Kdy a jak uzavřít smlouvu o dílo

Renovujete byt či si necháváte vytvořit webové stránky? Nebo jste naopak ten, kdo pro zákazníka dům staví nebo mu třeba opravuje auto? Ve všech těchto případech budete uzavírat smlouvu o dílo. Kdy a jak ji uzavřít vám rádi poradíme.

11 minut čtení

Kapitoly článku

Co je smlouva o dílo a kdy ji uzavřít

 Když se řekne smlouva o dílo, řada z nás si asi nejdřív představí obraz nebo sochu. Za dílo ovšem můžeme považovat celou řadu věcí od článků do magazínu přes počítačový software, program, web nebo aplikaci vytvořenou na míru až po řemeslné stavební práce. Alespoň jednoduchá smlouva o dílo je tak zcela běžná mezi freelancery v nejrůznějších odvětvích, vývojáři nebo třeba překladateli. Při jakých příležitostech je vhodné smlouvu o dílo uzavírat?

Tip: Zjistěte, jak si ochránit autorská práva

Kdy uzavřít smlouvu v písemné podobě

 Se smlouvou o dílo se tedy často setkáváme v běžném životě a ani nám nemusí být zřejmé, že právě smlouvu o dílo uzavíráme. Tak například při opravě bot či vyčištění obleku v čistírně nejspíše nikdo z nás smlouvu o dílo v písemné podobě nepodepisuje, případně je podepisována pouze vzorová objednávka díla.

Vzor objednávky díla však často neumožní sjednání bližších a podrobnějších podmínek, na kterých by zákazník mohl trvat. Na druhou stranu například při rekonstrukci domu či větší opravě auta by již kvalitní písemná smlouva o dílo měla být samozřejmostí. Předejdete tak mnoha problémům a dohadům se kterými se bohužel v praxi u našich klientů setkáváme.

Pokud uzavíráte smlouvu o smlouvě budoucí, kdy je například postavení domu závislé na koupi konkrétního pozemku, pak vždy doporučujeme uzavřít smlouvu v písemné podobě. To však platí u všech staveb a rekonstrukcí.

Nedávno jsme pro klienta řešili případ, kdy se rozhodl pro levnou nabídku renovace své chaty a dodavatel pak nic neplnil, neustále chtěl další peníze na materiál a klient dokonce musel vozit dělníky na stavbu vlastním vozem. Bohužel uhradil většinu peněz dopředu bez písemné smlouvy a tak by ve svízelné situaci.

Co by měla obsahovat každá smlouva o dílo

Víte, jakých 12. náležitostí by měla smlouva o dílo obsahovat, aby skutečně dobře chránila obě smluvní strany? Jak na smlouvu o dílo podle obchodního zákoníku? Rámcová smlouva o dílo je dvoustranným závazkovým smluvním vztahem mezi objednatelem a zhotovitelem. Dílem se přesně rozumí zhotovení nějaké věci, údržba, oprava nebo úprava věci, nebo činnost s jiným výsledkem. Jedná se zkrátka o činnost, která nespadá pod klasickou kupní smlouvu, jak praví občanský zákoník o smlouvě o dílo.

Smlouva o dílo na míru

Sepíšeme pro vás smlouvu o dílo nebo zkontrolujeme tu stávající. Můžete si tak být jisti, že doručení díla bude po právní stránce v pořádku a bez nejasností. Záležitost vyřešíme rychle, ať už jste z jakéhokoli koutu ČR. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Smlouva by měla obsahovat

