Rozhlasový a TV poplatek: kdo musí platit a kdy je možné odhlášení?

Poplatek za televizi a rádio neboli koncesionářské poplatky považuje mnoho z nás za zbytečné tahání peněz z lidí. Tyto poplatky však mají v demokratickém státě své místo a plní důležitou funkci. To ale neznamená, že se nejedná o celkem vysokou částku. V tomto článku se proto podíváme na to, kdo vlastně musí poplatky platit a poradíme vám, jak se jim vyhnout a v jakých situacích je můžete odhlásit.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Kdo musí platit rozhlasový a televizní poplatek

V České republice jsou rozhlasové a televizní poplatky povinné pro všechny, kdo vlastní přijímací zařízení schopné přijímat televizní nebo rozhlasové vysílání, bez ohledu na to, zda tyto přístroje skutečně používají k příjmu vysílání České televize nebo Českého rozhlasu.

To znamená, že pokud máte doma televizor nebo rádio (nebo jiné zařízení schopné příjmu rozhlasového nebo televizního signálu), je nutné platit příslušný poplatek. Ten se na vás vztahuje i v případě, že v televizi sledujete pouze komerční platformy, jako je např. Hulu, Netflix nebo HBO. Naopak se netýká jiných zařízení, na kterých je sice možné sledovat TV, ale pouze online a nejedná se o zařízení způsobilé přijmout televizní signál. Patří se tedy např. notebook nebo mobilní telefon. Na druhou stranu, pokud má váš počítač tzv. televizní kartu nebo FM/DVB-T tuner, pak již televizní i rozhlasové poplatky platit musíte, jelikož je toto zařízení schopné připojit se na televizní a rozhlasové vysílání.

Co je také důležité zmínit je, že se tyto poplatky neplatí za osobu, dle počtu zařízení ani za více nemovitostí ve vašem vlastnictví. Vztahují se na domácnost jako celek. To znamená, že nezáleží na tom, jestli vaši domácnost tvoříte vy sami nebo 10 osob a nezáleží ani na tom jestli máte 20 televizí nebo žádnou. Stejně tak platíte pouze jeden poplatek v případě, že vlastníte dům, byt a chalupu.

Máte právní otázku týkající se koncesionářských poplatků?

Neváhejte se nás zeptat! Napište nám vaši otázku a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Nemáte televizi ani rádio, musíte i tak platit?

V případě, že nejste vlastníkem televize ani počítače, který dokáže přijímat televizní vysílání, nemáte povinnost platit poplatek za TV. Stejně tak to platí i u rádia. Je ale možné, že vám i přesto přijde výzva od České televize nebo rozhlasu o tom, že vás mají jako neevidovaného poplatníka na základě dat od vašeho poskytovatele elektrické energie. V tomto případě musíte do 30 dní poslat na Českou televizi a rozhlas čestné prohlášení o tom, že nevlastníte televizor a rádio. Pozor ale, pokud vlastníte automobil a máte v něm autorádio, pak se vás poplatek za rádio týká a máte povinnost jej platit.

Kdo neplatí rozhlasový a TV poplatek

Některé domácnosti jsou od platby televizního i rozhlasového poplatku osvobozeny. Konkrétně se dělí do tří skupin:

  1. Zdravotně znevýhodněné domácnosti: Poplatky nemusí platit domácnosti, ve kterých jsou všichni členové zcela nebo téměř zcela nevidomí nebo oboustranně či prakticky neslyšící. Pokud je ale součástí domácnosti osoba nebo osoby, které toto zdravotní znevýhodnění nemají, pak je domácnost povinna poplatky platit.
  2. Sociálně znevýhodněné domácnosti: Poplatky neplatí domácnosti, jejichž celkový součet čistých příjmů všech členů za jedno kalendářní čtvrtletí nepřesahuje 2,15násobek životního minima (pro rok 2024 je životní minimum na jednotlivce stanoveno na 4 860 korun na měsíc). K potvrzení této skutečnosti je třeba doložit vaše příjmy. Odpuštění poplatků pak trvá po dobu šesti měsíců a následně je třeba příjmy opět doložit.
  3. Cizinci: Platit nemusí ani domácnosti tvořené cizinci, kteří zde nemají trvalý nebo dlouhodobý pobyt.

