Poškození cizí věci: Kdy jde o trestný čin a jaké jsou důsledky?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
25. srpna 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Trestní právo

Stalo se vám někdy, že jste způsobili škodu na cizím majetku, nebo naopak byly vaše věci poškozeny někým jiným? Kdy je poškození cizí věci považováno za trestný čin a kdy za obyčejný přestupek? A jaký vliv má úmysl nebo nedbalost na právní kvalifikaci takového činu?

škoda na domě, náhrada škody, poškození cizí věci

Vandalismus, graffiti na zdech, poškrábání cizího auta, anebo také namalování ukrajinské vlajky na chodník. I tak mohou vypadat dle českého práva skutky, které jsou charakterizovány jako trestné činy poškození cizí věci. V čem podle právní teorie takový trestný čin spočívá?

Co je to poškození cizí věci?

Poškození cizí věci je z hlediska práva úmyslné jednání vedoucí ke zničení, poškození nebo učinění cizí věci neupotřebitelnou. Současnou podmínkou je spáchání škody nikoliv nepatrné (či větší).

Tip na článek

Tip: “Odnětím svobody na dvě léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li takovým činem značnou škodu.” I takové věty můžeme nalézt v trestním zákoníku. Co je to škoda “větší”, “značná” nebo “nikoli malá”? Jak jsou nastaveny hranice škody v trestním řízení a proč pro každý čin není stanovena konkrétní výše způsobené škody? Tomu se věnujeme v samostatném článku.

Z hlediska práva je základním předpokladem pro klasifikaci určitého jednání jako trestného činu poškození cizí věci to, že věc skutečně patří někomu jinému. V případech, kde jsou majetkové vztahy nejasné, například při nevypořádaném společném jmění manželů, může být právní kvalifikace složitější. Obdobným případem se zabývaly například soudy v případu muže, který zničil vstupní dveře od domu své bývalé manželky, přičemž tvrdil, že se nejednalo o dveře exmanželky, nýbrž jeho vlastní, neboť je sám zakoupil a instaloval. Pokud by soud naznal, že se ve skutečnosti nejedná o cizí věc, pak by nemohlo ani dojít k tomuto trestnému činu. K tomu ovšem v tomto případě nedošlo.

Zvažujete podání trestního oznámení?

Stali jste se obětí či svědkem trestného činu, zvažujete podání trestního oznámení? Poradíme, jak postupovat. Ochráníme vaše práva rychle, efektivně a výhodně.

Příklad: mediální pozornost si v nedávné době vysloužil spolek Kaputin, a to svým happeningem při kterém jeho aktéři namalovali ukrajinskou vlajku na pozemku bytového komplexu Podniku pro správu majetku v zahraničí Kanceláře prezidenta Ruské federace. Svým činem chtěli vyjádřit podporu Ruskem napadené Ukrajině a současně chtěli poukázat i na problematiku Rusy vlastněných objektů v Česku, kdy narůstají případy četných rozporů se zákonem i smlouvami.

Policie ČR ovšem vyhodnotila jednání účastníků happeningu jako trestný čin poškození cizí věci a sedm účastníků akce z něj obvinila. Jedním z podstatných důvodů této kvalifikace byl odhad vzniklé škody na základě odborného posudku na 44 891 korun (samotný Podnik pro správu majetku vyhodnotil vzniklou škodu na více než 100 000 korun). Přitěžující okolností měla být rovněž skutečnost, že se jedná o objekt v památkové zóně. Sám spolek vyhodnotil svůj čin za společensky prospěšný, čímž podle něj není naplněna jedna z podstatných náležitostí trestného činu, tedy jeho společenská škodlivost. Spolek rovněž zdokumentoval, že malbu šlo snadno odstranit pomocí vysokotlakého čističe a vody a dlažba nakonec nijak poškozena nebyla. Řízení ve věci zatím stále nebylo ukončeno.

Možností, jak se domoci způsobené škody zná české právo bezpochyby více. Nabízí se otázka, zda dosavadní postup policie respektuje jeden ze zásadních principů trestního práva “ultima ratio”, podle něhož použití trestního práva je možné pouze tam, kde jiné prostředky ochrany práv fyzických či právnických osob selhaly, případně se ukázaly jako nedostatečné či nevhodné. Bude určitě zajímavé dále sledovat, zda s ohledem na tyto skutečnosti a celý kontext situace bude od trestního stíhání aktivistů upuštěno, což by se v daných souvislostech jevilo jako rozumné.

