Zločin a přečin: Jak se liší a co byste o nich měli vědět?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
8. září 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Trestní právo

Trestné činy jsou nedílnou součástí právního systému, ale víte, jak se liší zločin od přečinu? Tento článek vám přiblíží, co tyto pojmy znamenají, jaké jsou mezi nimi rozdíly a jak se kategorizují trestné činy podle českého práva.

znásilnění dívky, zločin, přečin

Co je to trestný čin? Základní pojmy a jejich význam

Trestný čin je protiprávní jednání, které naplňuje skutkovou podstatu definovanou trestním zákoníkem. Jedná se o čin společensky škodlivý a nebezpečný natolik, že je nezbytné jej trestně stíhat. Český právní systém rozděluje trestné činy do dvou hlavních kategorií: zločiny a přečiny. Rozlišování těchto kategorií je důležité, protože má vliv na způsob potrestání a průběh trestního řízení.

Základním kritériem pro rozlišení mezi zločinem a přečinem je závažnost jednání a výše možného trestu odnětí svobody. Zatímco přečin je méně závažný trestný čin, za který hrozí trest odnětí svobody do pěti let, zločin zahrnuje činy s vyšší společenskou nebezpečností, za které může být uložena přísnější sankce.

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání?

V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem. Jste-li obviněný z trestného činu, pak u soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Tip na článek

Tip: Obhájce a státní zástupce mají v trestním řízení klíčové postavení. Jaké jsou jejich pravomoci a v čem spočívá právo na obhajobu? Může se obviněný obhajovat i sám a co lze dělat, pokud nesouhlasím s postupem státního zástupce? Časté otázky týkající se obžaloby i obhajoby jsme zodpověděli v našem článku.

Zločin vs. přečin

Hlavní rozdíl u těchto kategorií trestných činů spočívá v míře jejich závažnosti a ve výši trestu, který za jejich spáchání může být uložen. Přečin je méně závažný trestný čin, který se vyznačuje nižší společenskou nebezpečností. Typicky jde o nedbalostní trestné činy a pouze ty úmyslné, za které hrozí trest odnětí svobody maximálně do pěti let nebo jiné mírnější tresty, jako je peněžitý trest, obecně prospěšné práce nebo domácí vězení. Příklady přečinů zahrnují například drobné krádeže, menší podvody nebo řízení pod vlivem alkoholu bez způsobení vážné újmy.

Zločin je oproti tomu vážnější kategorie úmyslných trestných činů, kde jsou ohroženy základní hodnoty jako zdraví, život či majetek ve velkém rozsahu. Trestní sazby jsou zde přísnější, obvykle nad pět let odnětí svobody. Zločiny zahrnují činy jako loupež, těžké ublížení na zdraví nebo vražda. Jedním z nejzávažnějších typů zločinů jsou tzv. zvlášť závažné zločiny, kde tresty mohou sahat až k doživotnímu odnětí svobody.

Zvlášť závažné zločiny: nejtěžší kategorie trestných činů

Zvlášť závažné zločiny představují nejnebezpečnější a nejškodlivější formu trestných činů, které ohrožují základní hodnoty společnosti, jako jsou život, zdraví, svoboda nebo majetek ve velkém rozsahu. Tyto činy jsou charakteristické vysokou mírou společenské nebezpečnosti a často způsobují obětem závažné následky. Trestní sazby za zvlášť závažné zločiny začínají na deseti letech odnětí svobody a mohou dosahovat až doživotí.

Mezi zvlášť závažné zločiny patří vražda, teroristické útoky, znásilnění s těžkými následky nebo organizovaný zločin. Tyto trestné činy vyžadují od soudů nejen zvláštní přístup při vyšetřování a soudním řízení, ale i zvýšenou ochranu obětí a svědků, aby se zabránilo dalším škodám nebo zastrašování.

Pachatelé zvlášť závažných zločinů čelí nejen přísným trestům, ale také dlouhodobým následkům, jako je zákaz určitých profesí, omezení občanských práv nebo doživotní záznam v trestním rejstříku. Trestní systém také klade důraz na prevenci těchto zločinů, ať už formou vyšších trestů, intenzivnějšího dohledu nad recidivisty nebo speciálních programů zaměřených na resocializaci pachatelů. Cílem je minimalizovat riziko, že se takové jednání bude opakovat, a zajistit maximální ochranu společnosti.

Tip na článek

Tip: Vazba vám může být uvalena v případě, že jste obviněni z trestného činu. Lze to však jen z určitých důvodů, třeba pokud existuje obava, že utečete nebo budete pokračovat v trestné činnosti. Celkem přitom ve vazbě můžete skončit až na čtyři roky. V našem článku jsme se podívali nejen na důvody a délku kauce, ale také na to, jak se proti ní bránit, jak se dostat co nejdříve ven a jak to chodí ve vazební věznici.

Přestupky: kdy je protiprávní čin pouhým přestupkem?

Existuje ještě jeden typ protiprávního chování, které ale není trestným činem. Je jím přestupek. Jde o společensky škodlivé protiprávní jednání, které je zákonem o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich výslovně označeno jako přestupek a splňuje zákonem stanovené znaky. Pokud by však bylo možné dané jednání charakterizovat jako trestný čin, nejedná se o přestupek.

Nejdříve je tedy nutné posoudit, zda jednání naplňuje skutkovou podstatu trestného činu. Pokud tomu tak není, teprve pak se posuzuje, zda jde o přestupek.

Rozdíl mezi přestupkem a trestným činem spočívá hlavně v závažnosti skutku. Přestupek je méně závažný než trestný čin. U majetkových deliktů se hranice mezi přestupkem a trestným činem určuje podle výše způsobené škody. U trestných činů proti zdraví se rozdíl určuje podle délky pracovní neschopnosti, rozsahu způsobené škody na zdraví (ublížení na zdraví, těžká újma) nebo podle formy a intenzity útoku (například agresivní útok, útok se zbraní, atd.).

Jak se liší trestní řízení u zločinů a přečinů?

Přestože se trestní řízení u zločinů a přečinů v základních rysech shoduje, existují mezi nimi určité rozdíly, které spočívají v jejich průběhu a délce.

U přečinů, které jsou méně závažné, bývá trestní řízení často jednodušší a rychlejší. V mnoha případech může být přečin řešen formou zkráceného přípravného řízení, kde se policie snaží co nejrychleji zjistit skutkový stav věci. Tresty bývají mírnější, například podmíněné tresty, peněžité tresty nebo obecně prospěšné práce, což umožňuje soudům postupovat efektivněji.

Naopak u zločinů, zejména těch zvlášť závažných, probíhá přípravné řízení podrobněji a může trvat delší dobu. Vyšetřování je důkladné, s důrazem na shromáždění všech důkazů a ochranu práv obviněného i poškozeného. U závažných zločinů může být také nařízena vazba, pokud existuje riziko útěku, ovlivňování svědků nebo pokračování v trestné činnosti.

Závěr

Zločiny a přečiny se liší svou závažností a následnými tresty, což vyžaduje odlišný přístup při obhajobě. Přečiny jsou méně závažné, ale stále mohou mít významné právní důsledky. Pro obviněné je klíčové využít právní rady advokáta, který poskytne odbornou podporu a pomůže se zorientovat v celém procesu trestního řízení. Kvalitní obhajoba může ovlivnit výsledek případu a zajistit, že práva obviněného budou řádně chráněna, což je zásadní pro spravedlivý průběh řízení.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)