  • A) Identifikace smluvních stran – tedy údaje o jednotlivých smluvních stranách. Nezapomeňte na jména, případně názvy společností, sídla, identifikační čísla, údaje o zápisu v obchodním rejstříku a ideálně i bankovní spojení a jméno zástupce společnosti včetně kontaktu, pokud je smlouva uzavřena za společnost. Možná si teď říkáte, proč zmiňujeme takové základy. Asi byste se ale divili, kolik lidí hned v prvním bodě chybuje.
  • B) Definice používaných pojmů – u složitějších věcí se vyplatí kromě smluvních stran definovat i pojmy, které ve smlouvě užíváte. Účelem je, aby bylo pro každého zúčastněného vše jasné a nemohlo dojít ke dvojímu výkladu pojmů. Proto určitě zmiňte, co je přesně myšleno vadami, v jakých případech se jedná o drobné vady a označte přesně i zákon, který danou problematiku upravuje.
  • C) Předmět smlouvy – v dalším kroku je nutné co možná nejpodrobněji popsat předmět smlouvy, tedy samotné dílo. To je naprosto klíčové. Vyplatí se např.investovat do vizualizace díla či alespoň do seznamu požadovaných funkcionalit. Zároveň je třeba uvést formální náležitosti, tedy že dílo bude zpracováno v termínu uvedeném ve smlouvě a za cenu uvedenou ve smlouvě.
  • D) Termín plnění – s předchozím bodem se pojí potřeba přímo specifikovat termín, do kterého bude dílo předáno objednateli. Dokončení přitom může probíhat na etapy, to je také případně potřeba zohlednit. Následné převzetí díla je vhodné stvrdit podpisy obou smluvních stran, většinou se doporučuje speciální předávací protokol, jehož vzor může být ve smlouvě již uveden.
  • E) Cena – kromě termínu nesmíme zapomenout ani na uvedení zmiňované ceny za dílo. Ta může být stanovena různě – jako konečná částka či jako trochu méně striktní rozpočet. Na to však pozor a věnujte se i úpravě tzv. vícepráce.
  • F) Místo plnění – pokud se podepisuje smlouva o dílo na stavební práce nebo jinou činnost vykonávanou na konkrétním místě, například v kanceláři objednatele, je nutné kromě termínu a ceny specifikovat i místo, kde bude dílo provedeno. Většinou je to logické, ale chrání to strany pro případ sporu.
  • G) Povinnosti zhotovitele – ve smlouvě by dále neměly chybět povinnosti obou smluvních stran. Pokud jde o zhotovitele, tam uvádíme především závazek, že provede dílo v souladu se smlouvou, na vlastní odpovědnost, vlastním jménem a s odpovídající péčí. Zhotovitel také prohlašuje, že se seznámil se všemi podrobnostmi a bylo mu dodáno vše, co pro zhotovení díla potřebuje. To je také klíové, vyhnete se tak pozdějším sporům. Pokud zhotovitel pro provedení díla využije i své kolegy či zaměstnance, zavazuje se, že se jedná pouze o kompetentní osoby, které splňují všechny právní předpisy pro výkon dané činnosti.
  • H) Povinnosti objednatele – u objednatele je povinností potřebných pro provedení díla o poznání méně. Kromě úhrady smluvené částky za dílo se jedná také o poskytnutí veškerých informací a podkladů, které zhotovitel pro vytvoření díla potřebuje. Pokud jsou předmětem smlouvy stavební úpravy domu, je samozřejmě potřeba umožnit přístup do nemovitosti. Právě v součinnosti přitom může být „zakopán pes“. Její nutnost a rozsah je proto vhodné dobře zvážit i kvůli termínům a rozsahu díla. Z naší praxe plyne, že toto se projevuje zejména u IT projektů, kde je součinnost a testování klientem zcela nezbytná.
  • I) Autorská práva a duševní vlastnictví – s právy a povinnostmi se pojí i ošetření autorských práv a duševního vlastnictví. Autorská práva se řeší u děl, která jsou výsledkem tvůrčí činnosti autora, tedy například malířská, grafická, slovesná nebo architektonická díla a také počítačové programy. Někdy postačí i licenční smlouva. Pokud objednatel poskytne zhotoviteli díla důvěrné a odborné informace, tedy například výkresy a projekty, jsou tyto podklady duševním vlastnictvím objednatele, což je rovněž třeba ve smlouvě ošetřit. Ostatně mlčenlivost se do smlouvy většinou výslovně vkládá. Pozor na tzv. “vendor lock-in”, tedy situaci, kdy část licence nepřechází na klienta a ten pak musí zůstat věrný stejnému dodavateli i v nových projektech, pokud chce mít např. aplikace vzájemně kompatibilní.
  • J) Odpovědnost za škodu a vady díla – ve smlouvě je dále třeba specifikovat i odpovědnost za škodu a vady. Obvykle platí, že až do předání díla objednateli je za všechny případné škody odpovědný zhotovitel. Jedná se přitom nejen o škody na dílu samotném, ale také na materiálu nebo vybavení. Ten by tak měl mít zřízená potřebná pojištění a postarat se o bezpečné skladování veškerého vybavení. Zhotovitel je dále odpovědný za vady díla, které vznikly v době jeho provádění nebo byly nevhodným prováděním způsobeny a projevily se až po předání díla. Tyto vady by měl zhotovitel opravit na své vlastní náklady. Toto je možná jedna z nejpodstatnějších částí smlouvy – právě odpovědnost se zkoumá v případě problému. Díla jsou přitom často součástí komplexního řešení, takže škoda nevzniká jen nefunkční dodávkou, ale třeba zastavením celého provozu nebo třeba ušlým ziskem z nefunkčního e-shopu. Do smlouvy je tak vhodné zakomponovat i servis díla.
  • K) Sankce – součástí každé smlouvy by měly být i případné sankce za porušení termínu plnění nebo jiného závazku. Smluvní pokuta se povětšinou určuje pevnou částkou či jako určité procento z ceny díla za každý den prodlení. Ve smlouvě je také třeba uvést, jakým způsobem a v jakém termínu budou případné sankce zaplaceny.
  • L) Odstoupení od smlouvy o dílo – v souvislosti se sankcemi je třeba zmínit i odstoupení od smlouvy. I tím lze řešit dlouhé prodlení s dodáním díla. Ve smlouvě lze definovat, že pokud prodlení trvá určitý počet dní, má objednatel právo od smlouvy odstoupit. Dalším důvodem pro odstoupení může být neochota zhotovitele odstranit vady vzniklé při provádění díla, a to ani po písemném upozornění ze strany objednatele. Ukončení smlouvy o dílo jsme se věnovali v jednom z předchozích článků. Vzor smlouvy o dílo ke stažení najdete na mnoha internetových stránkách. Mějte však na paměti, že takové vzory mohou být zastaralé, příliš obecné a nebudou obsahovat konkrétní náležitosti pro vaše dílo. Proto vždy doporučujeme nechat si smlouvu zkontrolovat od právníka, který poradí se správnou úpravou, a ochrání tak vaše práva.

