Zbytečné chyby v darovací smlouvě

Paní Kamila si stáhla z internetu vzor darovací smlouvy, který lehce upravila a doplnila. Výsledek? Přišla o byt za tři miliony korun. Téměř vše spojené s darováním nemovitosti jde přitom zařídit pohodlně z domova bez jakéhokoliv rizika.

4 minuty čtení

Darování, které se nepodařilo

Paní Kamila se dlouhé roky starala o nemocnou babičku. Nebyla to však její skutečná babička, ale sousedka. Kamila jí jen vypomáhala, až to přerostlo v každodenní péči. Ač to Kamila vůbec neočekávala, babička se rozhodla, že Kamile daruje svůj byt. Stará paní totiž nebyla za dobře se svou rodinou, která se o ní vůbec nezajímala.

Problém však byl, že se paní Kamila s nikým neporadila. Stáhla si starý vzor darovací smlouvy na nemovitost z internetu, vyplnila ho neúplně a takto smlouvu s nemocnou babičkou podepsaly a předložily na katastr nemovitostí.

Ukázalo se však, že Kamila špatně označila podíl na společných částech domu. Místo zlomku vyplnila u velikosti podílu metry čtvereční. Zapomněla i uvést podíl na souvisejících pozemcích v okolí domu, tedy zahrady.

Kvůli chybě tak katastr řízení zastavil a darovací smlouvu odmítl. Mezitím však stará paní zemřela, a tak její byt připadl dědicům v dědickém řízení. Paní Kamile tak zbylo jen velmi drahé poučení dle lidového rčení – lehce nabyl, lehce pozbyl.

Darování nemovitosti

Poskytneme vám kompletní právní servis související s darováním nemovitosti včetně návrhu na vklad do katastru. Poradíme také, jak nejvýhodněji řešit daně. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Tip: Darování nemovitosti s sebou přináší celou řadu otázek. Jak vše provést správně právně? Kdy přidat do smlouvy věcné břemeno a co se děje v případě, že darování neproběhlo podle představ? Nejen na tyto otázky najdete odpověď v samostatném článku.

Smlouva je základ

Asi vás nepřekvapí, že základem je správně sepsaná darovací smlouva. Jedna malá chybamůže celý proces protáhnout, nebo dokonce i zcela zastavit. Jak jsme si ukázali na příkladu z praxe, vzory stažené z internetu mohou obsahovat celou řadu chyb i zastaralých informací. Ideální je, když se o sepsání darovací smlouvy poradíte s advokátem nebo jiným právním odborníkem.

Je rovněž nutné, aby podpisy na smlouvě byly ověřené notářem, advokátem nebo pracovníkem Czech Pointu. Výjimkou jsou pouze ti, kteří mají svůj podpis uložený jako vzorový přímo na katastru nemovitostí. V takovém případě není nutné podpis ověřovat.

Na co si dát pozor

Možných chyb v podání na katastr nemovitostí je však více a některé z nich mohou vést k zamítnutí návrhu a nutnosti podepsat novou smlouvu.

  • Při převodu (tedy i darování nemovitosti) bytů se převádějí nemovitosti na více listech vlastnictví, na což se často zapomíná.
  • Každý podíl se musí označit výslovně, nesmí se zapomenout jak na podíl na pozemku, na kterém dům s bytem stojí, tak na podíl na samotném domě.
  • Byt je v souvislosti s novým občanským zákoníkem definován jinak než dříve, což může také vést k chybě na katastru. Zejména pokud se vychází ze staré smlouvy.
  • Dům nemusí nutně ani dnes být součástí pozemku, může se vám tedy stát, že se do Vašeho vlastnictví omylem převede jen pozemek bez domu, nebo dům bez pozemku.

Darování nemovitosti a dědické řízení

Zemře-li dárce do tří let od převodu nemovitosti, může se tato skutečnost promítnout i do následného dědického řízení. Darovaná nemovitost se započítá do povinného dílu z dědictví. Pokud by byl následně podíl z dědictví nižší než hodnota darované nemovitosti, na další pozůstalost už nevznikne žádný nárok. Jako příklad si můžeme uvést tři sourozence, z nichž jeden získal darem rodinnou chatu. Rodič, který chatu daroval, následně zemře a zanechá po sobě pozůstalost v hodnotě 600 000 Kč. Standardně by tak každý ze sourozenců dědil podíl ve výši 200 000 Kč, ale protože jeden z nich získal chatu v mnohem vyšší hodnotě, pozůstalost si rozdělí jen zbývající dva sourozenci.

Tip: O koupi, prodeji, pronájmu či darování nemovitostí už se popsaly tisíce stran a napsalo mnoho článků či knih. S nemovitostmi se dá ale nakládat také mnoha jinými způsoby, o kterých se píše méně. Možná jste se setkali s výpůjčkou nemovitosti, ale taková směna pozemků už je záležitostí spíše raritní. Obě transakce rozebíráme detailněji v našem dalším článku – Méně časté smlouvy k nemovitostem.

Nezapomínejte zaplatit daně

Převodem nemovitosti to obvykle nekončí. Obdarovaný ještě musí vyřešit své finanční závazky vůči státu, které mu nabytím nemovitosti mohou vzniknout.

Darovací daň byla sice zrušena, příjmy z darů jsou nadále součástí běžné daně z příjmů, která činí 15 % pro fyzické a 19 % pro právnické osoby. Při výpočtu daně  hraje dále roli příbuzenský vztah obdarovaného a dárce. Pokud nemovitost „zůstává v rodině“, je obdarovaný osvobozen i od tohoto poplatku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Darování nemovitosti

Poskytneme vám kompletní právní servis související s darováním nemovitosti včetně návrhu na vklad do katastru. Poradíme také, jak nejvýhodněji řešit daně. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 1
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Anna Marková

před 3 roky

Já osobně jsem člověk, který neví o smlouvách a „právnických“ věcech zhola nic. Naštěstí pro mě je tu služba Dostupný advokát! Potřebovala jsem vypracovat darovací a podnájemní smlouvu na družstevní byt. V DA vše vyřídili bezproblémově, rychle a k tomu si za práci řekli rozumnou cenu. Pokud jste neznalec jako já a chcete mít smlouvy (zobrazit více) v pořádku, doporučuji Vám se na Dostupného advokáta obrátit.

Recenze služby

Stanislava Losartová

před 2 roky

Služby dostupného advokáta jsem využila již 2x. Jednou cca před pěti lety a jednou letos. Pokaždé mě nachystali smlouvy do pár hodin, byli pro mě vždy po ruce na telefonu, nemusela jsem nikam jezdit, za mě doopravdy profesionálové ve svém oboru. Velké díky zejména panu Mgr. Marku Svobodnému který mi během pár hodin nově připravil (zobrazit více) správně důležitou smlouvu, která okamžitě prošla a kterou mi právníci z jiné společnosti připravili 3x chybně. I v budoucnu bych se vždy obrátila již jenom na ně v záležitostech ohledně nemovitostí.

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024