Jak uplatnit náhradu škody v rámci trestního řízení?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
20. srpna 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Trestní právo

Stali jste se obětí trestného činu a byla vám způsobena škoda? Jaké jsou možnosti obrany v rámci českého práva a kdy lze uplatnit náhradu škody v rámci trestního řízení? Na to se blíže podíváme v našem článku.

škoda, uplatnění náhrady škody

Na advokátní kancelář Dostupný advokát se obrátila paní Kamila, která si nevěděla rady s tím, jak uplatnit náhradu škody v případě, který se týkal jejího psa. Fenka absolvovala méně závažný zákrok u veterináře, nicméně reakce a následky byly velmi významné: fenka přestala jíst, vykazovala obrovské bolesti a horečky. Po dvou dnech musela být odvezena na jinou kliniku, kde jí byla zjištěna počínající sepse organismu, nutnost odebrání některých nekrotických orgánů a provedení zásadní reoperace s několikadenní hospitalizací, transfuzí a aplikací mnoha léků. Celkové náklady na dodatečnou léčbu se vyšplhaly k šedesáti tisícům korun. Paní Kamila se zajímala o to, zda jakým způsobem může škodu požadovat.

Existují situace, které nám nabízejí více právních řešení a je na klientovi, aby po poradě s námi zvolil to, které považuje za vhodné.

V daném případě se nám jevilo pravděpodobné, že veterinář, který neodborně provedl původní zákrok, nebude chtít riskovat svou pověst a bude svolný pro mimosoudní vyrovnání. Navrhovali jsme proto paní Kamile jako ideální řešení zaslání předžalobní výzvy. Díky ní by se dalo vyhnout veškerému soudnímu řízení a velmi rychle dosáhnout náhrady škody. Veterinář by možná mohl uplatnit svou pojistku a mohl tak být více svolný k navrženému smíru. V případě nedohody na takovém řešení by bylo možné přikročit dále k občanskoprávnímu řízení, v němž se dá vynaložených peněz domoci před soudem.

Paní Kamila ale navržené řešení odmítala, neboť dospěla k tomu, že jí ani primárně nejde o vynaložené peníze, ale o prokázání viny člověku, který tak zásadním způsobem poškodil jejího psa a způsobil mu velké utrpení. Dotazovala se proto na možnosti podobného postupu v rámci trestního řízení. Shrnuli jsme jí proto možnosti, výhody a nevýhody takového postupu.

Zajistíme pro vás rychlý a nenáročný přístup ke spravedlnosti

Víme, že situace obětí a poškozených v rámci trestního řízení činů je velmi náročná. Pomůžeme vám zmapovat vaší situaci a srozumitelně vám vysvětlíte vaše práva a možnosti. Sepíšeme trestní oznámení, provedeme vás trestním řízením a podpoříme vás u soudu.

Jak postupovat při uplatnění nároku na náhradu škody?

Efektivním nástrojem pro oběti trestných činů, které chtějí dosáhnout náhrady škody bez nutnosti vést samostatné civilní soudní řízení, je takzvané adhezní řízení.

Adhezní řízení umožňuje poškozené straně (oběti trestného činu) uplatnit svůj nárok na náhradu škody přímo v rámci trestního řízení proti obviněnému.

Tip na článek

Tip: Jak postupovat, pokud chcete vymáhat náhradu škody v rámci trestního řízení? Co je to adhezní řízení, jak probíhá a za jakých podmínek? Na to jsme se blíže zaměřili v našem samostatném článku.

Pokud jste byli poškozeni a chcete požadovat náhradu škody v rámci trestního řízení, musíte splnit několik základních právních podmínek. Ty jsou klíčové pro to, aby soud vaši žádost o náhradu škody vůbec přijal k projednání.

Prvním krokem je správné načasování vašeho návrhu. Návrh na náhradu škody musí být podán nejpozději v okamžiku, kdy začíná hlavní líčení ve vaší věci, tedy před zahájením dokazování. Pokud je sjednána dohoda o vině a trestu, návrh musíte podat již při prvním jednání o této dohodě. Důležitým hlediskem je také promlčení škody. U náhrady škody i bezdůvodného obohacení platí obecná tříletá subjektivní promlčecí lhůta, která začne běžet ode dne, kdy se o ní poškozený dozvěděl (případně se měl a mohl dozvědět).

