Celozávodní dovolená

Celozávodní dovolená se pojí zejména s továrnami a průmyslovou výrobou, která je u nás velmi rozšířená a týká se proto spousty z nás. Dost možná vám tento typ dovolené nevyhovuje. Bohužel se ale proti ní nemáte jak bránit. Přesto ale existují určitá zákonná omezení, které musí váš zaměstnavatel dodržovat.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to celozávodní dovolená

Celozávodní dovolená neboli hromadné čerpání dovolené je dovolená, která se týká všech zaměstnanců určitého provozu či firmy. Spočívá v tom, že se po dobu dovolené zastaví veškerá práce a zaměstnanci mají po tuto dobu nařízené volno. Takové volno může dostat buď celá firma nebo jen její určitá část (například specifická dílna či úsek). Často se také celozávodní dovolená netýká např. ostrahy či zaměstnanců údržby.

Co o celozávodní dovolené říká zákoník práce

O dovolené obecně říká zákoník práce to, že ji určuje zaměstnavatel se souhlasem odborů, a to na základě písemného rozvrhu čerpání dovolené. Měl by přitom brát v potaz i zájmy zaměstnanců. Zaměstnavatel by měl svým zaměstnancům umožnit vybrat si celou dovolenou za kalendářní rok a zároveň by měl zaměstnancům umožnit vybrat si jednu její část jako nejméně dva po sobě následující týdny. Jakmile zaměstnavatel určí svému zaměstnanci dobu dovolené, musí mu to písemně oznámit nejméně 14 dní předem.

Tip: Nejste si jisti, jak je to s čerpáním dovolené a od kdy na ni máte vlastně nárok? A jak postupovat v případě, kdy vám zaměstnavatel dovolenou nechce uznat, přestože již máte zaplacený zájezd? Přečtěte si náš článek na téma kdy a jak můžete čerpat dovolenou.

V praxi toto funguje obvykle tak, že zaměstnavatel zveřejní plán dovolených, případně požádá své zaměstnance o nahlášení dovolených, které pak buď schválí nebo neschválí. Konečné slovo má tak v případě dovolených vždy zaměstnavatel. Není proto nemožné ani to, aby vám zaměstnavatel dovolenou nařídil bez vaší předchozí žádosti či domluvy.

Máte dotaz?

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku týkající se dovolených? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

K tomu je třeba zmínit také to, že zaměstnavatel může naplánovanou dovolenou zrušit, a dokonce vás z ní i odvolat. V tomto případě má ale povinnost nahradit veškeré náklady, které vám kvůli zrušené dovolené vznikly. Pokud jste tak již měli např. zaplacené letenky a ubytování na Srí Lance, které není možné zrušit, musí vám zaměstnavatel kompenzovat vaše náklady.

Zákoník práce zároveň stanoví, že zaměstnavatel může v dohodě s odborovou organizací a se souhlasem rady zaměstnanců určit hromadné čerpání dovolené. Ale jen jestliže je to nezbytné z provozních důvodů (např. z důvodu inventury, hloubkového úklidu, čištění strojů či oprav.). Hromadné čerpání dovolené nesmí přitom činit více než 2 týdny a u uměleckých souborů 4 týdny. V praxi se přitom bude nejčastěji jednat o dobu letních prázdnin.

Co když už máte dovolenou vyčerpanou

Může se stát, že už máte svou dovolenou pro daný rok zcela vyčerpanou. Nyní vám ale zaměstnavatel nařídil další dva týdny hromadné dovolené. Jak to tedy v tomto případě funguje?

Zaměstnavatel by vám měl v tomto případě přidělit nějakou práci. Pokud to ale není možné, pak má zaměstnavatel povinnost vám poskytnou náhradu mzdy, jejíž výše by měla odpovídat vašemu průměrnému výdělku. Tato mzda by tedy měla odpovídat mzdě, kterou byste dostali, kdybyste čerpali klasickou placenou dovolenou.

Tip: Přečtěte si, jak se domáhat náhrady mzdy.

Není přitom možné, aby vám zaměstnavatel nařídil neplacené volno. Zorganizovat dovolenou je totiž jeho zodpovědnost a jedná se tedy o překážku na straně zaměstnavatele. Proto je jen jeho problém, že už jste si dovolenou vybrali.

Celozávodní dovolená ve zkušební době

Zkušební doba slouží k vzájemnému poznávání. Zaměstnanec má čas na to, aby si udělal jasno o tom, zda se mu ve firmě líbí a chce zde pracovat. A zaměstnavatel si zase může udělat obrázek o tom, jaký je zaměstnanec, jaká je jeho pracovní morálka, a jak do firmy zapadá. Obě strany tak chrání v tom, že jim během této doby umožňuje podat okamžitou výpověď bez nutnosti dodržovat dvouměsíční výpovědní lhůtu.

Tip: Jste zaměstnavatel a plánujete propustit svého zaměstnance? Pomůžeme vám propustit zaměstnance. Platně, trvale a nezpochybnitelně. Vše s námi vyřešíte už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

Zákon nestanovuje její povinnost, ale upravuje její délku trvání. U klasických pozic je maximální délka nastavena na tři měsíce. U vedoucích pozic pak šest měsíců. V případě, že máte pracovní poměr na dobu určitou, nesmí být zkušební lhůta delší než polovina celkové délky trvání pracovního poměru.

