Velká oddlužovací akce, aneb Milostivé léto začíná

Ne, nespletli jsme se, když téměř na prahu zimy zmiňujeme začátek léta. Milostivé léto je biblický termín, který se přeneseně používá také pro odpuštění dluhů. Aktuálně jde o mimořádnou a jednorázovou oddlužovací akci, která probíhá právě nyní a poběží až do konce ledna 2022.

muž šetří peníze na splacení dluhů v rámci Milostivého léta
3 minuty čtení

Co je cílem Milostivého léta?

Cílů je bezpochyby více. Jedním z nich je ulehčit celému systému exekucí. Momentálně se v něm totiž nachází okolo tři čtvrtě milionu Čechů a Češek, což představuje enormní zátěž na soudy, exekutory i úřady. Tedy na státní aparát a ekonomiku vůbec. A následně dopadají jednotlivé exekuce likvidačně na rodiny a životy dlužníků. V kombinaci s ostatními aktuálními jevy, jako je narůstající inflace a ceny energií a také další vlna covidu, musí stát hledat cesty, jak těm nejvíce zatíženým ulevit.

Řešíte složitou finanční situaci a oddlužení?

Popište nám svůj problém a do 24 hodin vám pošleme zpracovaný návrh na jeho řešení a dalšího postupu včetně návrhu ceny. Pokud využijete k řešení svého problému našich služeb, poplatek 390 Kč vám vrátíme.

Na koho oddlužení potenciálně dopadá?

Na nižší stovky tisíc osob, jichž se týká exekuce dluhu u veřejnoprávního subjektu, zdravotní pojišťovny či jiných věřitelů, kteří se k akci přidali. Sami zpracovatelé návrhu říkají, že by považovali za úspěch, kdyby například desetina z těchto osob oddlužením úspěšně prošla. V praxi se ale ukazuje, že pro některé ze zamýšlené cílové skupiny je i nadále oddlužení nedostupné. Jiní si od něj slibují nesplnitelné: smazání dluhu bez jakékoliv spolupráce a platby ze své strany.

A naopak někteří lidé by se rádi připojili, ale nemohou. Týká se to například osob v insolvenci. Akci nemohou využít ani dlužníci, kteří svůj dluh normálně splácejí a v exekuci nejsou. A netýká se také lidí s daňovými či správními exekucemi.

Kterých věřitelů se akce týká?

Některé subjekty jsou určeny přímo ze zákona, ať už jde o stát, kraj, obec, státní a krajské nebo obecní příspěvkové organizace, zdravotní pojišťovny, dále o Českou televizi a Český rozhlas a jiné veřejnoprávní subjekty. K akci se mohou připojit dobrovolně i soukromé subjekty, což již učinila Česká spořitelna, Air Bank nebo Home Credit.

Tip: Jak může insolvenční rejstřík ochránit vaše finance? Tomu jsme věnovali náš článek.

Co konkrétně je dlužníkům odpuštěno?

Ideální cílovou skupinou akce Milostivé léto jsou dlužníci malých částek, které ovšem v průběhu let a v rámci probíhající exekuce řádně nabobtnaly. Existuje řada případů, kdy z nedoplatku na nájmu u obecního bytu, případně z pokuty v MHD ve výši několika set korun se vinou špatně nastavených zákonů staly ve finále připočtením neúměrných úroků a poplatků desetitisícové dlužné částky. A ty už pro mnoho dlužníků představují neřešitelnou situaci.

Díky Milostivému létu mohou dlužnící zaplatit pouze původní jistinu (v podstatě základ dluhu), tedy například zmíněnou pokutu v MHD ve výši 500 Kč. K tomu připočtou 908 Kč jako poplatek pro exekutora a celá záležitost je tak za 1408 Kč vyřešena.

Podmínkou ovšem je splacení celé částky jistiny. Osoby, které mají opravdu vysoké již původní dluhy, dost možná akce nevyužijí, protože i splacení samotné jistiny např. ve výši desítek tisíc korun pro ně může být nereálné.

Jak se jako dlužník mohu k Milostivému létu připojit?

Nejprve kontaktujte svého exekutora, případně exekutory, je-li exekucí více, a zjistěte výši nesplacené jistiny dluhu. Ideální formou zaslání dotazu je doporučený dopis. Po zvážení možností splacení dluhu je třeba dopisem exekutora informovat, že chcete využít akce Milostivé léto a na účet exekutora složit příslušnou částku zvýšenou o 908 Kč. To vše je třeba stihnout nejlépe do začátku ledna příštího roku, neboť akce samotná trvá do 28. ledna 2022.

Jaký je výsledek oddlužení?

Po zaplacení částky je exekuce zastavena a soudní exekutor vydá rozhodnutí o osvobození dlužníka od placení tzv. příslušenství pohledávky, tedy především od úroků, poplatků a nákladů s pohledávkou spojených. Osvobození se ovšem nevztahuje na peněžité tresty za úmyslný trestný čin, náhrady škody způsobené úmyslně, náhrady újmy na zdraví a výživné.

Kde se lze poradit ohledně oddlužení?

Existuje řada institucí, které vám s oddlužením mohou pomoci. Jedná se jednak o bezplatné dluhové poradny, případně poradenství společnosti Člověk v tísni.

V případě zájmu o individuální přístup se můžete obrátit na odborníky z Dostupného advokáta, kteří vám navrhnou řešení na míru.

 

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 8 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024