Prodej garáže – jak na to?

Garáž nebo garážové stání se v centrech měst stává vítaným příslušenstvím kupovaného bytu. Za vlastní parkování se dnes ovšem platí téměř zlatem. Proto je vhodné kupní smlouvu na garáž nepodceňovat a připravit ji tak, aby nakonec skutečně bylo kde parkovat.

Jak na prodej garáže
7 minut čtení

Kapitoly článku

Co by měla obsahovat kupní smlouva garáže?

Kupní smlouva na garáž se neobejde bez oficialit, které jsou totožné s kteroukoliv jinou kupní smlouvu nemovitosti:

  • osobní údaje (u fyzické osoby jméno, příjmení, adresa a rodné číslo, u právnické osoby název, sídlo, identifikační číslo, dokument o zápisu v obchodním rejstříku),
  • stanovený termín platby,
  • v případě platby na splátky je nutné uvést jejich výši a povinnost je hradit, stejně tak sankce za nedodržení,
  • podpisy obou smluvních stran.

Tip: Vyjít můžete ze vzoru kupní smlouvy na nemovitost, který sepsal náš tým právníků.

Na co nezapomenout před podpisem smlouvy z pohledu kupujícího?

Garáž si před prodejem důkladně prohlédněte, ať máte jistotu, že je ve stavu, který je popsán ve smlouvě. Ještě důležitějším krokem, jenž je často opomínán, je zjištění vlastnictví nemovitosti. Abyste se vyvarovali případného podvodu, stačí jednoduché ověření přes katastr nemovitostí. Během pár minut si tak ověříte nejen to, zda je prodejce skutečným majitelem, ale stejně tak, zda se na garáž neváže zástavní právo v bance nebo exekuce.

V dnešní době se také začínají objevovat požadavky na možnost nabíjet v garáži elektromobil nebo elektrickou motorku. Pokud to vyžadujete, dejte si pozor, ať je taková možnost zakotvena přímo ve smlouvě. Nestačí ujištění v e-mailu.

Pozor na poplatky spojené s prodejem garáže

Převod garáže může být součástí kupní smlouvy na byt. Někdy je však nutné garážové stání koupit samostatně. Tak tomu bylo i v případě pana Jiřího. Kupoval byt od muže, který mu zároveň „dohodil“ i garáž, kterou si sám pronajímal. Prý by neměl být problém ji převést.

Podrobnou kontrolou jsme však zjistili, že na garáž, která byla navíc umístěná v jiném domě než byt, by náš klient hodně doplácel. V daném domě byly totiž nastaveny vysoké poplatky. A jako by to nebylo málo, zuřila tam navíc „válka“ majitelů garáží se zbytkem obyvatel domu právě o zmiňované poplatky a náklady na rekonstrukci. Stát se součástí takové situace by se panu Jiřímu mohlo vymstít, zejména v momentě, kdy samotná garáž stála tolik jako byt v menším městě.

Pan Jiří nakonec koupil garáž přímo ve dvoře vedlejšího domu. Sice vyšla zdánlivě ještě dráž, ale bez nutnosti dodatečných investic. Vše proběhlo hladce a v klidu. A pan Jiří může bez problémů zaparkovat, kdy se mu zachce.

Jak je to s prodejem garáže na cizím pozemku?

Při prodeji garáže (stejně jako kterékoliv jiné nemovitosti) je třeba vzít v úvahu zákonné předkupní právo, které patří majiteli pozemku, na němž garáž stojí. Prodej garáže pak probíhá následovně:

  1. Dojde k podpisu kupní smlouvy garáže se zájemcem.
  2. Majitel pozemku je vyzván, aby uplatnil své předkupní právo a v tom případě podepsal totožnou kupní smlouvu. Na uplatnění předkupního práva má majitel tři měsíce.
  3. Pokud majitel předkupní právo využije, kupní smlouva se zájemcem se ruší. V opačném případě se přechází k uhrazení kupní ceny ze strany zájemce.

Garáž a její prodej se může nečekaně zkomplikovat

Zajistíme kompletní smluvní i právní servis, se kterým budete mít jistotu, že se vyhnete chybováním v detailech. Právě s tím se v praxi setkáváme nejčastěji. Přípravu všech dokumentů zvládneme do 48 hodin – bezchybně a profesionálně.

Zápis garáže do katastru nemovitostí

Vlastnická práva ke garáži na vás přechází automaticky až v okamžiku, kdy ji na sebe necháte přepsat v katastru nemovitostí. Při zápisu garáže do katastru nemovitostí je třeba dodat:

  • 2x formulář návrhu na vklad – ten si stáhnete přímo na webových stránkách katastru nebo si ho vyzvednete přímo na pobočce,
  • 1x vkladová listina – v tomto případě půjde o kupní smlouvu garáže,
  • všechny další případné přílohy (geometrický plán, prohlášení vlastníka),
  • administrativní poplatek ve výši 1 000 Kč.
Prodej garážového stání
Prodej garážového stání

Tip: Více detailů o tom, jak podat návrh na katastr, řeší samostatný článek.

