Nedobytná pohledávka aneb dluh, který už vám nikdo (možná) nesplatí

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
7. října 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Představte si, že někomu dodáte zboží, vykonáte službu nebo půjčíte peníze, ale on vám nezaplatí a peníze nevrátí. Ve většině případů se dá taková situace vždy řešit. Pokud však nejde o nedobytnou pohledávku. U té je vymáhání poněkud složitější (eufemisticky řečeno). Zjistěte o nedobytné pohledávce víc, možná se vás také týká.

Nedobytná pohledávka představuje pro věřitele vážný problém, který může zásadně ovlivnit jeho finanční stabilitu. Dlužník, který své závazky nemůže nebo nechce splatit, vytváří situaci, kdy věřitel čelí komplikovanému procesu, na jehož konci nemusí získat své peníze zpět.

V dalším článku týkajícím se pohledávek vám vysvětlíme, co je to nedobytná pohledávka a jaké právní kroky můžete ohledně nedobytných pohledávek podniknout, pokud se do takové situace dostanete. Zároveň jsme pro vás připravili několik praktických rad, jak se riziku nesplaceného dluhu preventivně vyhnout. Pokud by vás téma pohledávek zajímalo více, přečtěte si, jaké druhy pohledávek [a]existují, čím je typická přednostní pohledávka[b] nebo jakým způsobem lze pohledávky vymáhat.

Co je nedobytná pohledávka?

Nedobytná pohledávka je dluh, který není možné vymoci ani soudně, ani mimosoudně. Nejčastějšími příčinami jsou insolvence dlužníka, jeho smrt, neúspěšná exekuce či situace, kdy dlužník nemá dostatek majetku k pokrytí svých dluhů. Pokud bychom to převedli do běžné řeči, tak pokud máte coby věřitel nedobytnou pohledávku, pak vám někdo něco dluží. Problém je v tom, že vy už nemáte žádný způsob, jak na něm svůj nárok vymáhat, a dokonce někdy ani právní nárok.

Existují různé situace, kdy může být pohledávka označena jako nedobytná:

  1. Insolvence dlužníka – Dlužník není schopen splácet své závazky a jeho majetek nestačí k pokrytí pohledávek věřitelů. Po uspokojení přednostních pohledávek již nezbyly finance na to, aby zaplatil ještě další dluhy.
  2. Smrt dlužníka bez dědictví – Pokud dlužník zemře a nezanechá žádný majetek,, z něhož by bylo možné dluhy uspokojit, nebo je zděděný majetek již v exekuci, opět se status pohledávky mění na nedobytný.
  3. Skrytý majetek – Dlužník se může pokusit ukrýt nebo převést svůj majetek na jiné osoby, aby se vyhnul věřitelům. Pokud tak udělá a majetek se nedohledá, pak jsou jeho pohledávky nedobytné.
  4. Neúspěšná exekuce – I když je nařízena exekuce, dlužník nemusí mít žádný majetek, který by mohl být zpeněžen a použit k úhradě dluhů. I v takovém případě není takzvaně z čeho brát, tudíž pohledávka bude nedobytná.

Každá z těchto situací vede k tomu, že pohledávka může být označena jako nedobytná, a věřitel tak stojí před otázkou, jak dál postupovat. Týká se vás to také? Pak čtěte dál, jaké máte možnosti.

Nezaplatili vám a vy nevíte, co s tím?

My ano! Kontaktujte nás prostřednictvím tlačítka níže a my vám pomůžeme vaši situaci vyřešit. Každá pohledávka s sebou nese různé způsoby, jak se dá vymáhat nebo řešit. Tak proč nevyzkoušet všechny?

Jaké máte právní možnosti při nedobytné pohledávce?

Vymáhání nedobytných pohledávek vyžaduje systematický přístup a znalost právních i účetních aspektů. Velmi proto doporučujeme konzultovat celou záležitost s právním zástupcem pro minimalizaci rizik spojených s tímto procesem.

Soudní řízení

Stejně jako to často dělají ostatní věřitelé, můžete i vy začít tím, že podáte žalobu, pokud se dlužníkovi nedaří splácet vám pohledávky. Soudní cesta sice není rychlá ani levná, ale pokud uspějete, můžete dosáhnout vydání exekučního titulu. Tento titul je základem pro další vymáhání, například prostřednictvím exekuce. Jelikož však jde o nedobytnou pohledávku, víceméně by se musela najít nějaká skulinka, která by ukazovala na porušení zákona ze strany dlužníka a podobně. Musíte však počítat s tím, že soudní řízení může být časově i finančně náročné a ne vždy vede k úspěchu.

