Trestní zákoník a trestní řád: výklad základních pojmů

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
13. srpna 2024
7 minut čtení
7 minut čtení
Trestní právo

Trestní zákoník a trestní řád tvoří základ trestního práva. Zajímat vás bude zejména v případě, že spácháte trestný čin. Najdete v nich totiž informace o tom, jak přísně se jednotlivé typy trestných činů trestají a jaká máte práva v trestním řízení. V tomto článku se zaměříme na definice těch nejzákladnějších pojmů.

Co upravuje trestní zákoník

Trestní zákoník je základním právním předpisem v oblasti trestního práva. Obsahuje detailní popisy jednotlivých trestných činů, jako jsou například majetkové trestné činy (krádež, podvod), násilné trestné činy (vražda), trestné činy proti životnímu prostředí, hospodářské trestné činy atd. Každý trestný čin je definován svými znaky a kritérii, které musí být splněny, aby se jednalo o spáchání daného trestného činu.

Trestní zákoník rovněž stanovuje různé druhy trestů za spáchání trestného činu. Mezi ně patří například trest odnětí svobody (v různých délkách trvání), peněžitý trest, propadnutí majetku, zákaz činnosti, domácí vězení nebo podmíněný trest. Tresty jsou přidělovány podle závažnosti trestného činu, okolností a osobního profilu pachatele.

Zákoník dále řeší různé další aspekty týkající se trestního práva, jako je trestní odpovědnost, časová a místní působnost, příprava a pokus trestného činu atd.

Byli jste obviněni z trestného činu?

U soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Trestní zákoník – důležité pojmy

Pojďme si vysvětlit důležité pojmy, na které v trestním zákoníku narazíte:

Trestní odpovědnost

Trestní odpovědnost je odpovědnost jedince za spáchání trestného činu. To znamená, že osoba může být stíhána, souzena a potrestána podle trestního práva za jednání, které je kvalifikováno jako trestný čin. Trestní odpovědnost má příčetná osoba starší 15 let v případě zavinění. Zavinění je subjektivní stránkou trestného činu a znamená vnitřní vztah pachatele k následkům jeho jednání. Odlišujeme dva způsoby zavinění – úmysl a nedbalost.

Tip na článek

Tip: Trestní odpovědnost a co o ní říká trestní zákoník jsme probrali v našem dalším článku.

Trestný čin

Trestným činem je protiprávní čin, který trestní zákon označuje za trestný a který vykazuje další podstatné znaky uvedené v zákoně. Trestné činy se dělí na přečiny (nedbalostní trestné činy a úmyslné trestné činy s trestní sazbou do 5 let) a zločiny (úmyslné trestné činy s trestní sazbou minimálně 5 let).

Příprava a pokus trestného činu

Příprava trestného činu znamená, že někdo záměrně vytváří podmínky pro spáchání zvlášť závažného zločinu, tedy úmyslného zločinu za jehož spáchání stanoví zákon trest odnětí svobody s horní hranicí sazby minimálně 10 let. V některých případech je příprava sama o sobě trestná.

Pokus trestného činu pak představuje jednání, které bezprostředně směřuje k dokonání trestného činu a které pachatel provedl s úmyslem tento čin spáchat. Na pokus se nahlíží stejně jako na dokonaný trestný čin.

Tip na článek

Tip: Kdy se dopouštíte přípravy a pokusu trestného činu se dozvíte v dalším článku.

Pachatel

Pachatelem trestného činu je osoba, která svým jednáním naplnila znaky skutkové podstaty trestného činu, tedy osoba, který spáchala trestný čin (případně se o něj pokusila nebo jej připravovala). Pachatelem je v některých případech rovněž osoba, která k provedení činu využila jinou osobu.

Okolnosti vylučující protiprávnost

Jedná se o specifické situace, kdy by byl čin považován za trestný, ale vzhledem k okolnostem není. Patří sem:

  • Krajní nouze: Spočívá v odvrácení nebezpečí hrozícího chráněnému zájmu.
  • Nutná obrana: Jedná se o situaci, kdy někdo odvrací přímo hrozící nebo trvající útok na chráněný zájem.
  • Svolení poškozeného: Platí na základě svolení jiné osoby.
  • Přípustné riziko: Týká se těch, co v rámci svého zaměstnání apod. vykonávají činnost, kterou ohrozí nebo poruší zájem chráněný trestním zákonem. Platí v případech, kdy společensky prospěšného výsledku nelze dosáhnout jinak.
  • Oprávněné použití zbraně: Jedná se o situaci, kdy osoba použije zbraň v mezích stanovených jiným právním předpisem (například policista v rámci své práce).

Promlčecí doba

Jedná se o dobu po kterou platí trestní odpovědnost. Začne běžet, jakmile dojde ke spáchání trestného činu. Její délka je přitom stanovena dle závažnosti trestného činu. Určité trestné činy jsou z této doby vyloučeny a trestní odpovědnost tak platí navždy. Jedná se např. o trestný čin vlastizrady nebo útoku proti lidskosti.

Tip na článek

Tip: Promlčení trestného činu jsme detailně rozebírali v našem dalším článku.