Tip na článek

Tip: Najel do vás na sjezdovce lyžař a zranil vás? Sousedčin pes se na vás vrhl a zakousl se do přímo vaší nové kožené aktovky? Nebo vám při parkování v supermarketu odřel roztržitý řidič celý bok auta? Na co vše máte v případě způsobené škody nárok a jaké jsou principy náhrady škody?

Jaká je hranice škody a jak je to s úmyslem či nedbalostí

Trestný čin poškození cizí věci je v českém právním řádu upraven v § 228 trestního zákoníku. Pro posouzení, zda došlo k trestnému činu, je důležité zvážit několik klíčových aspektů:

Úmysl versus nedbalost: Podle českého trestního zákoníku je pro spáchání trestného činu poškození cizí věci vyžadován úmysl pachatele. Jde tedy o trestný čin úmyslný, kdy ovšem postačí i úmysl nepřímý (kdy kdy pachatel ví, že způsobem jakým jedná, trestný čin spáchat může a pro případ, že se tak skutečně stane, je s tím srozuměn). Úmysl pachatele musí zahrnovat i skutečnost, že jde o cizí věc.

Způsobení škody nikoliv nepatrné. Uvedený trestný čin takto může být kvalifikován, pokud došlo ke způsobení minimálně škody “nikoli nepatrné” – která činí dle aktuálních předpisů 10 000 Kč. V případě způsobení škody “značné” (nejméně 1 000 000 korun), případně “škody velkého rozsahu” (nejméně 10 000 000) se potom zvyšuje i trestní sazba za takový skutek.

Tresty za poškození cizí věci

Tresty za poškození cizí věci se liší podle závažnosti případu a jak už bylo zmíněno, také výše škody. Nejmírnější varianta trestného činu a způsobení škody nikoliv nepatrné může vést k odnětí svobody až na jeden rok, zákazu činnosti nebo propadnutívěci.

Kvalifikovaná skutková podstata zahrnuje buď možnost způsobení značné škody, případně spáchání tohoto činu na věci svědka, znalce nebo tlumočníka pro výkon jejich povinnosti, dále spáchání činu na věci jiného pro jeho skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení, vyznání nebo proto, že je skutečně nebo domněle bez vyznání. Také situace, kdy poškozená věc požívá ochrany podle jiného právního předpisu vede k možnému odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Nejzávažnější trestem je odnětí svobody na dvě léta až šest let v případě, způsobí-li činem škodu velkého rozsahu.

Nejčastější případy poškození cizí věci v praxi

Nejčastější případy poškození cizí věci v praxi bývají následující:

  • Vandalismus: Jedná se o úmyslné poškozování veřejného i soukromého majetku, jako jsou graffiti na stěnách, poškození parkových laviček nebo rozbití oken.
  • Poškození automobilu: Lidé si navzájem často řeší účty prostřednictvím svých automobilů – poškrábané auto pětikorunou, prořízlé pneumatiky jsou nejčastějším takovým příkladem.
  • Poškození osobních věcí jako je oblečení, brýle či zavazadla. K tomu dochází často v souvislosti či v kombinaci s jiným trestným činem, jako je rvačka či ublížení na zdraví. V takových souvislostech se ovšem hůře identifikuje, zda bylo poškození cizí věci úmyslné či k němu došlo v rámci rvačky náhodně.
  • Poškození obydlí souseda – sousedské spory bývají také často doprovázené trestným činem poškození cizí věci. Není-li danou věcí již výše zmíněné auto, může jí být cokoliv z obydlí souseda. V praxi jsme se setkali s vykácenými stromy, zahradou politou chemikáliemi či poškozeným bazénem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Podání trestního oznámení

Ocitli jste se situaci, která vyžaduje podání trestního oznámení? Jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Spolehlivě ochráníme vaše práva a celý proces vyřídíme za vás. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Jarka BL

Potřebovala jsem podat co nejrychleji trestní oznámení a společnost „Dostupný advokát“ jsem našla náhodou na webových stránkách. Komunikace proběhla v pořádku. Trvalo asi týden a oznámení jsme odeslali. Mohu doporučit, byla jsem spokojená.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)