Exekuce

Pokud máte exekuční titul, můžete požádat soudního exekutora, aby provedl exekuci. Exekutor má právo zabavit dlužníkův majetek, jeho bankovní účty či srážky z platu. Ne vždy je ale exekuce úspěšná. Pokud dlužník nemá dostatečný majetek nebo příjmy, může být exekuce bezvýsledná, a pohledávka tak zůstává nadále nedobytná.

Insolvenční řízení

Další možností je zahájení insolvenčního řízení proti dlužníkovi. Pokud se dlužník ocitne v insolvenci, věřitelé mají právo přihlásit své pohledávky do tohoto řízení. Výsledkem může být částečná úhrada pohledávek, ovšem také zde může být zjištěno, že dlužník není schopen nic splatit.

Můžete zvolit také některou z alternativ

Prodej pohledávky

Pokud se vám nedaří pohledávku vymoci, může být efektivním řešením její prodej. Specializované inkasní agentury nebo firmy zaměřené na vymáhání pohledávek často odkoupí váš nárok za nižší částku. Takže i když nezískáte celou pohledávku zpět, můžete aspoň částečně kompenzovat svou ztrátu, aniž byste se dále angažovali v nákladném a časově náročném vymáhání.

Započtení pohledávky

Další možností, jak snížit své ztráty, je započtení pohledávek. Pokud máte vůči dlužníkovi rovněž nějaký závazek, můžete tento dluh kompenzovat vzájemným započtením pohledávek. Tímto způsobem si můžete pomoct snížit svou ztrátu, aniž byste dále investovali do vymáhání.

Odpis pohledávky

Český daňový systém nabízí určité možnosti, jak minimalizovat finanční dopady nedobytných pohledávek. Za určitých podmínek může být pohledávka odepsána jako daňově uznatelný náklad, což může pomoci alespoň částečně snížit finanční ztráty spojené s jejím neuhrazením. Podmínky pro daňově uznatelný odpis pohledávky bývají kvalifikovaný důvod (například neplnění závazků ze strany dlužníka), správné ocenění pohledávky a pohledávka musí být nedobytná a nepromlčená.

Jak se nedobytné pohledávce vyhnout? Minimalizujte riziko

Prevence je klíčová snad ve všech oblastech života. Není pochyb o tom, že je klíčem i k ochraně před nedobytnými pohledávkami. Existuje několik kroků, které můžete coby věřitelé podniknout, abyste minimalizovali riziko, že se ocitnete v situaci, kdy dlužník své závazky neplní.

Před uzavřením jakékoliv smlouvy si nejprve důkladně prověřte finanční situaci budoucího obchodního partnera. Na trhu existují různé ratingové agentury, které vám mohou poskytnout také finanční analýzy firem, včetně informací o jejich závazcích, hospodářských výsledcích a platební morálce. Podobné prověrky můžete provádět i u jednotlivců, například pomocí veřejných registrů.

Jako další preventivní krok uzavřete takovou smlouvu, která bude mít jasně definované platební podmínky, a to včetně sankcí za jejich nedodržení. Pokud jsou ve smlouvě obsažena ustanovení o pokutách nebo smluvních úrocích, bude to dlužníka více motivovat k tomu, aby své závazky plnit včas.

Jako věřitel také usilujte o to, aby vaše pohledávka byla co nejlépe zajištěna. K tomu můžete využít různé formy zajištění, jako je ručení, zástavní právo k nemovitostem či movitému majetku nebo například zajišťovací směnky. Takovým zajištěním si výrazně zvyšíte šanci na úhradu pohledávky i v případě, že se dlužník dostane do finančních potíží.

Pokud se dlužník opozdí s platbou, jednejte rychle. Rychlá reakce v podobě zaslání upomínky nebo kontaktování dlužníka by vám mohla pomoct předejít dlouhodobým problémům. Díky včasné komunikaci se vám třeba podaří nalézt dohodu například v podobě splátkového kalendáře či jiného řešení. Přátelský a konstruktivní přístup je v tomto případě určitě úspěšnější a efektivnější než konfrontace.

Nepodceňujte význam mimosoudního řešení. Mimosoudní dohody mohou být často rychlejší a levnější než soudní proces. Mediace či rozhodčí řízení navíc mohou přinést oběma stranám přijatelný kompromis.

A konečně – pravidelně kontrolujte platební morálku svých obchodních partnerů. I dlouholetý spolehlivý partner se totiž může dostat do finančních potíží a pravidelná kontrola jeho platební schopnosti vám může pomoci předejít budoucím problémům.

Pokud se ocitnete v situaci, kdy máte problém s nedobytnou pohledávkou, neváhejte se na nás obrátit. Pomůžeme vám nejen s vymáháním pohledávek, ale i s preventivními opatřeními, která minimalizují riziko nedobytných pohledávek v budoucnu.

[a]prolinkovat, až bude zveřejněno

[b]prolinkovat, až bude zveřejněno

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Tomáš Václavík

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)