Co se týče zkušební doby a celozávodního volna, i v tomto případě platí, že vám zaměstnavatel nemůže nařídit neplacené volno, ale musí vám najít nějakou práci nebo dát klasickou placenou dovolenou. Je totiž možné vybrat si dovolenou i před vznikem nároku. Zároveň ale počítejte s tím, že se vám zkušební doba o dobu dovolené protáhne.

Kde se s hromadným čerpáním dovolené můžete setkat

S celozávodní dovolenou se můžete setkat zejména v různých továrnách a v různých průmyslových odvětvích, kde je potřeba pravidelná údržba, opravy či modernizace zařízení. Celozávodní dovolená se vás tak bude pravděpodobně týkat pokud pracujete v následujících odvětvích:

  • Výroba: Zařízení podílející se na výrobě často podléhají odstávkám závodu kvůli údržbě strojů, zařízení a infrastruktury.
  • Petrochemie a rafinace: Rafinérie a petrochemické závody mívají plánované odstávky kvůli údržbě, kontrolám a opravám, aby byla zajištěna bezpečnost a dodržování předpisů.
  • Výroba energie: Elektrárny mívají pravidelné odstávky kvůli údržbě, kontrolám nebo modernizaci zařízení.
  • Těžba: Důlní práce vyžadují odstávky kvůli údržbě těžkých strojů, zpracovatelských závodů a bezpečnostním inspekcím.
  • Umělecké soubory: Celozávodní dovolená se často týká i různých uměleckých souborů, jako jsou baletní soubory nebo divadla. Jedná se obvykle o dobu letních prázdnin. Důvodem je, že by tyto soubory nemohly normálně fungovat v případě, že by jim vypadávali umělci kvůli letním dovoleným.

Tip: Máte podepsanou hmotnou odpovědnost? Za škodu odpovídáte pouze omezeně. Jaká jsou omezení této odpovědnosti? Jak je to se škodou způsobenou úmyslně či po zahnání žízně chmelovým nápojem během pracovní doby? To se dozvíte v našem článku.

Výhody a nevýhody celozávodní dovolené

Výhody

  • V práci nikdo není: A s tím souvisí to, že vám nikdo nebude o vaší dovolené volat kvůli tomu, že potřebuje s něčím pomoci nebo chce abyste něco udělali.
  • Jistota dovolené: V případě celozávodní dovolené máte jednoduše jistotu, že dovolenou dostanete. V některých výjimečných případech je totiž možné, že vám dovolenou přesune váš zaměstnavatel do dalšího roku. To je ale možné pouze z provozních důvodů nebo kvůli překážce v práci na straně zaměstnavatele.
  • Zlepšené pracovní prostředí: V době celozávodních dovolených obvykle dochází k velkým úklidům, opravám a modernizacím. To znamená, že se vrátíte do čistšího a lépe fungujícího prostředí. K lepší pracovní atmosféře pak přidává i to, že vy a všichni vaši kolegové se do práce vracíte odpočinutí.

Nevýhody

  • Pozdní plánování: Pokud je celozávodní dovolená ve vaší firmě každoroční záležitostí, pravděpodobně má také jasně stanovené datum. Vy se proto v tomto případě stíháte na dovolenou s předstihem připravit. Problém ale může nastat pokud je celozávodní dovolená něco neobvyklého a zaměstnavatel ji oznámí jen pár týdnů předem. V tomto případě už vám mohou vzniknout problémy s plánováním toho, co budete o dovolené dělat. Nejen, že budete mít jen pár týdnů na to, rozhodnout se, zarezervovat pobyt a zajistit cestu, ale budete muset také např. shánět hlídání pro domácí mazlíčky, které se v létě shání dost ztěžka, a o to víc takto na poslední chvíli.
  • Jiné plány: Možná nejste fanoušci letních opalovaček a raději byste strávili 3 týdny někde v zimě na horách. V případě celozávodní dovolené máte bohužel smůlu a musíte se přizpůsobit plánům vašeho zaměstnavatele.
  • Partner s celozávodní dovolenou: V případě, že vy i váš partner máte v práci celozávodní dovolenou, mohou teprve nastat nepříjemnosti. Vaše dovolená se totiž pravděpodobně nebude shodovat, což vám znemožní si společně někam vyjet.

Tip: Nedopadla dovolená podle vašich představ? Inzerovaný hotel u pláže byl ve skutečnosti dva kilometry daleko a pod okny vám místo oleandrů “voněla” skládka? Obraťte se na Dostupného advokáta. Rádi vám pomůžeme vám s reklamací.

Jak z tohoto srovnání vyplývá, celozávodní dovolená s sebou nese spíše nevýhody než výhody. Bohužel jsou ale v tomto zákony jasné a vy se musíte přizpůsobit svému zaměstnavateli. Přesto je ale téměř vždy možné domluvit se na nějakém kompromisu a zajistit si např. neplacenou dovolenou v jinou dobu. Případně vám také vždy zůstává možnost najít si jinou práci, kde hromadná dovolená nehrozí.

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024