní měsíc.

Po ukončení studia

Pokud nemáte po ukončení studia domluvený nástup do práce, rozhodně to neznamená, že se musíte registrovat na úřad práce. Registraci zvolte pouze v případě, že chcete, aby vám úřad práce pomohl s hledáním práce nebo v případě, že si sami nejste schopni platit pojištění. Podporu dostanete také pouze v případě, že jste alespoň 12 měsíců v minulých dvou letech odváděli důchodové pojištění. Nezáleží přitom, jestli z hlavního pracovního poměru, z práce na dohodu nebo z podnikání.

I v tomto případě je také nejlepší se přihlásit do 3 dnů od ukončení studia (resp. po ztrátě statusu studenta), aby došlo k plynulé návaznosti a nevznikla vám povinnost odvádět pojištění. Status studenta končí v případě úspěšného ukončení středoškolského studia poslední den letních prázdnin – tedy 31. srpna. Pokud jste však studium ukončili neúspěšně, přicházíte o status studenta hned ke dni ukončení studia.

Po nemocenské

V případě, že přijdete o práci v době, kdy jste na nemocenské, neznamená to, že byste přišli o nemocenské dávky. Neznamená to ani to, že musíte během zbytku nemocenské hradit sociální a zdravotní pojištění. Na pracovní úřad se však můžete registrovat až jakmile vám nemocenská skončí. Podmínky pro přiznání podpory v nezaměstnanosti jsou přitom opět stejné jako u výše zmíněných případů.

Tip: Na co má zaměstnanec nárok, když onemocní? Na jaké dávky má pracovník nárok, pokud dlouhodobě onemocní a jak dlouho mu zaměstnavatel musí držet místo? Může po něm požadovat, aby v době, kdy leží doma nemocný, alespoň částečně pracoval? To si přečtěte v našem dalším článku.

Po rodičovské dovolené či ukončení péče o blízkou osobu

Pokud nemáte po skončení rodičovské či péči o blízkou osobu práci, do které se vrátit, měli byste se přihlásit na úřadu práce. Opět platí pravidlo 3 pracovních dnů. Podmínku pro zisk podpory máte splněnou v případě, že jste 12 měsíců v minulých dvou letech věnovali péči o nezletilé dítě nebo blízkou osobu, případně jste v této době pracovali a odváděli 12 měsíců důchodové pojištění (je možné obě doby sečíst). I v tomto případě se výše podpory vypočítává z z výše vaší čisté mzdy v posledním zaměstnání.

Evidovat se na úřadu práce můžete i bez toho, aniž byste chtěli podporu a bez toho, aniž byste byli nezaměstnaní. V tomto případě ale nebudete veden jako uchazeč o zaměstnání, nýbrž jako zájemce o zaměstnání. Zájemci o zaměstnání jsou v tomto případě lidé, kteří zaměstnání mají, ale chtějí ho změnit, případně se cítí ohroženi jeho ztrátou. Jako zájemcům o zaměstnání vám pak úřad práce hledá vhodné zaměstnání. Stejně tak máte nárok na další služby poskytované pracovním úřadem, jako jsou např. hrazené rekvalifikační kurzy.

Tip: Plánujete dát výpověď v práci? Zkontrolujeme a případně upravíme a doplníme vámi napsanou výpověď, nebo vám připravíme bezchybnou výpověď na míru. Doporučíme, jak postupovat dále, když například zaměstnavatel nechce výpověď přijmout. Pokud by se situace měla nějakým způsobem vyostřit, poradíme, jaké důkazy zajistit.

Jak se přihlásit na úřad práce?

Registraci na úřadu práce můžete provést osobně v místě vašeho trvalého bydliště. Nově máte ale možnost přihlásit se na úřad práce na dálku i online, a to pomocí datové schránky či emailu s elektronickým podpisem. Případně je možné poslat žádost o registraci poštou nebo odevzdat osobně na libovolném kontaktním pracovišti úřadu práce.

Do kdy je třeba se přihlásit na úřadu práce? Přihlášení je třeba vyřídit vždy do třech dnů po ukončení pracovního poměru, studia apod. Jen tak dojde k plynulému navázání.

Co potřebuji na úřad práce?

Pokud máte zájem o zařazení do evidence uchazečů či zájemců o práci, pak budete muset na úřad práce donést tyto dokumenty:

  • Občanský průkaz nebo jiný průkaz totožnosti (např. řidičský průkaz nebo cestovní pas).
  • Potvrzení o ukončení pracovního poměru (např. výpovědní smlouvu) nebo potvrzení o náhradní době (sem patří např. již zmiňovaná péče o blízkou osobu nebo rodičovská dovolená).
  • Doklad o nejvyšším ukončeném vzdělání (např. maturitní vysvědčení nebo diplom).

V případě, že máte zájem rovněž o podporu v nezaměstnanosti, budete muset doložit ještě další dokumenty:

  • Evidenční list důchodového pojištění (měl by vám ho vystavit váš zaměstnavatel, ale můžete si o něj zažádat i na České správě sociálního zabezpečení)
  • Potvrzení o zaměstnání, tedy zápočtový list, který vám dá váš zaměstnavatel, případně i doklady o výkonu jiné výdělečné činnosti.
  • Potvrzení zaměstnavatele o vašem příjmu, tedy o výši vašeho průměrného výdělku.
  • Pokud jste OSVČ, pak musíte doložit vaši účast na platbě důchodového pojištění a vyměřovací základ.

Tip: Máte v souvislosti s úřadem práce a podporou v nezaměstnanosti jakoukoliv právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Jak dlouho můžu být na úřadu práce?

Délka evidence na úřadu práce nemá časové omezení. Co však časové omezení má je doba, kdy vám bude vyplácena podpora v nezaměstnanosti. Ta se určuje na základě vašeho věku následovně:

  • do 50 let máte nárok na 5 měsíců podpory
  • nad 50 do 55 let máte nárok na 8 měsíců podpory
  • nad 55 let máte nárok na 11 měsíců podpory

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 8 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024