Právní nástrahy Velikonoc

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
18. dubna 2019
2 minuty čtení
2 minuty čtení
Ostatní právní témata

Jaro se pomalu chýlí k Velikonocům, se kterými si kromě lidových zvyků spojíme i některé nešvary, za které hrozí právní sankce.

Každému asi vytane na mysli větší míra spotřeby alkoholu, v dnešní době se však může dostat na paškál i “diskriminační” společenská norma, kdy je mužům dovoleno šlehat pruty vlastní výroby (případně dnes i kupovanými) či je vykoupat v ledové vodě. Nelze tedy vyloučit trestní stíhání za dodržování české tradice?

Za každou pomlázku jako odměna čirá tekutina

Krom malovaných vajíček také sousta koledníků čeká, že dostane i něco ostřejšího. Rozlévat koledníkům panáky různých pálenek je jedna z nejoblíbenějších tradic. Pokud koledníci neřídí automobil či pod vlivem alkoholu nemají chuť ničit majetek popřípadě páchat jiné výtržnosti, mělo by být vše v pořádku. Pozor však na to, když se na kolední místo přepravujete automobilem nebo na kole (ani jízda na koni či jiném zvířeti není při požívání alkoholu vhodná). Pokud totiž v takovém případě nadýcháte do jedné promile, dopouštíte se přestupku za který můžete dostat pokutu 20 000 – 50 000 Kč, také vám může být odebrán řidičský průkaz až na dva roky a ještě se vám přičte 7 trestných bodů.

Pokud by to bylo dokonce více než jedna promile, tak za to už můžete být potrestáni i trestem odnětí svobody. Samozřejmě mnohem vyšší tresty by pak byly v případě způsobení nějaké dopravní nehody. Takže koledování zdar, ale za volant raději nesedejte.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Výprask cestou ke zdraví

Tyto svátky jara myslí samozřejmě i na ženy. Muži je musí pořádně vymrskat pomláskou nebo polít ledovou vodou, aby neuschly. A ženy je za to ještě musí odměnit. Může se však stát, že tento úkol může vzít nějaký muž velmi zodpovědně a nebohým ženám zůstanou na nohách přinejmenším nehezké modřiny. Ale pozor, pokud však po takovém výprasku žena zůstane déle než týden v pracovní neschopnosti, jedná se už o ublížení na zdraví, které je již přestupkem a koledníkovi tak může být uložena pokuta až 20 000 Kč. Stejně tak i pozor na polévání ledovou vodou, i z takové ledové koupele může dojít k ublížení na zdraví.

Nechtějí otevřít?

Pozor také v případě, kdy vám jako svědomitým koledníkům nechtějí otevřít. Pokud by vás snad napadlo dostat se k nim i přes jejich odpor, můžete se tak dopustit trestného činu porušování domovní svobody tím, že vniknete do cizího obydlí. A z takové legrace vám hrozí trest odnětí svobody až na dva roky, přičemž použijete-li při činu výhružky nebo jej spácháte alespoň s dvěma osobami, můžete si takový pobyt ještě o něco málo prodloužit.

Stejně tak i pokud by jeden ženu držel proti její vůli. Toto chování by se také mohlo vyložit jako trestný čin zbavení osobní svobody, za který je trest odnětí svobody mnohem přísnější.

A jak je to s tou diskriminací? Pokud je dodržena elementární míra, o diskriminaci se nejedná. V některých částech republiky jsou navíc lidové zvyky vyrovnanější, neb ženy mohou muže polévat ledovou vodou.

 

V každém případě si Velikonoční svátky užijte, ale nezapomínejte na pravidlo, že všeho s mírou.

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)