Vymáhání náhrady škody v rámci adhezního řízení

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
22. srpna 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Trestní právo

Stali jste se obětí trestného činu a byla vám způsobena škoda? Přemýšlíte o jejím uplatnění v rámci trestního řízení? Co je to adhezní řízení a jak přesně probíhá? Na to se blíže podíváme v našem článku.

vymáhání náhrady škody, adhezní řízení

Adhezní řízení jako součást trestního procesu

Adhezní řízení je specifická část trestního procesu, která umožňuje poškozeným osobám žádat o náhradu škody přímo v rámci trestního řízení proti pachateli. Tento mechanismus je zvláště důležitý, pokud jste utrpěli újmu a chcete, aby vám byla škoda nahrazena bez nutnosti vést samostatný občanskoprávní spor. Návrh je nutné podat nejpozději v momentě, kdy soud začne s hlavním líčením.

Výhodou adhezního řízení je jeho současný průběh s trestním řízením, což znamená, že nemusíte čekat na ukončení trestního procesu. Tímto způsobem může být vaše situace v některých případech vyřešena efektivněji, aniž byste museli podstupovat další právní kroky ve věcech občanskoprávních.

Adhezní řízení je aplikovatelné na široké spektrum trestných činů, od majetkových, jako jsou krádeže nebo poškození cizí věci, až po vážnější zločiny, včetně tělesných útoků nebo jiných forem trestné činnosti, které vedly ke škodě na zdraví nebo majetku.

Na druhou stranu zdaleka ne každá náhrada škody (resp. jen malé procento z nich) lze řešit touto cestou. Nutnou podmínkou totiž je, že byl spáchaný trestný čin, který bude v řízení prokázán. Velmi často ovšem dojde ke způsobení škody určitou neobratností či nepozorností, ale k porušení trestního zákona přitom nedojde. V takových případech je na místě pouze občanskoprávní řízení či mimosoudní vyrovnání.

Navíc je důležité si uvědomit, že pro úspěch v adhezním řízení musí poškozený prokázat nejen to, že k škodě došlo, ale také přímou příčinnou souvislost mezi trestným činem a vzniklou škodou. Důkazní břemeno leží na poškozeném, což znamená, že je jeho odpovědností předložit dostatečné důkazy podporující jeho nároky.

Je důležité rozlišovat adhezní řízení od situací, kdy dochází k spojení více případů pro společné projednání. V takových případech neexistuje hierarchický vztah mezi jednotlivými řízeními, a proto může soud po vyřešení jedné části pokračovat v rozhodování o dalších návrzích. Na rozdíl od toho, v adhezním řízení je postup zcela závislý na hlavním trestním řízení; s jeho ukončením končí i řízení adhezní. Pokud v adhezním řízení nebyl nárok uspokojen, je nutné podat nový návrh k jeho prosazení.

Zajistíme pro vás rychlý a nenáročný přístup ke spravedlnosti

Víme, že situace obětí a poškozených v rámci trestního řízení činů je velmi náročná. Pomůžeme vám zmapovat vaší situaci a srozumitelně vám vysvětlíte vaše práva a možnosti. Sepíšeme trestní oznámení, provedeme vás trestním řízením a podpoříme vás u soudu.

Tip na článek

Tip: Stali jste se obětí trestného činu a byla vám způsobena škoda? Jaké jsou možnosti obrany v rámci českého práva a kdy lze uplatnit náhradu škody v rámci trestního řízení? Na to jsme se blíže zaměřili v našem samostatném článku.

Jaké jsou výhody uplatnění náhrady škody v rámci adhezního řízení?

Požadování náhrady škody v rámci trestního řízení skýtá poškozeným řadu výhod, které by neměly být přehlíženy. Může přinést například určitou formu morálního uspokojení, které může obětem přinést uznání viny pachatele oficiálním soudním rozhodnutím. Toto uspokojení je často klíčové pro psychické zotavení obětí.

Adhezní řízení také umožňuje, že pokud soud shledá za nutné provést další dokazování, jako je například požadavek na znalecký posudek, náklady spojené s těmito důkazy jsou hrazeny státem, nikoli poškozeným. Tato vlastnost může výrazně snížit finanční zátěž obětí, které by jinak musely nést tyto náklady samy.

Důležité je však vědět, že každý případ je specifický a může vyžadovat odlišný přístup. Proto je nezbytné konzultovat vaši situaci s kvalifikovaným advokátem, který má zkušenosti s trestním právem a adhezními řízeními. Advokát nejenže poskytne přizpůsobenou radu, ale také pomůže sestavit a obhájit váš nárok, což může značně zvýšit vaše šance na úspěch v soudním sporu. Profesionální právní zastupování je zvláště důležité v případech, kdy se jedná o složité právní otázky nebo vysoké hodnoty náhrad škod.

Co lze v rámci adhezního řízení požadovat?

  1. Majetková škoda: Poškozený může požadovat náhradu za škody, které mu byly způsobeny trestným činem. To zahrnuje přímé náklady, jako jsou náklady na opravy, náhradu za zničený nebo odcizený majetek. Lze sem zahrnout i ušlý zisk. Pokud trestný čin způsobil poškozenému ztrátu příjmu, může požadovat náhradu za to, co by vydělal, kdyby k trestnému činu nedošlo.
  2. Nemajetková újma: Týká se škod, které nejsou přímo měřitelné finančními výdaji, jako je bolest, ztížení společenského utrpení, psychické útrapy nebo reputační škody.
  3. Bezdůvodné obohacení: Pokud se pachatel obohatil na úkor poškozeného bez právního důvodu, může být požadováno jeho vrácení.
Tip na článek

Tip: Dopravní nehody bývají jednou z nejčastějších situací, kdy řešíme náhradu škody, ať už v pozici poškozeného či v pozici osoby, která škodu způsobila. Jaké jsou vztahy mezi zúčastněnými osobami a jak do nich vstupuje pojišťovna? Čeho se můžete domáhat a jak postupovat v takových situacích?

Jak soud v rámci adhezního řízení postupuje?

Pokud je obviněný shledán vinným z trestného činu a současně je prokázána škoda způsobená tímto činem, soud může oběti přiznat náhradu škody, buď ve výši celkové, nebo částečné, v závislosti na specifikách případu. Soud tedy rozhoduje o odškodnění v rámci výroku o vině v hlavním trestním řízení.

Pokud jsou všechny podmínky splněny a existuje jasná příčinná souvislost mezi činem a škodou, obviněný bude zavázán k odškodnění. Avšak, pokud by důkazní řízení vyžadovalo rozsáhlé dokazování, které by proces výrazně zdržely, může soud rozhodnout, že poškozený by měl svůj nárok uplatnit v občanskoprávním sporu nebo u jiného příslušného orgánu. V praxi se často stává, že soud odkáže oběť na civilní soudní řízení, aby se vyhnul komplikacím ve trestním procesu.

V případě, že trestný čin není prokázán a řízení je zastaveno, nárok na odškodnění také zaniká.Rozhodnutí o náhradě škody je možné zpochybnit pomocí standardních právních opravných prostředků dostupných v trestním řízení.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Zastupování poškozeného v trestním řízení

Pokud jste v postavení poškozeného v trestním řízení, pak disponujete speciálními procesními právy, které je dobré znát. V takovéto situaci se vyplatí být zastoupen advokátem.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)