Trestní sankce

Udělují se za spáchání trestných činů a řadí se mezi ně tresty a ochranná opatření. Ukládají se s přihlédnutím k povaze a závažnosti spáchaného trestného činu a poměrům pachatele.

  • Trest: Trest může být uložen osobě, která spáchala trestný čin. Jedná se o formu reakce právního systému na protiprávní jednání, která má za cíl obnovit právní pořádek a zajistit spravedlnost. Mezi hlavní druhy trestů patří trest odnětí svobody, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.
  • Ochranné opatření: Jeho hlavním cílem není potrestat pachatele, ale chránit určitý zájem, osobu nebo majetek. Může být uloženo pro prevenci dalšího nebezpečí, ochranu oběti nebo ochranu společnosti. Patří sem třeba ochranné léčení, zabezpečovací detence nebo ochranná výchova.
Tip na článek

Tip: Co je to trestný čin a jak trestné činy dělíme? To se dozvíte v dalším článku.

Co upravuje trestní řád

Zákon o trestním řízení soudním neboli trestní řád, upravuje postup orgánů činných v trestním řízení. Tento zákon stanovuje pravidla pro vyšetřování trestných činů, postup při obvinění a soudního procesu, a to jak pro státní zástupce, tak pro soudy a další účastníky trestního řízení. Jedná se tedy o základní legislativní rámec, který zajišťuje spravedlivý a řádný průběh trestního řízení.

Tip na článek

Tip: Co se řadí mezi orgány činné v trestním řízení a co o nich říká trestní řád? To se dozvíte v našem článku.

Trestní řád – důležité pojmy

Pojďme se podívat na důležité pojmy a jejich definice:

Trestní řízení

Trestní řízení je proces, ve kterém se orgány činné v trestním řízení snaží zjistit, zda došlo ke spáchání trestného činu, určit viníka a případně mu uložit trest. Skládá se ze tří fází: přípravného řízení, nalézacího řízení a vykonávacího řízení.

Tip na článek

Tip: Co je to trestní řízení a jak probíhá? To se dozvíte v dalším článku.

Obviněný

Obviněný je ten, kdo je podezřelý ze spáchání trestného činu. Je to tedy osoba, proti které je vedeno trestní stíhání. Trestní stíhání je částí trestního řízení a vyhlašuje se usnesením.

Obhájce

Obhájce je advokát, který poskytuje právní pomoc a zastupuje obviněného (nebo obviněné osoby) v trestním řízení. Jeho hlavním úkolem je hájit zájmy a práva svého klienta v průběhu trestního řízení, aby bylo zajištěno spravedlivé jednání a dodržování procesních pravidel.

Tip na článek

Tip: Pokud jste v roli obviněného, bez obhájce se neobejdete. Dostupný advokát bude chránit vaše práva. Vyhodnocením vašeho případu i následnou přípravou obhajoby se bude zabývat advokát s více než 10 lety zkušeností v oblasti trestního práva.

Poškozený

Poškozeným je osoba, které bylo trestným činem ublíženo na zdraví, způsobena majetková škoda, nemajetková újma nebo na jejíž úkor se pachatel trestným činem obohatil.

Předběžná opatření

Předběžná opatření mají za úkol zajistit důkazy, chránit účastníky řízení, zabránit útěku podezřelého nebo jinak zajistit hladký průběh řízení. Patří mezi ně např. zákaz styku s určitými osobami, zákaz vycestovat do zahraničí nebo zákaz návštěv určitých míst.

Speciálním typem je vazba, což je opatření, které omezuje obviněného na svobodě, a které slouží k zajištění jeho přítomnosti při trestním řízení a k předcházení tomu, aby pokračoval v trestné činnosti nebo ovlivňoval svědky či jinak mařil průběh vyšetřování.

Tip na článek

Tip: Typy vazeb a vazební věznice jsme dopodrobna rozebrali v našem článku.

Rozhodnutí

Rozhodnutí je oficiální stanovisko, které vydává soud nebo státní zástupce v průběhu trestního řízení. Rozhoduje se buď rozsudkem nebo usnesením.

Opravné prostředky

Opravné prostředky jsou mechanismy, které umožňují účastníkům trestního řízení, či jiným osobám, napadnout rozhodnutí nebo postup orgánu, který rozhoduje. Dělí se na řádné (odvolání, odvolací soud a stížnost) a mimořádné (dovolání, stížnost pro porušení zákona a obnova řízení).

Tip na článek

Tip: Jak se bránit proti rozhodnutí v trestním řízení pomocí opravných prostředků? To se dozvíte v našem článku.

Zahlazení odsouzení

Zahlazení odsouzení znamená výmaz zápisu z trestního rejstříku po uplynutí stanovené doby a za splnění určitých podmínek.

Shrnutí

Trestní zákoník a trestní řád představují pevný právní rámec, který zajišťuje spravedlivé a efektivní uplatňování trestního práva. Trestní zákoník detailně definuje trestné činy a jejich sankce, zatímco trestní řád stanovuje pravidla pro trestní řízení, od vyšetřování po vynesení rozsudku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Zastupování obviněného v trestním řízení

Byl jste obviněn a bylo proti vám zahájeno trestní stíhání? V sázce je opravdu mnoho a nevyplatí se absolvovat trestní řízení bez porady s advokátem.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)