Registrované partnerství nebo manželství?

Manželství pro všechny je doposud pouze fráze, o jejímž naplnění se přou politické strany. Příznivcům manželství pro všechny se možná blýská na lepší časy, neboť návrh na jeho prosazení již prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Podle jeho odpůrců je registrované partnerství pro stejnopohlavní páry zcela dostačující. Jak tahle proklamace obstojí z hlediska práva?

Detail na dva muže držící se za ruce
Mgr. Nikola Šedová
13. 8. 2023
5 minut čtení

Kapitoly článku

Jak se uzavírá registrované partnerství?

Podle zákona o registrovaném partnerství je takové partnerství trvalým společenstvím dvou osob stejného pohlaví. Vzhledem k tomu, že zákon hovoří o pojmu „partner“, budeme ho i my v textu nadále používat, byť s vědomím, že se stejnou měrou vztahuje i na ženy, tedy partnerky, případně nebinární osoby.

Registrovat se můžete jen s člověkem stejného biologického pohlaví, oběma vám musí být aspoň 18 let, musíte být plně svéprávní a ani jeden z vás nesmí být už registrován, nebo ženatý či vdaná. Registrovat se samozřejmě také nemůžete s blízkými příbuznými. Do partnerství můžete vstoupit jen tehdy, pokud aspoň jeden z vás má české občanství.

Jaké jsou rozdíly partnerství oproti manželství?

Na rozdíl od klasického manželství smí registrace oficiálně proběhnout jen před některým ze čtrnácti matričních úřadů v republice. Výběr místa je tak pro stejnopohlavní páry značně zúžen. Ne každý z úřadů totiž povoluje obřad mimo budovu radnice. Vláda ale letos připravila novelu zákona o registrovaném partnerství, která umožní partnerům uskutečnit prohlášení před kterýmkoli matričním úřadem.

Ani v dalších oblastech se partnerství s manželstvím zatím porovnávat příliš nedá. Například co se týče majetku. Registrovaní partneři nemají společné jmění, které automaticky vzniká v manželství. Každý má své samostatné vlastnictví, ledaže si záměrně určité věci pořídí do spoluvlastnictví s určenými podíly. Na to je potřeba myslet. Pokud se tedy registrovaní partneři domluví tak, že jeden zůstane v domácnosti a bude se starat o děti, zatímco druhý vydělává a za jeho peníze se poté koupí třeba byt či auto, partner v domácnosti nebude mít v případě sporu k bytu či autu žádná práva. Když budou partneři chtít, aby i druhý měl na věcech spoluvlastnický podíl, musí to smluvně upravit.

Další majetkovou oblastí, na kterou je třeba pamatovat, je dědění. Na rozdíl od manželství po sobě registrovaní partneři automaticky nedědí v první dědické třídě. Pokud měl váš registrovaný partner děti a nepořídil závěť, tak po něm nezdědíte nic, i když jste spolu žili mnoho let. Registrovaný partner totiž dědí stejně jako nesezdaní partneři až ve druhé dědické třídě, která nastupuje, pokud zesnulý neměl děti. V této dědické třídě je pozůstalý druh společně s rodiči svého partnera a případnou spolužijící osobou.

Výchova a adopce dětí

Dnes je už celkem běžné, že dva gayové či dvě lesby v registrovaném partnerství spolu vychovávají děti. Oficiálním rodičem dětí však vždy může být pouze jeden z partnerů. Rodičem se může stát klasickou cestou, případně za pomoci umělého oplodnění. Z právního hlediska není ve výsledku v obou situacích rozdíl. Další možností je adopce. V roce 2016 Ústavní soud v ČR umožnil, aby i registrovaný partner mohl adoptovat dítě. Stále ho však může osvojit jen jako jednotlivec. Na rozdíl od manželství registrovaní partneři nemohou dítě adoptovat jako pár a oba se tedy oficiálně stát jeho rodiči.

Ačkoliv jde prakticky o společnou výchovu, druhý partner nemá k těmto dětem žádná práva ani povinnosti ani v případě, kdy s ním děti od malička vyrůstají a za svého faktického rodiče ho považují. To komplikuje i běžné situace jako je návštěva lékaře či pobyt v nemocnici a zjišťování zdravotního stavu. Někdy dochází i k tragickým situacím, kdy biologický rodič zemře a jeho partner řeší nejenom ztrátu životního druha, ale i jím vychovávaných dětí, které podle zákona jeho nejsou.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Co když partnerství nevyjde?

Stejně jako jakékoliv jiné soužití dvou osob, nemusí ani registrované partnerství trvat věčně a může dojít k rozchodu. Registrovaní partneři nepodávají žádost o rozvod, ale návrh k soudu, kde žádají o zrušení partnerství. Řízení je o dost jednodušší než u rozvodu manželství. I když jste spolu vychovávali děti či jste měli společný majetek, soud toto primárně řešit nebude. U soudu stačí prokázat, že partnerství již fakticky netrvá a soudce partnerství zruší. Jak jsme ale výše poukázali, toto nelze brát primárně jako výhodu, ale spíše nevýhodu. K biologickým dětem partnera či společně nakoupenému majetku (ale formálně za jeho peníze) nemáte žádná práva.

Mohu chtít po bývalém partnerovi výživné?

Jedním z mála okamžiků, v němž se práva registrovaných partnerů podobají právům manželů, je paradoxně až okamžik rozchodu a  nárok na výživné. Výživné může bývalý partner požadovat v případě, že se ocitne v nouzi, kdy není schopen se sám živit a poměry a schopnosti druhého partnera umožňují, aby mu na výživu přispěl. V druhém případě se jedná o tzv. sankční výživné a to může požadovat ten partner, který se na rozvratu partnerství spíše nepodílel a který tím utrpěl závažnou újmu. Sankční výživné se platí maximálně po dobu 3 let.

Jak vyplývá z výše uvedeného, je tedy pravdou, že smluvně lze většinu práv stejnopohlavních párů dorovnat s právy manželů. Obecně se ale o stejném postavení z hlediska práva  hovořit nedá.

Pokud vás zajímají i další záležitosti ohledně registrovaného partnerství, případně chcete zkonzultovat možnou smluvní úpravu svých vztahů, obraťte se na nás.  Jsme tu, abychom vám v této oblasti pomohli.

Zvažujete osvojení dítěte z dětského domova? Jaké jsou právní důsledky takových kroků a jak postupovat, jsme shrnuli v našem článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 1
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 5 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Theresa Cisler

před 7 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024