Máte elektrokoloběžku? Nově u některých musíte platit povinné ručení

V letošním roce byl schválen zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Ten s sebou přináší řadu podstatných změn týkajících se povinného ručení. Jednou z nich je i povinnost sjednat si povinné ručení u další skupiny motorových vozidel, včetně elektrokoloběžek. Týká se to i vaší elektrické koloběžky? To se dozvíte v našem článku.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to povinné ručení

Povinné ručení je druh pojištění, který pokrývá škody způsobené třetím osobám při používání vozidla, tedy nejčastěji v případě dopravních nehod. Jeho hlavním účelem je zajistit, aby v případě nehody, kdy majitel vozidla způsobí škodu na zdraví nebo majetku třetí osoby, byla tato škoda finančně pokryta pojišťovnou. Povinné ručení proto chrání jak poškozené strany, tak i majitele vozidla před finančními nároky, které by mohly vzniknout v důsledku jejich chyby nebo nedbalosti při řízení vozidla. Ušetří tak majiteli vozu klidně i milionové částky, které by jinak musel uhradit ze své kapsy.

Za co se musí platit povinné ručení

Každý, kdo vlastní motorové vozidlo, je povinen sjednat si povinné ručení. Nezáleží přitom na tom, jestli se jedná o osobní auto, motocykl, elektrický skútr, traktor nebo nově i elektrickou koloběžku. Tato povinnost však platí pouze pro vozidla s registrační značkou, technickým průkazem, nebo pro ta, která jsou používána na veřejných cestách.

Existují ovšem určité výjimky. Například vozidla pojištěná v zahraničí nemusí mít povinné ručení. Dále jsou z této povinnosti vyjmuta také vozidla patřící Ministerstvu vnitra a obrany, policii, dobrovolným hasičským sborům a integrovanému záchrannému systému.

Tip: Plánujete si pořídit elektrokoloběžku nebo jiné vozidlo? Zajistíme pro vás koupi jakékoliv movité věci po právní stránce bez nejasností a kliček. Podepisovat můžete už za 3 dny.

Jak je to s elektrokoloběžkami

V letošním roce byl přijat zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla upravující podmínky povinného ručení. Ten je založený na směrnici EU, která plošně nastavuje nová pravidla pro pojištění motorových vozidel. K účinnosti zákona dojde 1. dubna 2024, proto je nejvyšší čas začít řešit změny týkající se povinného ručení.

Jednou z hlavních změn je, že nově budou povinnosti platit povinné ručení podléhat další typy vozidel, včetně elektrických koloběžek. Ale pouze v případě, že překračují zákonem dané limity. Povinné ručení se tedy elektrokoloběžek týká v případě, že:

  1. jejich maximální rychlost překračuje 25 km za hodinu nebo
  2. jejich hmotnost překračuje 25 kg a zároveň také jejich rychlost překračuje 14 km za hodinu.

Nový zákon se nevztahuje na elektrokola, i přesto, že dokážou být rychlejší než elektrokoloběžky. Je to z toho důvodu, že u elektrických kol je hlavním zdrojem pohybu lidská síla, nikoliv elektrický motor.

Jak vás mohou ohrozit elektrokoloběžky?

I když se to tak nemusí na první pohled zdát, elektrické koloběžky dokážou napáchat pěkné škody. Jak vyplívá z průzkumu Deník.czNehod s účastí koloběžek v Česku dramaticky přibývá. Jen za posledních pět let jejich počet vzrostl téměř dvacetkrát. Zatímco v roce 2017 se jich stalo 23 (ve čtyřech případech měla koloběžka elektrický pohon), za rok 2023 policisté evidují 499 dopravních nehod s účastí koloběžky. Ve 348 případech se jednalo o elektrokoloběžku. Při haváriích zemřeli čtyři řidiči, podle šetření dopravních policistů vlastní vinou.

Máte právní otázku k povinnému ručení?

Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Nebezpečí spojená s používáním elektrokoloběžek v silničním provozu se týkají jak samotných řidičů, tak ostatních účastníků provozu a chodců. Rizika pro jezdce spočívají zejména v nebezpečí pádu a kolize, které mohou vyplývat z nerovností na povrchu, nečekaných manévrů, nebo srážek s překážkami a jinými vozidly. Tyto incidenty jsou často způsobené vysokou rychlostí a nedostatkem ochranného vybavení, jako jsou přilby či reflexní prvky. Není výjimkou, že za nehodami stojí také alkohol.

Ostatní účastníci provozu mohou být ohroženi nečekanými manévry řidičů elektrických koloběžek a špatnou viditelností. Elektrokoloběžky často ohrožují také chodce. Zejména ve velkých městech je totiž obvyklé, že se řidiči elektrokoloběžek nebojí najíždět na chodníky.

Odstrašujícím případem pro všechny je nehoda, která se stala v roce 2022 ve Fryštátu. Muž zde, společně se svým kamarádem, sjížděl kopec na elektrokoloběžce. Neměl přilbu a jel vysokou rychlostí. V důsledku toho nezvládl řízení a havaroval. Přesto, že na místo okamžitě přijeli záchranáři, muž následující den na následky zranění zemřel.

Zapomněl jsem zaplatit povinné ručení – co teď?

S novou povinností se pravděpodobně objeví spousta lidí, kteří si povinné ručení nezařídí. Ať už kvůli tomu, že zapomenou nebo úmyslně tuto povinnost ignorují. Co se tedy stane, když nezaplatíte povinné ručení?

V případě, že si nesjednáte povinné ručení, vás budou pravděpodobně čekat tučné pokuty. Za každý den, kdy jste neměli sjednané pojištění totiž budete muset zaplatit příspěvek do Garančního fondu České kanceláři pojistitelů. Ten se přitom stanoví jako součin počtu dní, kdy jste neměli pojištění a denní sazby podle druhu vozidla. Ta se stanoví s přihlédnutím k nejvyšším tržním sazbám pojistného podle jednotlivých druhů vozidel a také s přihlédnutím k nákladům na mimosoudní uplatnění práva (tedy vymáhání dlužné částky).

Pokud chcete mít alespoň hrubou představu o výši této částky, můžete se podívat na výši příspěvků z minulých let, kdy ještě platila stará právní úprava. Počítejte ale s tím, že zaplatíte více, než je uvedeno v následující tabulce.

Druh vozidlaDenní sazba
Motocykl se zdvihovým objemem válců motoru do 50 cm3 včetně.4 koruny
Motocykl se zdvihovým objemem válců motoru nad 50 cm3 do 350 cm3 včetně.8 korun
Motocykl s objemem válců motoru nad 350 cm3 do 500 cm3 včetně.21 korun
Motocykl s objemem válců motoru nad 500 cm.25 korun
Osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru do 1000 cm3 včetně.30 korun
Osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru od 1001 cm3 do 1350 cm3 včetně.35 korun
Osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru od 1351 cm3 do 1850 cm3 včetně.47 korun
Osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru od 1851 cm3 do 2500 cm3 včetně.65 korun
Osobní automobil se zdvihovým objemem válců motoru od 1851 cm3 do 2500 cm3 včetně.93 korun

Kromě toho také platí, že v případě policejní kontroly můžete dostat pokutu až do výše 40 000 korun. A v případě, že způsobíte dopravní nehodu pak budete muset zaplatit vzniklou škodu až do výše 300 000 korun.

Další otázkou je, co se stane, když máte povinné ručení sjednané, ale zapomenete ho zaplatit. Je možné zaplacení povinného ručení po splatnosti? Jednoduchou odpovědí je, ano, můžete zaplatit i po splatnosti. Vaše pojišťovna vám pravděpodobně pošle emailem upomínku o nezaplacení. V tomto případě neotálejte a pojištění zaplaťte.

V opačném případě vám totiž pojišťovna povinné ručení vypoví a budete se to brát tak, jako byste za nezaplacenou dobu vůbec povinné ručení neměli. Nastává pak ta stejná situace, kterou jsme uvedli výše – nutnost zaplatit příspěvek do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 9 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024