NDA, aneb na co si dát pozor při uzavírání dohody o mlčenlivosti

Chystáte se uzavřít dohodu o mlčenlivosti tzv. NDA (non disclosure agreement), abyste ochránili vaše know-how? Co by měl takový dokument obsahovat, aby vás skutečně chránil? Jaké ustanovení může být rizikové a na co si dávat pozor? Na to jsme se zaměřili v našem textu.

4 minuty čtení

Kapitoly článku

Nebo můžete stát na opačné straně a zavazovat se, že budete o něčem mlčet. Nejste si ale jisti, zda vás dokument do budoucna nepoškodí? Na internetu můžete najít mnoho vzorů smluv o mlčenlivosti ke stažení, ale pouze dobře připravená smlouva v souladu s novým občanským zákoníkem (NOZ) zajistí vaši účinnou ochranu.

V tomto blogu jsme pro vás sepsali podstatné okruhy, které často způsobují problémy a v extrémním případě mohou vést i k nevymahatelnosti NDA. A to rozhodně není žádoucí stav. V ekonomice založené na znalostech má totiž exkluzivní know-how cenu zlata. Určitě se tedy vyplatí věnovat čas a energii na jeho ochranu a uzavřít dohodu o mlčenlivosti v podobě, která vás skutečně efektivně ochrání.

Kdy nepůjde NDA vymáhat?

Správně by mělo NDA co možná nejprecizněji definovat, které skutečnosti, znalosti nebo know-how se touto dohodou mají chránit. V praxi často narážíme na příliš široké definice typu: „všechny skutečnosti, které se druhá strana dozví za trvání této smlouvy“.

V případě takto obecných definic reálně hrozí, že se NDA stane pouze cárem papíru, protože není jasné, co smlouva chrání. NDA je neurčité a tudíž těžko vymahatelné. Prostě chránit všechno, všechny a za všech okolností nelze. Správně by smlouva o mlčenlivosti měla krýt jen takové skutečnosti a informace, které nejsou veřejně dostupné a u kterých je jasně dán zájem na jejich ochraně.

Jak se má mlčet?

Dobrá dohoda o mlčenlivosti by určitě měla upravovat způsob ochrany důvěrných skutečností, okruh osob, kterým lze utajované skutečnosti předávat, ale také to, co se za porušení mlčenlivosti nepovažuje.

Typicky sem patří závazek subjektu, který má mlčet, nevyzradit, nezpřístupnit ani jinak neumožnit třetím osobám přístup k důvěrným skutečnostem. Pokud se jedná o obchodní společnost nebo jinou právnickou osobu, je rovněž záhodno určit okruh zaměstnanců nebo spolupracovníků, kterým mohou být utajované skutečnosti zpřístupněny a vyloučit mimo tento okruh všechny ostatní. Tím lze smluvně zamezit nekontrolovanému úniku informací v rámci firmy.

Jako příklad vyzrazení důvěrných skutečností, které se ale obvykle nepovažuje za porušení mlčenlivosti, je předání takových skutečností státním orgánům (např. finanční úřad, policie). To samozřejmě jen za předpokladu, že je taková strana předat ze zákona musí.

Dohoda o mlčenlivosti tzv. NDA

Vytvoříme pro vás dohodu o mlčenlivosti, případně zkontrolujeme již existující NDA. S námi máte jistotu, že vaše obchodní tajemství a know-how zůstanou v bezpečí. Vše běžně vyřizujeme do dvou dnů, vždy za předem danou cenu.

Výrobní postupy, o které se zajímá konkurence, adresy klientů, tajné receptury. Můžete mít mnoho důvodů, proč chtít svůj byznys chránit. Riziko přitom zpravidla nepředstavují průmysloví špióni, ale vaši vlastní zaměstnanci…pokud tedy přejdou ke konkurenci. Jaké možnosti ochrany v tomto směru představuje konkurenční doložka? A jaká jsou pravidla jejího použití? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

Délka trvání mlčenlivosti

Promyšlené NDA by mělo jasně vymezit délku trvání mlčenlivosti. U některých skutečností si lze v praxi představit závazek na neomezenou dobu, ale u řady jiných časově neomezený závazek fungovat nebude.

Je tedy nutné pečlivě se zamyslet nad povahou všech důvěrných informací a oddělit ty, u kterých je možné trvat na mlčenlivosti „navždy“, od těch, u kterých se stanoví ohraničená lhůta, po jejímž uplynutí povinnost mlčenlivosti padne.

Sankce za porušení mlčenlivosti

Dohoda o mlčenlivosti, která má skutečně poskytnout účinnou ochranu, musí obsahovat sankce za porušení mlčenlivosti, typicky smluvní pokutu. Jinak hrozí, že se NDáčko stane bezzubým kusem papíru. Je v zásadě možné uvažovat o smluvní pokutě za každý jednotlivý případ porušení. Sankce by měla být přiměřená povaze důvěrných skutečností, protože nepřiměřeně vysoká smluvní pokuta bude jen těžko vymahatelná. Smluvní pokuta by rovněž neměla vylučovat případnou náhradu škody, kterou subjekt, který si informace chrání, v důsledku jejich vyzrazení utrpí.

Jiné formy ukončení smlouvy jako je odstoupení od smlouvy o mlčenlivosti nebo výpověď smlouvy vám mnoho k užitku nebudou, protože vaše know-how už je u protistrany. Stejně to platí i obráceně pro ty, kteří se zavázali mlčet.

Způsob nakládání s důvěrným know-how a další skutečnosti

Opravdu promyšlené NDA pamatuje i na řadu dalších detailů. Typicky se jedná o způsob nakládání s důvěrnými informacemi (zakódovaná komunikace, používání zvláštního softwaru pro přenos dat), tak i na řadu dalších skutečností, které jsou specifické pro daný vztah.

Chcete-li sestavit dohodu o mlčenlivosti na míru vašemu případu, nespoléhejte se na vzory (ani na ty aktuální z roku 2017 nebo 2018), ale nechte si ji od nás vypracovat nebo zkontrolovat. Jedině takový dokument, vás skutečně ochrání.

 

Konkurenční doložka nemusí být zdaleka spojená jen se vztahem zaměstnance a zaměstnavatele. Obecně jde totiž o jakýkoliv závazek, který omezuje konkurenční činnost jedné ze smluvních stran ve prospěch strany druhé. Můžete si tak pojistit například vztah s vámi nasmlouvaným živnostníkem či s některými členy vedení společnosti. Jakým předpisem a jakými pravidly se konkurenční doložky v obchodních vztazích řídí? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dohoda o mlčenlivosti tzv. NDA

Vytvoříme pro vás dohodu o mlčenlivosti, případně zkontrolujeme již existující NDA. S námi máte jistotu, že vaše obchodní tajemství a know-how zůstanou v bezpečí. Vše běžně vyřizujeme do dvou dnů, vždy za předem danou cenu.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Zuzana Marková, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si pro naši tělocvičnu sepsat obchodní podmínky a jsme za to moc rádi. Jasné vztahy dělají přátele, v businessu to platí desetinásob.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Štěpán Mičunek, okres Vsetín

před 3 roky

Na Dostupného advokáta jsem se obrátil s prosbou o pomoc s neplatičem. Dostupný advokát mi poradil, jak dále postupovat. Náš spor se dostal až před soudy, kde mne Dostupný advokát zastupoval. Soudy jsem vyhrál, služby tohoto webu mohu vřele doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024