Jak se bránit výpovědi ve zkušební době

Zkušební doba slouží především k tomu, aby si jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec ověřili, že jim bude vzájemná spolupráce vyhovovat i v následujících měsících a letech. Zákoník práce z tohoto důvodu umožňuje oběma stranám pracovní poměr předčasně ve zkušební době ukončit, pokud by hned v počátku zjistily, že uzavření pracovní smlouvy nebylo tím nejlepším rozhodnutím. V jakém případě se ale může zaměstnanec proti výpovědi ve zkušební době bránit?

Úskalí práce na černo
5 minut čtení

Kapitoly článku

Sjednání a délka zkušební doby

Zkušební doba bude nejčastěji stanovena přímo v pracovní smlouvě. Je ale možné ji sjednat také po uzavření smlouvy, ale nejpozději v den nástupu do nového zaměstnání. Zkušební doba musí být vždy sjednána písemně, nestačí jen ústní dohoda. Platí přitom, že je-li jednou sjednána, nelze ji dále prodlužovat (ze zákona se ovšem prodlužuje o překážky v práci, typicky nemoc zaměstnance).

Zkušební dobu nelze sjednat při změně pracovní pozice u stejného zaměstnavatele. V tomto případě se očekává, že už obě strany ví, co od sebe navzájem můžou čekat. Zkušební dobu je také možné sjednat pouze u pracovního poměru, není proto možná o dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce.

Tip: Více o tom, jak funguje zkušební doba se dozvíte v našem článku.

Zákoník práce stanoví, že zkušební doba nesmí být delší než tři měsíce ode dne vzniku pracovního poměru. U vedoucích pracovníků může být zkušební doba až šest měsíců. Zkušební doba se zpravidla počítá po celých měsících, bez ohledu na to, zda má daný měsíc 28, 29, 30 či 31 dní. Pouze pokud by pracovní poměr nezačínal k prvnímu dni určitého měsíce, ale k jinému dni, budeme zkušební dobu počítat ode dne následujícího.

Jak to tedy funguje v praxi? Paní Kamila nastoupila k zaměstnavateli 15. ledna 2022 a má sjednanou zkušební dobu v délce tří měsíců. Její zkušební doba začíná běžet od 15. ledna a končí 14. dubna 2022. Nebere se tedy ohled na to, jaký počet dnů jednotlivé měsíce mají.

Výpověď ve zkušební době

Pokud zaměstnavatel nebo zaměstnanec dospějí k závěru, že sjednaný pracovní poměr jim nevyhovuje, mohou pracovní poměr ve zkušební době velmi jednoduše ukončit. Skončení pracovního poměru ve zkušební době je možné z jakéhokoli důvodu, nebo také bez uvedení důvodu. Ukončení pracovního poměru je v tomto případě často označováno jako výpověď ve zkušební době.

Výpověď ze strany zaměstnance ve zkušební době není nijak limitována. Pro výpověď ve zkušební době ze strany zaměstnavatele stanoví zákoník práce pouze jediné omezení, a to v době prvních 14 kalendářních dnů pracovní neschopnosti. Pokud by zaměstnance vyhodil, aby se vyhnul povinnosti platit mu náhradu mzdy, byla by výpověď z pracovního poměru neplatná. Pokud nebude zaměstnanec v pracovní neschopnosti, může zaměstnavatel zrušit pracovní poměr kdykoli a z jakéhokoli důvodu. Kromě pracovní neschopnosti, nelze také propustit těhotnou ženu z důvodu toho, že během zkušební doby otěhotněla (případně zaměstnavatel zjistil, že je těhotná). V takovém případě by se totiž jednalo o diskriminaci. Může ji ale propustit z jiných důvodů, jako je třeba špatná pracovní morálka.

Tip: Přečtěte si, co všechno znamená pracovní úraz.

Výpověď ve zkušební době musí být písemná a podepsaná. Musí z ní být zřejmé, kdo ji podává a komu je určená. Pokud nedodržíte písemnou formu, k výpovědi se nepřihlíží a pracovní poměr bude pokračovat dál. Pracovní poměr skončí dnem doručení výpovědi ve zkušební době, pokud neuvádí pozdější den. Může tak dojít k ukončení pracovního poměru ze dne na den.

I ve zkušební době je možné uzavřít dohodu o rozvázání pracovního poměru (tzv. výpověď dohodou). Ke skončení pracovního poměru pak dojde ke sjednanému dni, který může nastat i po skončení zkušební doby.

Dostali jste výpověď ve zkušební době?

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Lze se výpovědi bránit?

S ohledem na širokou možnost zrušení pracovního poměru ve zkušební době nebude časté, že by taková výpověď byla neplatná. I to je ale možné, pokud by výpověď nesplňovala formální požadavky, případně by byla doručena až po skončení zkušební doby. Neplatná bude také výpověď zaměstnavatele podaná v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti zaměstnance.

Zrušil-li zaměstnavatel neplatně pracovní poměr ve zkušební době, musí zaměstnanec písemně oznámit, že trvá na pokračování zaměstnání. V tomto případě musí zaměstnavatel poskytnout zaměstnanci náhradu mzdy, i když by zaměstnanec žádnou práci nevykonával.

Pokud námitku zaměstnance o neplatnosti rozvázání pracovního poměru zaměstnavatel neuzná, bude se muset zaměstnanec obrátit na soud. Žalobu je nutné podat nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit. Zmeškání této lhůty není možné prominout.

Pokud by skončil pracovní poměr ve zkušební době neplatně a zaměstnanec by neoznámil zaměstnavateli, že na pokračování zaměstnání trvá, pak má právo na náhradu mzdy pouze za dobu výpovědní doby, tj. za dva měsíce. Je třeba mít na paměti, že i v případě, kdy se jedná o neplatnou výpověď, je vždy na zaměstnanci, aby se domáhal svých práv. V opačném případě se bude mít za to, že s výpovědí souhlasí a pracovní poměr skončí.

Tip: Chcete podat žalobu kvůli neplatné výpovědi a nejste si jisti, zda vyhrajete? Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

Nedoporučujeme využívat vzorové výpovědi a dohody o skončení pracovního poměru. Vzor výpovědi dostupný volně ke stažení nemusí odpovídat vašim potřebám a především nemusí odpovídat aktuálnímu znění zákonů. Taková výpověď může být neplatná, s čímž může být spojena nejedna komplikace a především odpovědnost vůči druhé straně.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024