Jak podat žádost o rozvod

Pokud právě stojíte před nelehkým úkolem v podobě rozvodu, máme tu pro vás praktický článek o tom, jak podat žádost o rozvod. Dozvíte se, kde vlastně o rozvod žádat, co do návrhu napsat, jak dlouho to bude trvat a kolik vás to bude stát.

Ruce při podepisování smlouvy
4 minuty čtení

Kapitoly článku

První krok: podat návrh na soud

Manželství se uzavírá před úředníky matriky, anebo v kostele. Pokud chcete manželství rozvést, budete muset k soudu. Jako první krok tedy musíte podat návrh na rozvod manželství k soudu. Návrh se podává u okresního soudu obvykle podle místa vašeho posledního společného bydliště (pokud v daném okrese ještě aspoň jeden z vás bydlí). Návrh může podat jeden z manželů, nebo pokud jsou oba manželé dohodnuti, podávají návrh společný (podle toho se pak také může lišit, k jakému soudu se návrh podá). Na návrh je potřeba nalepit kolek v hodnotě 2.000 Kč, nebo takovou částku zaplatit na účet soudu jako soudní poplatek.

Co se píše do žádosti o rozvod?

A co do takového návrhu vlastně napsat? Rozvod je soudní řízení a to má svoje striktní pravidla. V návrhu je potřeba hlavně označit, kterých osob se týká (tedy napsat své jméno, datum narození, adresu a totéž i u manžela/manželky), dále napsat, jakého soudu se vše týká (název a adresu) a jakého řízení – rozvodu manželství. Potom, co vyplníte „hlavičku“, je čas na samotný text. Tam obvykle uvedete, kdy jste se s manželem vzali, kolikáté je to vaše manželství, jestli se vám v manželství narodily děti a zda jsou už zletilé. Vhodné je taky uvést, kde jste spolu naposledy bydleli, aby si soudce mohl ověřit, že řízení skutečně spadá k němu.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Dále se text návrhu liší podle toho, zda jste na rozvodu dohodnutí – stačí celkem stručně uvést, že už si nerozumíte a chcete se rozvést. Občanský zákoník doslova říká, že: „Manželství může být rozvedeno, je-li soužití manželů hluboce, trvale a nenapravitelně rozvráceno a nelze očekávat jeho obnovení.“ Když se na tom s manželem shodujete, stačí, když to u soudu oba zopakujete. Pokud předem víte, že druhý manžel s rozvodem nesouhlasí, je potřeba svoje argumenty popsat podrobněji a také navrhnout důkazy – například výslechy svědků, písemnosti, fotografie… Na závěr nezapomeňte uvést datum, návrh podepsat a připojit kopie důležitých listin jako je oddací list, případně dohoda o majetkovém vypořádání.

Jak celý proces probíhá

Potom, co pošlete návrh na soud a zaplatíte soudní poplatek, soud vás obvykle do pár týdnů či měsíců pozve na ústní jednání. Když oba manželé souhlasí, je takové jednání celkem formální a může trvat třeba 15 minut. Soudce by měl oba manžele krátce vyslechnout. Pokud se jeden z manželů rozvádět nechce, bude jednání delší. Soud může provádět více dokazování a to zabere třeba i více jednání. Celkově však celé řízení obvykle netrvá víc jak rok.

Rozvod s dětmi

Pokud máte v době rozvodu aspoň jedno nezletilé dítě (tedy dítě, kterému ještě nebylo 18 let), musíte počítat s tím, že dřív, než vás soud rozvede, proběhne soud o děti. V samostatném řízení se bude určovat, komu bude dítě svěřeno do péče a kdo a kolik bude platit na výživném. Teprve po právní moci rozsudku o dětech, může proběhnout rozvod. V případě takzvaného nesporného rozvodu je třeba schávlit dohodu rodičů o úpravě poměrů nezletilého dítěte.

Sporný a nesporný rozvod

Než se do celého procesu pustíte, je dobré vědět, jaké máte možnosti. Pokud jste schopni se s manželem domluvit na péči o děti a na majetkovém vypořádání a zároveň splňujete další podmínky (byli jste svoji aspoň 1 rok a už 6 měsíců spolu nežijete), doporučujeme nesporný rozvod. Řízení bude rychlejší a jednodušší a největší výhodou je to, že budete mít vyřešený majetek. Když se totiž na majetku předem nedohodnete, nebudete mít po rozvodu vypořádané společné jmění a budete toto muset řešit zvláštní dohodou nebo dokonce v dalším soudním řízení.

Tip: Řešíte změnu příjmení po rozvodu? Přečtěte si, jak na to.

Kolik mě bude rozvod stát?

Minimálně 2 000,- Kč na soudním poplatku. Maximální hranice může jít do desítek tisíc. Záležet bude na tom, zda si budete platit advokáty, zda se rozvod potáhne a budou potřeba další náklady třeba na znalecké posudky, případně třeba cestovné, pokud musíte k soudu dojíždět. Je však dobré vědět, na čem se vyplatí šetřit a na čem nikoliv. Vřele doporučujeme si alespoň v první fázi nechat advokátem poradit, případně rovnou návrh sepsat, protože chybně sepsaný návrh (nebo zaslaný ke špatnému soudu), řízení obvykle zdrží a tudíž prodraží.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Rozvod manželství

Provedeme vás celým rozvodovým procesem od podání žádosti o rozvod po jeho schválení soudem. Zajistíme nejlepší možný výsledek pro vás, dítě i vaše majetkové poměry. Postupujeme rychle, zkušeně a diskrétně. Zaplatit přitom můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.3
hodnoceno: 8 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Theresa Cisler

před 8 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024