Jak podat žádost o ošetřovné?

Také se vždy opotíte při vyplňování formulářů, žádostí a dotazníků? Tak alespoň při podávání žádosti o ošetřovné již nemusíte. S námi jej vyplníte snadno a rychle. Sepsali jsme vám totiž přehledný návod v několika krocích, jak na to.

Matka zůstala s nemocným synem doma na ošetřovném
6 minut čtení

Kapitoly článku

Nejprve je dobré si říct, kdy lze vůbec o ošetřovné žádat. Zákon stanovuje podmínky, které musí být pro jeho výplatu splněny. Tou základní je účast zaměstnance na nemocenském pojištění a pobyt nemocného v domácím prostředí. V případě, že by si stav pacienta vyžádal nutnost pobytu v nemocnici, by se ošetřovné nemohlo (případně přestalo) poskytovat. Jste-li OSVČ, pak vám nárok na běžné krátkodobé ošetřovné nevzniká ani v případě, kdy si platíte nemocenské pojištění. A nárok na ošetřovné vám nevzniká ani tehdy, pokud jste sami v prvních 14 dnech pracovní neschopnosti.

Řešíte právní problém z oblasti ošetřovného a nevíte si rady?

Naši advokáti vám do dvou pracovních dnů poskytnou kvalifikovanou radu a pomoc. A nemusíte ani nikam chodit, vše zvládneme online.

Nejčastěji je ošetřovné využíváno v souvislosti s péčí o potomky, ale lze jej využít pro kteréhokoliv člena domácnosti a nemusí se jednat jen o příbuzného. Zákon má ovšem na mysli pouze lidské členy domácnosti, takže pokud vám onemocněla Micka, Azor či Dášeňka, tak se žádostí o ošetřovné bohužel neuspějete. Váš budoucí pacient s vámi ale musí prokazatelně žít ve společné domácnosti a jeho stav by měl být natolik závažný, že vyžaduje péči někoho jiného (tyto podmínky nemusejí být splněny v případě péče o dítě mladší 10 let rodičem).

Tip: Různými možnostmi příspěvků a pomoci od státu při péči o své blízké jsme se zabývali v samostatném článku.

Postup pro získání ošetřovného

Máte-li zájem o ošetřovné, pak o potřebě péče musí rozhodnout vždy lékař. Ne všichni rodiče jsou nadšení, když mají “tahat dítě po doktorech” pouze s lehkým nachlazením. V takovém případě je spíš na místě zvážit nějaké alternativní řešení: požádat zaměstnavatele o home office, povolat k hlídání babičky, či obětovat dva či tři dny dovolené.

Tiskopis potřebný k žádosti o ošetřovné

Zajdete-li za lékařem a ten shledá, že váš člen domácnosti je opravdu marod, pak vám vydá rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče). Vzor žádosti o ošetřovné lze někdy nalézt na internetu, nicméně stažení či předvyplnění by vám nebylo k ničemu platné. Vydání originálu tiskopisu je skutečně na lékaři.

Jak vyplnit žádost o ošetřovné

Uvedený formulář má dva propisovací díly. První díl tiskopisu z velké části vyplní lékař. Na vás je vyplnění části B žádosti o ošetřovné, kde uvedete své jméno a příjmení, bydliště a rodné číslo, zda žijete s druhem, či ne a zda pečujete o dítě mladší 16 let. A následně vyplníte informace o dítěti. Žádné záludnosti tiskopis neobsahuje. Poté jej dopravíte neprodleně ke svému zaměstnavateli (pokud vám to situace dovolí, lze jej dodat osobně, případně vložit do obálky a zaslat). Zaměstnavatel k němu připojí příslušné přílohy a zašle na Okresní správu sociálního zabezpečení.

Druhý díl tiskopisu se jmenuje rozhodnutí o ukončení potřeby ošetřování (péče). Ten si prozatím uschovejte a při závěrečné zdravotní kontrole do něj lékař vyznačí datum skončení potřeby ošetřování nemocného člena domácnosti. Na vás pak je, abyste vyplnili druhou stranu tiskopisu a odevzdali jej opět svému zaměstnavateli. Ten jej po doplnění části C doručí příslušné OSSZ.

Lékař vám dále může vystavit potvrzení o trvání potřeby ošetřování v případech, kdy ošetřování trvá delší dobu. Tento tiskopis ošetřující lékař vystaví i v případě vystřídání ošetřujících osob, a to ke dni, který předchází dni, od kterého ošetřování (péči) přebrala jiná osoba. I tento tiskopis případně zasíláte zaměstnavateli.

Tip: Ošetřovné i nemocenské, na které má nárok OSVČ, jsme rozebrali v samostatném článku.

Žádost o ošetřovné v případě uzavření školy

Také v případě uzavření školy vašeho dítěte mladšího 10 let například z důvodu havárie, epidemie či nějakého mimořádného opatření máte nárok na ošetřovné, ačkoliv své dítě nebudete patrně přímo “ošetřovat”. Tiskopis vystavuje výhradně škola. Ta zpravidla informuje prostřednictvím webových stránek či sdělení rodičům, jak a kdy jej lze vyzvednout a vy jej poté předáte svému zaměstnavateli, který jej opět předá příslušné OSSZ. I tento tiskopis má dva díly, ovšem druhý se použije pouze v případě vystřídání pečujících osob.

Žádost o dlouhodobé ošetřovné

Dlouhodobé ošetřovné vám umožní péči o člena rodiny, který byl propuštěn z nemocnice (po minimálně sedmidenní hospitalizaci) a jeho lékař rozhodnul, že je nezbytné o něj celodenně pečovat po dobu delší než 30 dní. Může jít například o dlouhodobou nemoc malého dítěte, ale například také o vážný poúrazový stav dospělé osoby, která vyžaduje péči ostatních osob, jako je například docházení pracovníků sociální péče či poúrazová rehabilitace a další. Zpravidla se ale jedná o poměrně náhlé situace a tato dávka umožní rodině získat možnost o příbuzného pečovat a také získat čas pro zvážení dalšího postupu (spolupráce s nějakým ošetřujícím zařízením, zažádání o příspěvek na péči dle zákona o sociálních službách apod.).

Pro získání nároku na příspěvek je nezbytné být buď v příbuzenském vztahu s nemocnou osobou, případně být druhem či družkou a nebo žít s touto osobou v jedné domácnosti.

Podmínky nároku na dlouhodobé ošetřovné

Podmínkou nároku u zaměstnance je trvající účast na nemocenském pojištění u zaměstnance alespoň po dobu 90 kalendářních dnů v posledních 4 měsících. U osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) musí být splněna podmínka dobrovolné účasti na nemocenském pojištění OSVČ alespoň po dobu 3 měsíců bezprostředně předcházejících dni nástupu na dlouhodobé ošetřovné. OSVČ nesmí v době pobírání této dávky vykonávat osobně samostatnou výdělečnou činnost.

Chcete-li podat žádost o dlouhodobé ošetřovné, pak vám musí vystavit rozhodnutí o potřebě dlouhodobé péče lékař z nemocnice, ve které byl váš člen rodiny (či druh) hospitalizovaný a současně s tím vysloví souhlas ošetřovaná osoba (je-li zletilá). Žádající musí vyplnit tiskopis Žádost o dlouhodobé ošetřovné.

Zaměstnanec předá doklady svému zaměstnavateli a ten je spolu s dalšími podklady odešle na Okresní správu sociálního zabezpečení. OSVČ je předávají přímo „své“ OSSZ, u které jsou registrovány.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024