Daň z prodeje garáže

Při prodeji garáže se stejně jako u ostatních nemovitostí nevyhnete daňovým povinnostem. V roce 2020 nastala zásadní změna v podobě zrušení daně z nabytí nemovitosti. Prodávající má ovšem stále povinnost uhradit daň z prodeje garáže = daň z příjmu z prodeje nemovitosti. Částka podléhá klasické dani z příjmů fyzických osob a daní se 15 %.

Tip: Zjistěte, jak daň z prodeje nemovitosti přiznat a správně postupovat v našem článku.

Daň nemusíte platit v případě, kdy splňujete alespoň jeden z následujících bodů:

  • Garáž jste vlastnili alespoň 5, resp. 10 let za určitých okolností.
  • Garáž byla dědictvím v přímé linii a časovou podmínku vlasnictví tak splnil předchozí majitel.
  • Peníze získané prodejem jste využili k uspokojení bytové potřeby.

Konkrétní podmínky však doporučujeme vždy akutálně probrat s advokátem či daňovým poradcem.

Pro zajímavost – jaký je rozdíl mezi garáží a garážovým stáním?

Garáž a garážové stání jsou rozdílně definovány, z čehož plynou i rozdíly vztahující se k vlastnictví, správě a údržbě, ale i dalším právním náležitostem. Myslete na to i při uzavírání kupní smlouvy na garáž nebo kupní smlouvy na garážové stání.

Garáž je prostor, který slouží k parkování motorového vozidla. Od garážového stání se liší tím, že je prostorově ohraničená a pevně oddělena od okolí. Může se jednat o samostatně stojící budovu nebo jednotku. Prostě a jasně, je to jeden ucelený a oddělený prostor. Představme si ji jako garáž na zahradě, ve sklepě rodinného domu nebo jako samostatnou kóji v té zvláštní podlouhlé stavbě často zdobící okraje českých městeček.

Garážové stání je naopak jen vyhrazené místo, které je součástí většího nebytového prostoru sloužícího k parkování motorových vozidel. Představme si to jako místo v podzemí pod hypermarketem. Od garáže se tedy liší tím, že není pevně odděleno od okolí.

Háček je v tom, že z právního hlediska je majitel garáže většinou svým pánem, zatímco majitel garážového stání je často jen spoluvlastníkem rozlehlé garáže. Musí se tedy s ostatními spoluvlastníky na její správě a údržbě složitě dohadovat.

Prodej garážového stání

Ačkoliv správa a údržba se neobejde bez dohody, díky novele občanského zákoníku z roku 2020 není potřeba na spoluvlastníky přednostně myslet při prodeji garážového stání. Od 1. července 2020 došlo totiž ke zrušení předkupního práva. Ani v tomto případě se nevyhneme výjimkám, na které si v rámci zákonných opatření musíte zvyknout.

Předkupní právo na garáž nezaniká v případě, kdy spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od začátku ovlivnit. Pro zjednodušení si to vysvětlíme na konkrétním případu. Pokud jste byt s garážovým stáním zdědili v rámci dědického řízení a budete ho chtít převést na třetí osobu, musíte podíl, tedy garážové stání, nejprve nabídnout spoluvlastníkům. I v tomto případě ovšem po uplynutí šesti měsíců předkupní právo zaniká a vy můžete s podílem nakládat dle své libosti.

Mějte garanci při prodeji garáže

Naši klienti chybují nejčastěji v detailech, které je ve finále stojí mnoho času, nervů a financí. Při prodeji nemovitostí, ať už garáže, bytu, domu či pozemku, jsme schopni pro vás zajistit kompletní smluvní a právní servis. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 7 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tereza Skříčilová

před 3 roky

Služeb Dostupného advokáta jsem využila dvakrát, a to vždy v souvislosti s nájemní smlouvou. Poprvé z pohledu nájemce – chtěla jsem znát názor právníka na danou smlouvu, zdali není potřeba nějakou formulaci vyjmout/dodat, apod. Podruhé z pohledu pronajímatele – chtěla jsem sestavit nájemní smlouvu na míru. V obou případech byla komunikace velmi příjemná, rychlá, s (zobrazit více) dostatečným prostorem na dotazy a ve výsledku opravdu splňující veškeré mé představy. V neposlední řadě oceňuji, že jsme vše vyřešili bez problémů on-line a nemusela jsem nikam docházet. Nenapadá mě nic, co bych vytkla. V případě dalších právních otázek se na ně určitě opět obrátím.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024