Kdy a jak podat předžalobní výzvu

Předžalobní výzva bývá zasílána jako poslední pokus o smírné řešení sporu, než je ve věci podána žaloba. Kdy přesně se tato výzva zasílá a jaký je její účel? Co vše by mělo být jejím obsahem?

4 minuty čtení

Kapitoly článku

Nejprve vyzvat ke splacení

V první řadě je třeba si ujasnit, že ne každá výzva je hned tzv. předžalobní výzvou. Někdy je třeba druhou stranu vyzvat nejprve k samotnému plnění dluhu, resp. určit lhůtu jeho splatnosti. O takový případ se bude jednat například tehdy, když někomu půjčíte peníze, ale nesjednáte si přesný termín, kdy mají být vráceny. Pak je třeba dlužníka nejprve vyzvat, aby dluh ve stanovené lhůtě zaplatil. Pokud tak v dané lhůtě dobrovolně neučiní, máte vůči němu již splatnou pohledávku, kterou můžete uplatnit u soudu. Pokud byla splatnost již dříve jasně stanovena, vyplývá např. z vystavené faktury, vyzývat dlužníka ke splacení dluhu už zvlášť nemusíte.

Účel předžalobní výzvy

Jakmile tedy máte splatnou pohledávku, kterou se rozhodnete vymáhat soudně, nastává ten správný čas pro zaslání předžalobní výzvy. Někdy se můžeme setkat i s termínem dopis od advokáta nebo advokátní dopis, kterým je tato výzva označována, a to proto, že věřitelé se při sepsání předžalobní výzvy a jejím zaslání druhé straně často nechávají zastoupit advokátem. Pojďme si přiznat, že na většinu dlužníků zapůsobí výzva sepsaná a podepsaná advokátem jako vážnější hrozba, než když jim věřitel sám opakovaně píše emaily a volá, aby dluh zaplatili. Je totiž zjevné, že to s vymáháním pohledávky věřitel myslí vážně. Jak bylo uvedeno výše, smyslem této výzvy je poslední pokus o smírné řešení sporu, není to ale hlavní důvod pro její zasílání.

Předžalobní výzva

Zastaneme se vás, když někdo poruší vaše práva. Zpracujeme pro vás kompletní předžalobní výzvu a postaráme se, abyste dostali zpět to, co vám patří. Záležitost odbavíme rychle, bezchybně a profesionálně. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Můžeme se setkat i s termínem výzva dle § 142a o.s.ř. nebo výzva procesní, což odkazuje na skutečnost, že důvody pro její zaslání jsou upraveny v občanském soudním řádu. Ten totiž stanoví, že žalobce, který měl úspěch v řízení o splnění povinnosti, má nárok na náhradu nákladů řízení jen tehdy, pokud žalovanému zaslal nejméně sedm dnů před podáním návrhu na zahájení řízení na adresu pro doručování, případně na poslední známou adresu, výzvu k plnění. Toto ustanovení mělo eliminovat zejména takové případy, kdy dlužníci byli žalováni pro nízké částky, které třeba někdy jen zapomněli uhradit, avšak následné náklady soudního řízení byly pak v poměru k dlužné částce neúměrně vysoké. Pokud tedy věřitel dlužníkovi dluh výzvou takto „připomene“, má dlužník ještě poslední možnost uhradit pouze vlastní dluh bez dodatečných nákladů. Nicméně zaslání předžalobní výzvy je obecně vhodné pro všechny spory o splnění povinnosti.

Náležitosti předžalobní výzvy

Předžalobní výzva musí být zaslána budoucímu žalovanému, pokud jich je více, tak každému z nich. Ve výzvě je pak třeba blíže specifikovat požadované plnění, tedy zejména z jakého důvodu je požadováno (např. smlouva, neuhrazená faktura, náhrada škody atd.). Pokud se jedná o peněžité plnění, je nutné částku přesně vyčíslit. Někdy se jedná o dluh, který kontinuálně narůstá, v takovém případě je vhodné i na tuto skutečnost ve výzvě upozornit (např., že se blíží splatnost další splátky a pokud tato nebude taktéž uhrazena v termínu, dluh se o ní následně navýší). Obsahem předžalobní výzvy by pak měla být i samotná výzva ke splnění povinnosti, resp. k úhradě dluhu. A dále pak také upozornění, že se jedná o výzvu dle § 142a o.s.ř. a že pokud dlužník nesplní svůj dluh, je věřitel připraven obrátit se se svým nárokem na soud. Ve výzvě pak také můžete výslovně uvést, že v případě soudního řízení se dlužná částka navýší o jeho náklady, které dlužníkovi taktéž připadnou k tíži. Občanský soudní řád dále stanoví, že výzvu je třeba odeslat na adresu pro doručování, případně na poslední známou adresu.

Zákon určuje i lhůtu, v níž je třeba výzvu odeslat, a to nejméně sedm dnů před podáním návrhu na zahájení řízení. Důležité zde je, že zákon vyžaduje pouze zaslání výzvy dlužníkovi, nevyžaduje tedy její doručení. Pro případné soudní řízení je tedy potřeba mít doklad o zaslání výzvy dlužníkovi, který lze soudu následně doložit. V případě, že bude výzva odeslána doporučeně poštou, bude takovým dokladem podací lístek. Výzvu lze samozřejmě zaslat i prostřednictvím datové schránky, což lze taktéž v případě soudního sporu jednoduše doložit.

Pokud máte splatnou pohledávku, kterou vám protistrana nechce dobrovolně uhradit, obraťte se na nás a my vám připravíme předžalobní výzvu, kterou zašlete svým jménem anebo jí vaším jménem druhé straně odešleme my. Někdy už i samotné zaslání takové výzvy postačí k urovnání sporu a k samotnému soudnímu řízení nakonec vůbec nedojde.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Předžalobní výzva

Zastaneme se vás, když někdo poruší vaše práva. Zpracujeme pro vás kompletní předžalobní výzvu a postaráme se, abyste dostali zpět to, co vám patří. Záležitost odbavíme rychle, bezchybně a profesionálně. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024