Na co máte nárok při péči o své blízké?

Vaše dítě už má třetí rýmu během podzimu a vy máte pocit, že by to mělo opravdu pořádně vyležet a nepřecházet? Osmdesátiletá maminka vážně onemocněla a přestala být soběstačná? Máte nárok na pomoc státu, pokud pečujete o blízkou osobu? Sepsali jsme pro vás přehledně, čeho se můžete domoci a za jakých podmínek.

Matka pečuje o dceru v rámci ošetřovného
5 minut čtení

Kapitoly článku

Podmínky ošetřování člena rodiny

Máte-li nemocného člena rodiny a v rámci péče o něj byste chtěli jít lidově řečeno “na paragraf”, a získat tak nárok na ošetřovné, především byste měli být klasickým zaměstnancem s pracovní smlouvou. Na ošetřovné nemáte nárok, pokud jste zaměstnanci činní na základě dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce, případně jste-li OSVČ. To je obecné pravidlo, které ale může být změněno při výjimečných situacích, jakou byla například pandemie covidu.

Ošetřování člena rodiny a ošetřovné

Ošetřovné spadá mezi dávky nemocenského pojištění, kterou vám vyplácí místně příslušná Okresní správa sociálního zabezpečení. Zákon stanovuje podmínky, které musí být splněny pro jeho výplatu. Tou základní je účast zaměstnance na nemocenském pojištění a pobyt nemocného v domácím prostředí. V případě, že by si stav pacienta vyžádal nutnost pobytu v nemocnici, by se ošetřovné přestalo poskytovat.

Nevíte si rady s dávkami při péči o blízké?

Naši specialisté vám umí zodpovědět jakýkoliv dotaz. Stačí popsat online váš problém a do dvou pracovních dní vám pošleme jeho jeho řešení .

Ošetřovaná osoba

Zákon umožňuje ošetřování nemocného člena rodiny, s nímž žijeme v domácnosti, pokud je jeho zdravotní stav tak závažný, že vyžaduje péči někoho jinéhoz. Můžete tak získat například ošetřovné na rodiče, případně na manžela či manželku.

Závažnost zdravotního stavu, stejně jako podmínka obývání jedné domácnosti se nemusí nijak zkoumat a být naplněna u dětí do 10 let věku. U takto malých dětí vždy platí, že jakákoliv jejich nemoc vyžaduje ošetřování jinou osobou.

Ošetřovné pro zdravé děti

Ošetřovné pro zdravé děti zní možná poněkud jako protimluv, ale skutečně i na ně zákon pamatuje. Na ošetřovné máte totiž nárok i v některých případech, kdy dítě nepotřebuje přímo léčit, ale bezpochyby je péče o něj nutná například z toho důvodu, že nemůže navštívit školní zařízení. V době epidemie covidu jsme tuto variantu prozkoumali opravdu důkladně, včetně různých modifikací a aktualizací ze strany vlády.

Tyto případy se tedy týkají péče o zdravé dítě ve věku do 10 let, z důvodu, že:

  • jeho škola či školka byla uzavřena např. z důvodu epidemie, havárie a jiné podobné události
  • dítě nemůže výchovné zařízení navštěvovat z důvodu karantény,
  • osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla.

Ošetřující osoba

Pokud nemůžete mít v práci déledobý výpadek a vzdálit se z pracoviště na více než několik dní, lze se v průběhu péče vystřídat s druhým rodičem, případně jinou osobou, na níž se vztahují zákonné podmínky. V průběhu jednoho případu potřeby ošetřování lze totiž poskytnout ošetřovné dvěma osobám.

Tato zákonná úprava tak usnadňuje ošetřování nemocného dítěte například rodičům, kteří využívají střídavou péči o dítě.

Doba poskytování a výše ošetřovného

Ošetřovné získáte po dobu prvních devíti kalendářních dnů za podmínky, že trvá potřeba ošetřování. V případě zaměstnanců či zaměstnankyň samoživitelů, kteří pečují o dítě mladší 16 let, které neukončilo povinnou školní docházku, může jít až o 16 dní.

Výše ošetřovného se odvíjí od vaší mzdy a za kalendářní den se určuje jako 60 % denního vyměřovacího základu. To je zjednodušeně řečeno průměrný denní příjem za rozhodné období – zpravidla za 12 kalendářních měsíců před měsícem, ve kterém vzniknul nárok na ošetřovné. Stačí jen sečíst příjmy za toto období a vydělit je počtem kalendářních dnů. Tím získáme denní vyměřovací základ. Na něj se ještě mohou uplatnit tři tzv. redukční hranice, které tuto částku sníží a vytvoří z ní tzv. redukovaný denní vyměřovací základ.

Nejsnazší způsob, jak zjistit orientační výši nemocenského je využít některou z internetových kalkulaček.

Tip: Postup žádosti o ošetřovné jsme zpracovali v samostatném článku.

Dlouhodobá péče o seniory

Zdravotní stav starých rodičů či prarodičů může přejít do stavu, kdy dlouhodobě vyžadují péči jiných osob a jsou na jejich pomoci závislí. K řešení této situace zdaleka neslouží jen léčebny dlouhodobě nemocných či domovy seniorů. Naopak, pokud vám to osobní situace dovolí, pak je ideálním stavem péče o seniory doma. Tato varianta je pochopitelně výhodná pro stát, ale v první řadě ji ocení senioři samotní. Mohou zůstat zůstat ve známém prostředí, obklopeni blízkými a přitom není třeba mít obavy ze zanedbání zdravotní péče.

Domácí péče

Službu domácí ošetřovatelské péče může po vyšetření předepsat ošetřující lékař. Nesmí jít pochopitelně o takový zdravotní stav, který vyžaduje hospitalizaci. Lékař na základě vyšetření doporučí počet návštěv u pacienta a cíl péče, který je potom rozpracován formou ošetřovatelského plánu. Tato služba je plně hrazena zdravotní pojišťovnou.

Příspěvek na péči

Při péči o člena rodiny, staršího jednoho roku, který je z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu, závislý na pomoci jiné fyzické osoby, vám může situaci usnadnit příspěvek na úhradu péče (dříve nazývaný jako příspěvek na bezmocnost). Ten ovšem nepobírá pečující osoba, ale přímo osoba potřebná, která se sama rozhodne, zda případně za pomoc zaplatí příbuzným, pečovateli či sociální službě. Typicky se tento institut využívá při péči o nemohoucí rodiče.

Tip: Způsobu, jakým požádat o příspěvek na péči, jsme se věnovali v samostatném článku.

Výše příspěvku se stanovuje podle stupně závislosti a rovněž dle toho, zda je současně využívána sociální pobytová služba či ne. Možné rozpětí se pohybuje v současné době od 880 Kč do 19 200 Kč měsíčně. Ač je nejčastěji využíván při domácí péči o seniory, jak lze jej samozřejmě využít na péči o kohokoliv, kdo ji potřebuje. Žádost o příspěvek na péči je třeba vyplnit a podat jej na příslušné pobočce Úřadu práce, dle místa trvalého pobytu žadatele. Pokud není osoba, již se příspěvek týká, schopna žádost vyplnit sama, vyplní žádost zmocněnec.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3.3
hodnoceno: 8 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024