Pro úspěšné adhezní řízení je nezbytné, aby váš návrh na náhradu škody byl co nejdůkladněji a nejpodrobněji připraven. Vaše podání musí obsahovat jasné a konkrétní informace o rozsahu a povaze škody, která vám byla způsobena. Je důležité přesvědčivě argumentovat, proč nese za škodu odpovědnost právě obviněný, a zdůvodnit, jakým způsobem jeho čin s vaší škodou souvisí.

Dále specifikujte sumu, kterou požadujete jako náhradu. Tato částka by měla odpovídat skutečné výši škody, kterou lze doložit. Klíčové je, že veškerá tvrzení v návrhu musí být pečlivě podložena důkazy. Tyto důkazy mohou zahrnovat například faktury za opravy nebo náhradní zboží, účtenky dokumentující výdaje vynaložené v důsledku trestného činu, odhady škody poskytnuté kvalifikovanými odborníky, lékařské zprávy o zraněních, nebo doklady o výši vašeho obvyklého příjmu v případě, že požadujete kompenzaci za ušlý zisk.

Přiložením těchto dokumentů k návrhu podstatně zvyšujete šance na úspěšné vyřízení vašeho požadavku na náhradu škody v rámci trestního řízení. Jasně a logicky strukturované podání, podložené příslušnými důkazy, je základem pro rozhodnutí soudu ve váš prospěch.

Bez jasně definovaného a doloženého nároku, který vysvětluje, jak škoda vznikla a proč by měl obviněný za škodu nést odpovědnost, nemůže soud vaší žádosti vyhovět. Soudy nejsou povinny hledat důkazy samy, proto je zásadní, že veškeré relevantní informace poskytnete již ve vašem návrhu. Ačkoliv v rámci trestního řízení provádí hlavní dokazování soud, jeho činnost směřuje především k prokázání či vyvrácení viny obviněného, což nemusí nutně prokazovat také výši vaší škody. Své důkazní břemeno v tomto kontextu byste tedy neměli podceňovat.

Jaké jsou vaše šance na úspěch?

Soud přizná náhradu škody, pokud je prokázána vina obviněného v souvislosti s trestným činem a je zjištěna škoda, kterou tento trestný čin způsobil. Náhrada může být přiznána v plné výši nebo částečně, v závislosti na okolnostech případu.

Pokud budou splněny všechny uvedené podmínky a nárok poškozeného je podložen právními předpisy a současně je prokázána příčinná souvislost mezi trestným činem a vzniklou škodou, nemajetkovou újmou či bezdůvodným obohacením, soud uloží obžalovanému povinnost k náhradě. Pokud však dokazování neposkytne dostatečný základ pro stanovení povinnosti k náhradě škody nebo by to vyžadovalo rozsáhlé dokazování, které by výrazně prodloužilo trestní řízení, soud může odkázat poškozeného s nárokem na občanskoprávní řízení nebo na jiný příslušný orgán. Neúspěch čeká poškozeného samozřejmě i v případě, kdy se trestný čin vůbec neprokáže a řízení se zastaví.

V praxi dochází často k odkazování oběti na iniciování občanskoprávního sporu z důvodu toho, aby se proces z pohledu soudu příliš nekomplikoval.

Soud rozhodne o náhradě škody v rámci rozhodnutí o věci samé, tedy v rozsudku, kterým je obviněný buď uznán vinným, nebo osvobozen. Pokud je obviněný uznán vinným, soud může v tomto rozsudku rozhodnout i o náhradě škody.

Rozhodnutí o náhradě škody je možné napadnout prostřednictvím běžných odvolacích prostředků v trestním řízení.

Tip na článek

Tip: Stal či stala jste se obětí trestného činu? Ať už jde o krádež peněženky v tramvaji, násilné přepadení v parku, či domácí násilí, mají oběti trestných činů zákonem zaktovena svá práva. Pojďme se podívat, jak v takovém případě postupovat a na co máte nárok.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Podání trestního oznámení

Ocitli jste se situaci, která vyžaduje podání trestního oznámení? Jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Spolehlivě ochráníme vaše práva a celý proces vyřídíme za vás. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)