Kupní smlouva na garáž

Garáž nebo garážové stání se v centrech měst stává vítaným příslušenstvím kupovaného bytu. Za vlastní parkování se dnes ovšem platí téměř zlatem. Proto je vhodné kupní smlouvu na garáž nepodceňovat a připravit ji tak, aby nakonec skutečně bylo kde parkovat.

Odtah auta při čištění ulice
2 minuty čtení

Z advokátní praxe: Kvůli poplatkům spojeným s garáží by se její koupě hodně prodražila

Převod garáže může být součástí kupní smlouvy na byt. Někdy je však nutné garážové stání koupit samostatně. Tak tomu bylo i v případě pana Jiřího. Kupoval byt od muže, který mu zároveň dohodil i garáž, kterou si sám pronajímal. Prý by neměl být problém ji převést.

Podrobnou kontrolou jsme však zjistili, že na garáž, která byla navíc umístěná v jiném domě než byt, by náš klient hodně doplácel. V daném domě byly totiž nastaveny vysoké poplatky. A jako by to nebylo málo, zuřila tam navíc „válka“ majitelů garáží se zbytkem obyvatel domu právě o zmiňované poplatky a náklady na rekonstrukci. Stát se součástí takové situace by se panu Jiřímu mohlo vymstít, zejména v momentě, kdy samotná garáž stála tolik jako byt v menším městě.

Pan Jiří nakonec koupil garáž přímo ve dvoře vedlejšího domu. Sice vyšla zdánlivě ještě dráž, ale bez nutnosti dodatečných investic. Vše proběhlo hladce a v klidu. A pan Jiří může bez problémů zaparkovat, kdy se mu zachce.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Jaký je rozdíl mezi garáží a garážovým stáním?

Garáž a garážové stání jsou rozdílně definovány, z čehož plynou i rozdíly vztahující se k vlastnictví, správě a údržbě, ale i dalším právním náležitostem. Myslete na to i při uzavírání kupní smlouvy na garáž nebo kupní smlouvy na garážové stání.

Garáž je prostor, který slouží k parkování motorového vozidla. Od garážového státní se liší tím, že je prostorově ohraničena a pevně oddělena od okolí. Může se jednat o samostatně stojící budovu nebo jednotku. Prostě a jasně, je to jeden ucelený a oddělený prostor. Představme si ji jako garáž na zahradě, ve sklepě rodinného domu nebo jako samostatnou kóji v té zvláštní podlouhlé stavbě často zdobící okraje českých městeček.

Garážové stání je naopak jen vyhrazené místo, které je součástí většího nebytového prostoru sloužícího k parkování motorových vozidel. Představme si to jako místo v podzemí pod hypermarketem. Od garáže se tedy liší tím, že není pevně odděleno od okolí.

Háček je v tom, že z právního hlediska je majitel garáže většinou svým pánem, zatímco majitel garážového stání je často jen spoluvlastníkem rozlehlé garáže. Musí se tedy s ostatními spoluvlastníky na její správě a údržbě složitě dohadovat.

Nezapomeňte, že ďábel se skrývá v detailech. A na ty my máme oko. Rádi pomůžeme s kupní smlouvu i vám.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 1
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Veronika Jízdná

před 2 roky

Služeb Dostupného advokáta jsme využili při koupi bytu. Vše proběhlo v pořádku, kontrola smluv, návrh na katastr, který prošel na první pokus. I když jsem si až za půl roku vzpomněla, že vlastně ještě potřebuji vypsat daňové přiznání, nebyl to problém a do 2 dnů bylo hotové. Dobrá komunikace, rychlá reakce, nic nebylo problém. Doporučuji.

Recenze služby

Lukáš Řezníček, Praha 6 – Bubeneč

před 3 roky

Web i odvedenou službu hodnotím rozhodně pozitivně. Dostupný advokát odhalil v mé smlouvě o převodu bytu nenápadné riziko, které by mě stálo hodně peněz.

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024