Tip: O náležitostech smlouvy o dílo jsme psali více v článku 12 bodů, které by měla obsahovat každá smlouva o dílo.

Vymezení díla

 Jak jsme uváděli výše, stěžejním ve smlouvě by mělo být vymezení samotného díla, tedy specifikace prací, které mají být pro zákazníka vykonány.

Čím bude popis obecnější, tím větší bude mít zhotovitel volnost při tvorbě díla a zákazník, kromě obecné roviny, nebude vědět, v jaké podobě dílo obdrží. Při obecném vymezení díla by pak rovněž zákazník nemohl reklamovat to, že dílo neodpovídá jeho konkrétním představám.

V tomto ohledu je třeba být opatrný při využívání vzorů smlouvy o dílo ke stažení zdarma. Pokud zadáváte do vyhledávače třeba smlouva o dílo a stavební práce, vzor nikdy nebude obsahovat důsledné vymezení díla tak, jak by mělo odpovídat vaší konkrétní situaci a potřebě.

Pokud by dílo nebylo vymezeno vůbec nebo bylo popsáno neurčitě, mohla by být smlouva neplatná. Horší však je, když dílo neodpovídá potřebě kvůli chybné specifikaci. Ostatně příkladem může být třeba i košile na míru ve vadné barvě.

Termín dokončení díla

Pro obě strany je důležité stanovit termín, do kdy mají být práce hotové. Zákazník bude vědět, kdy se bude moci nastěhovat do svého nového domu, zhotovitel naopak bude moci plánovat další zakázky. Pro případ nedodržení termínu dokončení díla je na místě sjednat smluvní pokutu. Se smluvní pokutou bude mít totiž zákazník větší možnosti, jak zhotovitele přimět k tomu, aby termín dodržel. V případě delšího prodlení by zákazník mohl také odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení zaplacených peněz.