Za co se rozhlasový a TV poplatek platí

Účelem koncesionářského poplatku je financování veřejnoprávních médií – konkrétně České televize a Českého rozhlasu. Tyto instituce jsou definovány jako veřejnoprávní vysílatelé a mají za cíl poskytovat objektivní, vyvážené a široké spektrum informací, zpravodajství, vzdělávacího, kulturního a zábavního obsahu pro veřejnost. Koncesionářský poplatek tedy slouží k tomu, aby tyto instituce mohly fungovat nezávisle na politických a komerčních vlivech, což je považováno za základní předpoklad pro svobodu a pluralitu médií. Ta je zase jedním ze základů demokratického státu.

Jak se k rozhlasovému a TV poplatku přihlásit

K poplatku za televizi se můžete přihlásit celkem třemi způsoby:

  1. Nejjednodušší způsob je online přímo na stránkách České televize. Zde si vytvoříte účet poplatníka pomocí vašeho emailu. Zadáte základní informace (vaše jméno, datum narození a adresu trvalého bydliště), zvolíte si frekvenci plateb a platební metodu. Platit můžete každý měsíc, jednou za čtvrt roku, jednou za půl roku nebo jednou za rok. Platit můžete kartou nebo bankovním převodem.
  2. Druhou možností je stáhnout si formulář, který vyplníte a následně zašlete na email České televize: poplatky@ceskatelevize.cz, na jejich datovou schránku: ID y7rjeuf nebo poštou na adresu: Česká televize, Televizní poplatky, Kavčí hory, 140 70 Praha 4. Platbu opět můžete platit ve čtyřech různých frekvencích, kartou nebo převodem.
  3. Třetí možností je přihlásit se k poplatku na České poště a platit pomocí služby SIPO. Ta vám umožňuje sdružení všemožných plateb do jedné. Vyřešíte tak např. poplatky za energie, telefon, pojištění, televizi i rádio.

K poplatku za rádiové vysílání se lze také přihlásit třemi způsoby:

  1. Opět online přímo na stránkách Českého rozhlasu se stejnými údaji a stejnými možnostmi, co se týče frekvence plateb. Platí se bankovním převodem.
  2. Stejně tak se můžete přihlásit vyplněním evidenčního formuláře, který následně zašlete na email Českého rozhlasu: poplatek@rozhlas.cz, do datové schránky: ID rnaadje nebo na poštou na adresu: Český rozhlas – rozhlasové poplatky, Vinohradská 1409/12, 120 99 PRAHA 2.
  3. Třetí možností je opět služba SIPO od České pošty.

Kolik stojí rozhlasový a TV poplatek

Za celou domácnosti se platí celkem 135 korun měsíčně za televizní vysílání a za rádio pak 45 korun měsíčně. Doba splatnosti je pak vždy do 15. dne daného měsíce bez ohledu na to, jestli platíte měsíčně, čtvrtletně, pololetně nebo jednou ročně.

Co když platit nebudete?

V případě, se se nepřihlásíte k poplatkům, i když byste měli, vznikne vám dluh a přirážka k tomu. U poplatku za televizi činí tato přirážka 10 000 korun a u poplatku za rádio 5000 korun. Pokud jste vyloučeni z platby poplatků (např. kvůli nízkým příjmům), ale tuto skutečnost jste nenahlásili, pak musíte zaplatit přirážku 1000 korun za rádio i TV.

V případě, že nebudete platit vůbec, přejde Česká televize i Český rozhlas k vymáhání této částky. K celkové částce pak navíc přibudou také úroky, náklady za soudní řízení a případnou exekuci. Proto se vyplatí poplatky neignorovat.

Tip: Vznikl vám neprávem dluh? Obraťte se na Dostupného advokáta. Provedeme pečlivou analýzu případu a budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Zrušení poplatků za TV a rozhlas

Odhlásit poplatek za televizi a rádio je možné v několika případech. Zejména se jedná o situace, kdy:

  • Poplatník zemřel: Pokud zesnulý platil poplatky přes SIPO, je třeba je odhlásit na České poště. K tomu je třeba předložit úmrtní list a spojovací číslo SIPO. Pokud zesnulý platil přímo na účet České televize nebo Českého rozhlasu, je třeba poslat doklad o úmrtí na email, datovou schránku nebo adresu České televize nebo rozhlasu.
  • Už nemáte televizi či rádio: V tomto případě musíte vyplnit evidenční formulář a poslat jej na email, datovou schránku nebo adresu České televize či rozhlasu.
  • Stali jste se členy nové domácnosti společně s někým, kdo už poplatky platí: Pošlete na Českou televizi či rozhlas variabilní číslo tohoto plátce a společně s tím podejte také formulář pro odhlášení TV či rádiových poplatků.

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3.7
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 9 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 8 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024