Nesporný rozvod – za jakých podmínek je možné rozvést se rychleji?

Jako nesporný rozvod (tzv. rozvod dohodou) se označuje scénář, kdy se manželé rozcházejí, ale zároveň jsou schopni se domluvit na péči o děti a na majetkovém vyrovnání. Dnes se podrobně podíváme na to, jak nesporného rozvodu docílit a na co se připravit v rámci soudního řízení.

Klidná žena prožívající rychlý nesporný rozvod
4 minuty čtení

Jaké podmínky pro nesporný rozvod musíte splnit?

Občanský zákoník upravuje tři základní podmínky pro to, aby mohl rozvod nesporný proběhnout:

1) Alespoň půl roku odloučení

První podmínkou je to, že ke dni zahájení řízení o rozvod dohodou trvalo manželství nejméně 1 rok a manželé spolu déle než šest měsíců nežijí. Zákon nás tak motivuje k tomu, abychom nepodávali návrh na rozvod k soudu příliš unáhleně po každé větší hádce. Proto se vyžaduje delší doba odloučení.

Advokát radí: Jak si vyložit pojem nežijí?

Co znamená „nežijí“, nám určuje občanský zákoník. V něm je uvedeno, že „manželé spolu nežijí, netvoří-li manželské či rodinné společenství, bez ohledu na to, zda mají, popřípadě vedou rodinnou domácnost s tím, že alespoň jeden z manželů manželské společenství zjevně obnovit nechce“.

To znamená, že spolu manželé mohou stále bydlet, ale nechovají se k sobě jako manželé, nesdílejí své radosti, starosti i intimnosti a ani takovéto manželské soužití obnovit nechtějí.

„Do jisté míry jde ale o subjektivní záležitost a u soudu se podmínka v zásadě prokazuje prohlášením manželů.“

Rozvodový advokát, Lucie Petránková

Špatně sepsané dohody mohou rozvod prodloužit

Sepíšeme za vás nebo zkontrolujeme všechny potřebné dohody. Zvládneme to online už do 48 hodin, ale budeme vám případně oporou i u soudního stání.

2) Dohoda o péči o nezletilé děti

Druhou podmínkou je uzavření dohody mezi manželi o tom, kde a s kým budou nadále žít jejich společné děti, kterým dosud nebylo 18 let. V takové dohodě je vhodné upravit, zda děti budou v péči společné, střídavé, nebo v péči jednoho z rodičů a dále jak bude zajištěn styk s druhým rodičem.

I když budou děti pobývat u obou rodičů zhruba stejnou dobu a oba mají zhruba stejné příjmy, je vhodné v dohodě uvést, že se rodiče shodli na tom, že výživné hradit nebudou. V případě, že se v budoucnu vzájemné vztahy zhorší, takováto věta může vyjasnit některá nedorozumění. Dohodu o péči o děti musí následně schválit soud. Stejně jako v případě sporného rozvodu, ani v případě nesporného se nevyhnete dvěma soudním řízením. Pokud je však na stole uzavřená dohoda, bude soud o dětech jednoduchý a měl by zabrat jen jedno stání.

Manželský pár sundávající si snubní prsteny po rozvodu dohodou
Manželský pár sundávající si snubní prsteny po rozvodu dohodou

3) Dohoda o majetku, bydlení a výživném

Jako třetí podmínku stanoví občanský zákoník to, že se manželé domluví na úpravě svých majetkových poměrů, svého bydlení a popřípadě výživného pro dobu po rozvodu. Ve většině případů taková dohoda zahrnuje hlavně vypořádání společného jmění manželů. V dohodě si tedy manželé upraví například to, komu připadne společný byt nebo auto, kolik vyplatí druhému z manželů, kde budou oba nadále bydlet a zda bude mít jeden z nich nárok na výživné a v jaké výši. Upravit je možné i to, kdo zůstane bydlet v nájemním bytě, do kdy je druhý z manželů povinen byt opustit a zda dostane určitou náhradu.

Celá dohoda o majetku musí být písemná a obsahovat ověřené podpisy obou manželů. Je možné ji uzavřít i ve formě notářského zápisu a začlenit tzv. doložku přímé vykonatelnosti, což je užitečný nástroj v případě, kdy má jeden z manželů druhému platit větší finanční obnos. Doložka přímé vykonatelnosti pak usnadňuje vymožení dané částky.

Jak probíhá řízení u soudu, co se nesporného rozvodu týče?

Pokud manželé splnili všechny tři podmínky a mají v rukou jak dohodu o majetku, tak rozsudek soudu, který schválil dohodu o dětech, mohou se pustit do samotného rozvodového procesu. O rozvodu bude obvykle rozhodovat soud v místě posledního společného bydliště manželů. K němu je zapotřebí podat návrh na rozvod (buď jedním, nebo oběma manželi společně), doložit potřebné listiny (kromě uzavřených dohod to bude dále zejména oddací list) a zaplatit soudní poplatek.

Tip: Zkontrolujte si, zda vám nechybí ani jeden potřebný dokument k rozvodu.

Následně soud nařídí ústní jednání. I pokud se jedná o nesporný rozvod, soud obvykle bude chtít, aby se manželé jednání osobně zúčastnili, a alespoň neformálně se dotáže na jejich názor. Na rozdíl od sporného rozvodu ale soud nemusí zjišťovat příčiny rozvratu manželství, takže manžele nepodrobuje žádným nepříjemným výslechům. Celé řízení by nemělo zabrat více než jedno stání. Rozvod je vždy jednou z nejnáročnějších životních kapitol a konec vztahu sám o sobě je pro mnohé velkou ránou.

V tomto článku jsme si ukázali způsob, jak se s danou situací efektivně popasovat po právní stránce. Emoční i právní stránka jsou však obvykle spojené a dobrý rozvod bývá začátkem pro dobré porozvodové vztahy. Proto jsme připraveni poradit vám ve vašich konkrétních záležitostech, sepsat vám kvalitní rozvodové dohody, případně vás i zastoupit u soudu.

Tip: Řešíte změnu příjmení po rozvodu? Přečtěte si, jak na to.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.6
hodnoceno: 5 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

Mgr. Lucie Petránková

Lucie rozumí advokátnímu řemeslu jako málokdo. Umí prosadit zájmy svých klientů v soudní síni i mimo ni. Má za sebou již stovky vyhraných sporů. V našem týmu je specialistkou na rodinné a občanské právo. Klienti oceňují její lidský, profesionální a při tom velmi rozhodný přístup.

Vzdělání
  • Postgraduální studium Univerzita Karlova v Praze, Právnická fakulta, obor: medicínské právo,
  • Universita Pantheon d ´Assas Paris II,
  • Právo na Univerzitě Karlově v Praze, Právnická fakulta

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jana Vičanová

před 3 roky

Advokátní služby online – nejprve jsem si myslela, že servis využiju ke zodpovězení jednouchého právního dotazu. Záhy jsem však zjistila, že můžeme cestou telefonu, Skypu a internetu vyřešit naprosto vše. DA mi vytrhl trn z paty – coby matka dvou dětí s prací na plný úvazek jen stěží hledám čas, ušetřila jsem však čas i (zobrazit více) finance za cesty, a to za naprosto profi přístup. Vřele doporučuji!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Theresa Cisler

před 8 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024