Platební podmínky

I platební podmínky by měly být vymezeny ve smlouvě co nejpřesněji. Živnostník, který dílo provádí, bude v průběhu prací potřebovat zálohy, aby mohl dílo realizovat. Zákazník naopak bude očekávat, že část ceny za dílo uhradí až po jeho dokončení pro případ, že by bylo provedeno nekvalitně. Je tedy důležité nastavit nejen samotnou cenu za celou zakázku, ale také výši a termíny splatnosti jednotlivých záloh.

Předem jasně stanovené termíny plateb umožní oběma stranám včas plánovat své finance a plnění svých závazků. Zhotovitel díla bude často trvat na sjednání smluvní pokuty či penále pro případ, že by u zákazníka evidoval neuhrazené faktury.

Dodatek ke smlouvě o dílo aneb smlouva o dílo a stavba

Jak jsme si již řekli, smlouvy o dílo jsou časté zejména ve stavebnictví. Tyto smlouvy o dílo jsou zpravidla podrobné a zahrnují řešení možných situací, které mohou v průběhu výstavby nastat. Často ale právě u staveb dochází během realizace ke změnám díla. Zpravidla málokterá stavba je realizována zcela bez jakýchkoli změn v souladu s projektovou dokumentací.

Změny stavby mají povahu víceprací nebo představují skutečnou změnu díla spočívající v odlišném stavebně technickém řešení. Obvykle se taková situace řeší právě formou dodatků ke smlouvě o dílo.

Záruka

Zhotovitel díla sice obecně odpovídá za to, že dílo v době dokončení nebude mít vady, neodpovídá však již za vady, které vzniknou až v budoucnu. Je však možné sjednat tzv. záruku, na základě které se zhotovitel zaváže, že vady vzniklé po určitou dobu odstraní.

Záruka je pro zákazníka důležitá především při uzavření smlouvy o dílo na stavební práce, kde se očekává životnost stavby v desítkách let. I pokud zhotovitel k dokončení díla najme třetí subjekty, takzvané subdodavatele, pak zákazník neuzavírá smlouvu o dílo s nimi. Je stále ve smluvním vztahu se samotným zhotovitelem, se kterým smlouvu podepsal, a ten také odpovídá za vady, i když by je způsobil subdodavatel.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Smlouva o dílo

Sepíšeme pro vás smlouvu o dílo nebo zkontrolujeme tu stávající. Můžete si tak být jisti, že doručení díla bude po právní stránce v pořádku a bez nejasností. Záležitost vyřešíme rychle, ať už jste z jakéhokoli koutu ČR. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 2
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Petr Medek

před 3 roky

Největší benefit spatřuji v tom, že nikam nemusíte, vše vyřídíte z domova nebo kanceláře. S Dostupným advokátem spolupracujeme už několik let a vždy jsme byli spokojeni.

Recenze služby

Daniel Nový

před 1 rokem

Již podruhé jsem se obrátil na Dostupného advokáta a podruhé jsem byl s touto službou spokojený. Tentokrát se mi věnovala paní advokátka a pocitově je to hvězdiček šest. Při hodnocení jsou pro mě vždy tři důležité body – kvalita služby nebo produktu, prostředí a rychlost. Provozuji restauraci a tři Michelinské hvězdy znamenají hvězdičku za obsluhu, (zobrazit více) za prostředí a za kuchyni. A můj osobní názor je ten, že odchází pouze ten nespokojený zákazník, který nespokojeným chce být anebo spokojený být neumí. Tvoříme si svůj život a je jen na nás, zda jsme schopni a ochotni si svoji spokojenost vykomunikovat předtím, než napíšeme čtyř nebo méně hvězdičkové hodnocení. Kvalitu služby poznáte také tehdy, když se stane chyba, podle schopnosti jak se kdo s chybou vyrovná a jak se k ní postaví. Chyba je jen svobodná volba v minulosti, kterou v přítomnosti hodnotíme jako chybu na základě nových informací. V minulosti ta chyba neexistuje. Vždy děláme to nejlepší, co můžeme, podle svých možností a informací. Ještě jednou děkuji a rád se na vás opět obrátím.

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024